Πολλά καρπούζια στην ίδια μασχάλη ή αλλαγή προτεραιοτήτων σηματοδοτεί η νέα απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να επιστρέψουν οι 68.000 Ισραηλινοί που εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους στο βόρειο Ισραήλ μετά την έναρξη της σύγκρουσης με τη Χεζμπολάχ;

Ειδικότερα, την Τρίτη 17 Ιουνίου, το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ υπέγραψε εν μία νυκτί, έναν νέο επίσημο πολεμικό στόχο στα υπόγεια του ισραηλινού αρχηγείου του Στρατού στο Τελ Αβίβ: επιστροφή των δεκάδων χιλιάδων Ισραηλινών που εκτοπίστηκαν από πυραύλους της Χεζμπολάχ στα σπίτια τους, μια κίνηση που θα απαιτούσε τη μείωση της απειλής διασυνοριακών επιθέσεων.

Είχε προηγηθεί, λίγες ώρες νωρίτερα, η συζήτηση του υπουργού Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ με τον Αμός Χοστάιν, τον Αμερικανό αξιωματούχο επιφορτισμένο με τη διαμεσολάβηση για μια διευθέτηση μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, ότι «ο μόνος τρόπος που απομένει» για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος -να επιστρέψουν οι Ισραηλινοί- ήταν «στρατιωτική δράση».

Κάτι τέτοιο βέβαια σημαίνει σοβαρότατη κλιμάκωση.

«Το Ισραήλ θα συνεχίσει να δρα για την επίτευξη αυτού του στόχου», διευκρίνισε το γραφείο του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη Κνεσέτ περίπου 68.500 άνθρωποι έχουν εκκενώσει τις εστίες τους λόγω επιθέσεων της Χεζμπολάχ από τον Λίβανο που υποστηρίζεται από το Ιράν, με πόλεις κατά μήκος των βόρειων συνόρων να έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές από ρουκέτες.

Τόσο ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ όσο και ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου –που βέβαια βρίσκονται στα μαχαίρια- έχουν δηλώσει δημοσίως την πρόθεσή τους να προσθέσουν την επιστροφή των εκτοπισθέντων στον επίσημο κατάλογο των πολεμικών στόχων.

Μέχρι τώρα, οι πρωταρχικοί στόχοι του πολέμου ήταν η καταστροφή της Χαμάς και η επιστροφή των εναπομεινάντων ομήρων από τη Γάζα.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου τόνισε ότι η συνεχιζόμενη διασυνοριακή βία μεταξύ του Ισραηλινού Στρατού και της Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ «δεν μπορεί να συνεχιστεί» πριν από τη συνάντηση με τον Χόχσταϊν τη Δευτέρα.

Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι «χρειάζεται μια αλλαγή στην ισορροπία δυνάμεων στα βόρεια σύνορά μας», δεσμευόμενος να αποκαταστήσει την ασφάλεια στην περιοχή, ώστε οι εκτοπισμένοι να μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους με ασφάλεια.

«Είμαι δεσμευμένος σε αυτό. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί σε αυτό και δεν θα αρκεστούμε σε τίποτα», επιβεβαίωσε.

Πόλεμος Γκάλαντ-Νετανιάχου

Την ίδια στιγμή, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου φέρεται να σκέφτεται να απολύσει τον υπουργό Άμυνας του, μια κίνηση που θα βοηθούσε στη σταθεροποίηση του διχασμένου κυβερνώντος συνασπισμού του, αλλά δυνητικά θα δημιουργήσει αστάθεια στην κορυφή του αμυντικού κατεστημένου του Ισραήλ σε μια περίοδο αυξανόμενων εντάσεων με τη Χεζμπολάχ. Υπενθυμίζεται ότι ο απόστρατος Γκάλαντ είναι ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχους στην κυβέρνηση Νετανιάχου που είναι υπέρ της κατάπαυσης του πυρός, κοντράροντας ανοιχτά τον πρωθυπουργό.

Ο ισραηλινός Τύπος ανέφερε ευρέως ότι ο Νετανιάχου σκόπευε να αντικαταστήσει τον Γκάλαντ με τον Γεδεών Σάαρ, ο οποίος ηγείται του δεξιού κόμματος Νέα Ελπίδα. Αξιωματούχος του συνασπισμού του Νετανιάχου επιβεβαίωσε ότι υπήρχαν τέτοιες συζητήσεις, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητηθούν οι ευαίσθητες συνομιλίες.

Οι συνομιλίες για την αντικατάσταση του κορυφαίου αξιωματούχου της άμυνας του Ισραήλ σε περίοδο πολέμου συντάραξαν τη χώρα καθώς οι αυξημένες συζητήσεις για κλιμάκωση με τη Χεζμπολάχ, την ισχυρή λιβανική ένοπλη ομάδα, οδήγησαν πολλούς να φοβηθούν μια ευρύτερη σύγκρουση μετά από μήνες πολέμου στη Γάζα.