«Ήταν το κάτι άλλο, αλλά όλα πήγαν καλά». Αυτά είναι μερικά από τα λόγια του Ντόναλντ Τραμπ που επέλεξε για να περιγράψει τη νέα απόπειρα δολοφονίας εναντίον του ενόσω βρισκόταν στο γκολφ κλαμπ του στη Φλόριντα.

Ο πρώην αμερικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο πλαίσιο συνέντευξής του εχθές Δευτέρα (16/9) θυμάται να άκουσε «τέσσερις ή πέντε» πυροβολισμούς και επαίνεσε τους πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας για την αποτροπή μιας δεύτερης απόπειρας δολοφονίας εναντίον του μέσα σε λίγους μήνες.

«Έκαναν εξαιρετική δουλειά, και έχουν τον άνθρωπο πίσω από τα κάγκελα, και ελπίζω ότι θα είναι εκεί για πολύ καιρό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντόναλντ Τραμπ, αναφερόμενος στον ύποπτο ονόματι  Ράιαν Γουέσλι Ρούθ.

«Επικίνδυνος. Πολύ, πολύ επικίνδυνος», τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ μιλώντας για τον Ρουθ.

«Όλα ήταν όμορφα και ξαφνικά…»

Ο 78χρονος Ντόναλντ Τραμπ περιέγραψε λεπτομερώς τη στιγμή που άκουσε τους πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας που ήταν μπροστά από το γήπεδο γκολφ να ανοίγουν πυρ εναντίον του υπόπτου, ο οποίος κρυβόταν στους θάμνους γύρω από το Trump International Golf Club West Palm Beach.

«Έπαιζα λοιπόν γκολφ με μερικούς φίλους μου την Κυριακή το πρωί. Ήταν γαλήνια, πολύ όμορφος καιρός. Όλα ήταν όμορφα, ωραίο μέρος για να βρίσκεσαι, και ξαφνικά ακούσαμε πυροβολισμούς στον αέρα … Υποθέτω μάλλον τέσσερις ή πέντε», θυμάται ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Ακούγονταν σαν σφαίρες, αλλά τι ξέρω εγώ για αυτά», συμπλήρωσε.

«Οι μυστικές υπηρεσίες κατάλαβαν αμέσως ότι ήταν σφαίρες και με άρπαξαν. Ήμουν με έναν πράκτορα και έκανε φανταστική δουλειά. Δεν υπήρχε καμία αμφιβολία ότι θα φεύγαμε από το γήπεδο», περιέγραψε.

Υπενθυμίζεται πως στις 13 Ιουλίου 2024 ο Ντόναλντ Τραμπ βρέθηκε στο στόχαστρο πυροβολισμών σε δημόσια συγκέντρωση στην Πενσιλβάνια. Ο δράστης Τόμας Μάθιου Κρουκς εντοπίστηκε κοντά στο σημείο και εξουδετερώθηκε.

Η στιγμή της σύλληψης του υπόπτου

Ο ύποπτος διέφυγε από την περιοχή με αυτοκίνητο, αφήνοντας πίσω του δύο σακίδια και το όπλο του, ένα τυφέκιο τύπου SKS με προσαρμοσμένη διόπτρα. Λίγο αργότερα, συνελήφθη.

Ο 58χρονος Ράιν Γουέσλι Ρουθ βρισκόταν κοντά στο γήπεδο γκολφ επί περισσότερες από 11 ώρες μέχρι να τον αντιληφθούν οι πράκτορες. Στοιχεία από εταιρεία κινητής τηλεφωνίας δείχνουν ότι το κινητό τηλέφωνο του Ρουθ βρισκόταν στο σημείο περίπου από τις 1.59 π.μ. μέχρι τη 1.31 μ.μ. της 15ης Σεπτεμβρίου.

Αφού συνελήφθη, όταν ρωτήθηκε από τους αστυνομικούς αν ξέρει για ποιον λόγο τον σταμάτησαν «απάντησε καταφατικά», σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο. Η πινακίδα του αυτοκινήτου του ήταν κλεμμένη από άλλο όχημα.

Το βίντεο που δημοσιοποίησε το CNN:

@cnn The Martin County Sheriff’s Office released video footage of the arrest of Ryan Wesley Routh, the suspect in the apparent assassination attempt of Donald Trump. #cnn #news ♬ original sound – CNN

Ο Ρουθ έχει καταδικαστεί δύο φορές στη Βόρεια Καρολίνα, το 2002 για κατοχή όπλου μαζικής καταστροφής και το 2019 για κατοχή κλεμμένων αγαθών. Δεν υπάρχουν προς το παρόν περισσότερες λεπτομέρειες για αυτές τις δύο υποθέσεις.

Ο Ράιαν Γουέσλι Ρουθ

Ο Τραμπ κατηγόρησε τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, ισχυριζόμενος ότι ο ύποπτος είχε σκοπό τον σκοτώσει λόγω της «εμπρηστικής ρητορικής» των Δημοκρατικών, μολονότι οι αρχές δεν έχουν ακόμη παρουσιάσει αποδείξεις, ούτε διευκρίνισαν το κίνητρο του δράστη.

«Η ρητορική τους (σ.σ. του Μπάιντεν και της Χάρις) προκάλεσε τον πυροβολισμό εναντίον μου, ενώ εγώ είμαι εκείνος που θα σώσει τη χώρα και εκείνοι αυτοί που την καταστρέφουν, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό», είπε σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Fox.

Ποιος είναι ο Ράιαν Γουέσλι Ρουθ

Ο Ράιαν Γουέσλι Ρουθ αναγνωρίστηκε από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ως ύποπτος για τυχόν προσπάθεια δολοφονίας του Αμερικανού ρεπουμπλικάνου υποψήφιου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα.

Ο Ρουθ κατάγεται από τη Βόρεια Καρολίνα και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του εκεί, σύμφωνα με τα αρχεία περιουσιακών στοιχείων, ενώ τον τελευταίο χρονικό διάστημα ζούσε στη Χαβάη.

Το BBC Verify βρήκε προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ταιριάζουν με το όνομα του Ρουθ. Δείχνουν ότι καλούσε ξένους μαχητές να πάνε στην Ουκρανία για να πολεμήσουν εναντίον των ρωσικών δυνάμεων.

«Ήταν η επιλογή μου το 2016»

«Έρχομαι στην Ουκρανία από τη Χαβάη για να πολεμήσω για τα παιδιά και τις οικογένειές σας και τη δημοκρατία. Θα έρθω και θα πεθάνω για εσάς», αναφέρει μια ανάρτηση στο Χ, σύμφωνα με τον αμερικανικό συνεργάτη του BBC, CBS News.

Στο προφίλ του υπάρχουν επίσης μηνύματα υπέρ των Παλαιστινίων, υπέρ της Ταϊβάν και κατά της Κίνας, συμπεριλαμβανομένων ισχυρισμών για κινεζικό «βιολογικό πόλεμο» και αναφορών στον ιό Covid-19 ως «επίθεση».

Το CBS ανέφερε ότι ο Ρούθ υποστήριξε τον Τραμπ, γράφοντας σε μια ανάρτηση στο X ότι ο Ρεπουμπλικάνος ήταν «η επιλογή μου το 2016», αλλά ότι «χειροτερεύει και αποκλίνει«. Θα είμαι ευτυχής όταν (σ.σ. φύγεις)».

Ο Ρουθ έχει επίσης εμφανιστεί στο διαδίκτυο να προτρέπει τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον αντιπρόεδρο Χάρις να συναντηθούν με τα θύματα των πυροβολισμών στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια, όταν τον Ιούλιο έγινε απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ.

Το ποινικό μητρώο του Ρουθ

Τα αρχεία δείχνουν ότι τα νομικά ζητήματα του Ρουθ χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1990, συμπεριλαμβανομένων μικρότερων κατηγοριών για έκδοση ακάλυπτων επιταγών, σύμφωνα με το CBS.

Ο Ρουθ κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε για πολλά κακουργήματα στην κομητεία Guilford της Βόρειας Καρολίνας μεταξύ 2002 και 2010, ανέφερε ακόμη το CBS.

Το 2002, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι κατηγορήθηκε για κατοχή ενός πλήρως αυτόματου πολυβόλου, το οποίο αναφερόταν στα δικαστικά αρχεία ως «όπλο μαζικής καταστροφής».

Σε ένα άλλο περιστατικό, τα αρχεία τον εμφανίζουν να κατηγορείται για πλημμελήματα, όπως εγκατάλειψη οχήματος, αντίσταση κατά της σύλληψης και παράβαση του νόμου περί κρυμμένων όπλων.

Τα φερόμενα αδικήματά του περιλαμβάνουν επίσης οδήγηση με ανακληθείσα άδεια οδήγησης, κατοχή κλοπιμαίων και εγκατάλειψη με μηχανοκίνητο όχημα.

Ο πρώην γείτονας του Kim Mungo, ο οποίος περιγράφει τον Ρουθ ως «γλυκύτατο», δήλωσε ότι ομοσπονδιακοί πράκτορες έκαναν μια φορά έφοδο στην ιδιοκτησία του.

Ποιες είναι οι πολιτικές πεποιθήσεις του

Το CBS μετέδωσε ότι ο Ρουθ ψήφισε Δημοκρατικούς αυτοπροσώπως κατά τη διάρκεια των προκριματικών εκλογών του κόμματος το 2024 στη Βόρεια Καρολίνα, σύμφωνα με το εκλογικό συμβούλιο της πολιτείας.

Φέρεται να είναι εγγεγραμμένος ως ανένταχτος ψηφοφόρος, παρά την ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αναφέρει ότι είχε υποστηρίξει τον Τραμπ το 2016.