Τουλάχιστον 9 νεκροί και πάνω από 2.750 τραυματίες είναι ο αιματηρός απολογισμός της νέας επίθεσης που έγινε στον Λίβανο με τις ταυτόχρονες εκρήξεις σε βομβητές μελών και εργαζομένων της Χεζμπολάχ.

Άλλα 14 μέλη της Χεζμπολάχ τραυματίστηκαν με τον ίδιο τρόπο στη Συρία.

Η πρωτοφανής επίθεση που έχει επηρεάσει δεκάδες χιλιάδες πολίτες στον Λίβανο και δοκιμάζει τις αντοχές της κατεστραμμένης οικονομικά χώρας της Μέσης Ανατολής, προκαλεί φόβους για ευρύτερη κλιμάκωση και για περιφερειακό πόλεμο που μέχρι στιγμής έχει αποφευχθεί.

Η Χεζμπολάχ κατηγόρησε το Ισραήλ για την αιματηρή επίθεση που προκάλεσε θύματα και στον άμαχο πληθυσμό, και υποσχέθηκε να τιμωρήσει το Τελ Αβίβ, σημειώνοντας ότι οι δυνατότητές της παραμένουν σε υψηλό επίπεδο.

Το Ισραήλ κατηγόρησε και η επίσημη κυβέρνηση του Λιβάνου ενώ το Ιράν χαρακτήρισε την επίθεση ως «τρομοκρατική ενέργεια».

Επείγουσα σύσκεψη στο Ισραήλ

Από την πλευρά του Τελ Αβίβ δεν υπάρχει προς το παρόν κανένα επίσημο σχόλιο αλλά η εφημερίδα Haaretz αναφέρει ότι συγκλήθηκε «επείγουσα» σύσκεψη στο υπουργείο Άμυνας σχετικά με την πιθανότητα η Χεζμπολάχ να ξεκινήσει μια επίθεση αντιποίνων.

«Ζητήθηκε από τους αξιωματούχους να παρουσιάσουν επιλογές για την αντιμετώπιση της κλιμακούμενης κατάστασης ασφαλείας με τη Χεζμπολάχ στο βορρά», αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα.

Ο Yiftah Ron-Tal, έφεδρος υποστράτηγος στον ισραηλινό στρατό, δήλωσε για την επίθεση ότι «αυτή είναι μια ευκαιρία να αλλάξει η τρέχουσα δυναμική της σύγκρουσης με τη Χεζμπολάχ», σύμφωνα με το κανάλι 14 του Ισραήλ.

Σε μία πρώτη αντίδραση οι ΗΠΑ δήλωσαν, μέσω του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ότι «ούτε γνώριζαν εκ των προτέρων, ούτε είχαν ανάμειξη στην επίθεση με τις εκρήξεις» ενώ «ερευνούν το περιστατικό».

Δεν είχαμε ανάμειξη λένε οι ΗΠΑ και προειδοποιούν το Ιράν

Φρόντισαν ωστόσο να απευθύνουν αυστηρή προειδοποίηση στο Ιράν να μην «εκμεταλλευτεί οποιοδήποτε περιστατικό για να προκαλέσει περαιτέρω αστάθεια και να αυξήσει περαιτέρω τις εντάσεις στην περιοχή».

Νωρίτερα σήμερα η Ουάσιγκτον προειδοποίησε Ισραηλινούς αξιωματούχους να μην κλιμακώσουν στο μέτωπο του Λιβάνου, καθώς το τελευταίο διάστημα ο Νετανιάχου επιμένει σε αυτό το σενάριο.

Μάλιστα το πρωί της Τρίτης ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προσέθεσε ακόμα έναν στόχο στην πολεμική του εκστρατεία.

Ο νέος στόχος για να σταματήσει τον πόλεμο είναι να γυρίσουν με ασφάλεια οι εκτοπισμένοι Ισραηλινοί στο βόρειο τμήμα της χώρας, υπονοώντας ότι θα πρέπει να εξαλειφθεί κάθε κίνδυνος από τον Λίβανο.

Η προσπάθεια του Ισραήλ να κλιμακώσει τον πόλεμο στη Γάζα σε ευρύτερη ανάφλεξη προκειμένου να ανακατέψει την τράπουλα μετά το αδιέξοδο στον παλαιστινιακό θύλακα και να «ξεκαθαρίσει» οριστικά με τους εχθρούς του στην περιοχή, είναι ξεκινημένη εδώ και καιρό.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι η σημερινή επίθεση δείχνει ότι ο Νετανιάχου δεν υποχωρεί από αυτό το σενάριο ακόμα κι αν αντιμετωπίζει την – ασθενική – αντίδραση των ΗΠΑ που όμως παραμένουν αμετακίνητα προσανατολισμένες στην προστασία του Ισραήλ.

Τα σενάρια για την επίθεση

Το πώς οργανώθηκε η επίθεση παραμένει ασαφές, ωστόσο αρκετοί ειδικοί σε ζητήματα ασφαλείας αναφέρουν, ότι πιθανότητα το Ισραήλ κατάφερε να μολύνει τις συσκευές πριν αυτές παραδοθούν στη Χεζμπολάχ κάτι που θα απαιτούσε και τη συμμετοχή ενός τρίτου μέρους στην οργάνωση του σχεδίου.

Οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ χρησιμοποιούν εδώ και δεκαετίες τα τηλέφωνα και τους τεχνολογικούς διαδόχους τους για να εντοπίζουν, να παρακολουθούν ακόμα και να δολοφονούν τους εχθρούς τους.

Λίβανος

Πανικός επικράτησε στον Λίβανο

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ είχε ζητήσει πριν κάποιους μήνες από τους μαχητές της οργάνωσης – ιδίως από αυτούς στην πρώτη γραμμή των νοτίων συνόρων του Λιβάνου – να μην χρησιμοποιούν smartphone καθώς το Ισραήλ είχε τη δυνατότητα να τα παγιδεύσει.

Ωστόσο η επίθεση που έπληξε χιλιάδες κόσμου φανερώνει τα κενά ασφάλειας της Χεζμπολάχ που θα χρειαστεί να επανεξετάσει συνολικά το σύστημά της.

Ανησυχία έχει προκληθεί και στην Τεχεράνη που επίσης καλείται να εντοπίσει ανάλογες απόπειρες και να ελέγξει τα συστήματα ασφαλείας της που δεν λειτούργησαν ούτε πριν μερικούς μήνες με τη δολοφονία Χανίγια.

Τη στιγμή που στον Λίβανο επικρατούσε πανικός με κόσμο να συρρέει στα υπερπλήρη νοσοκομεία, το Ισραήλ εξαπέλυε μία ακόμα μεγάλη επίθεση στη Γάζα στην οποία τουλάχιστον 80 άτομα εγκλωβίστηκαν κάτω από τα συντρίμμια.