O Τζο Μπάιντεν είναι «αποφασισμένος» να χρησιμοποιήσει τους υπόλοιπους μήνες της θητείας του ώστε «να φέρει την Ουκρανία στην καλύτερη δυνατή θέση για να νικήσει», δήλωσε το Σάββατο ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου. Σημαίνει άραγε αυτό πως οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να δώσουν το πράσινο φως που ζητεί το Κίεβο ώστε να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούςεναντίον στρατιωτικών στόχων στη Ρωσία; Πριν από τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον ο Μπάιντεν με τον βρετανό πρωθυπουργό, Κιρ Στάρμερ, βρετανικές πηγές υποστήριζαν πως οι δύο χώρες είχαν συμφωνήσει επί της αρχής να επιτρέψουν στην Ουκρανία να βάλλει εναντίον της Ρωσίας με αγγλογαλλικούς πυραύλους Storm Shadow. Κατόπιν όμως δεν έγινε καμία σχετική ανακοίνωση. Οι συζητήσεις «συνεχίζονται» δήλωσε χθες ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Λάμι, απορρίπτοντας ως «σκόνη στα μάτια» και «νταηλίκι» τις προειδοποιήσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν πως, αν δοθεί στο Κίεβο το πράσινο φως, αυτό θα σημαίνει ότι «οι χώρες του ΝΑΤΟ είναι σε πόλεμο με τη Ρωσία».
Υπάρχει πάντα πιθανότητα να παραμείνει ανοιχτό το ζήτημα μέχρι τη συνάντηση που θα έχει με τον Μπάιντεν ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στα τέλη του μήνα, στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Ή και να μη γίνει ποτέ καμία ανακοίνωση σχετικά, ώστε να μη γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι το Κρεμλίνο. Σε κάθε περίπτωση, ένα θέμα που απασχολεί έντονα τη Δύση, και σίγουρα συζήτησαν την Παρασκευή Μπάιντεν και Στάρμερ, είναι το (πολύ πιθανό, σύμφωνα με την «Guardian») ενδεχόμενο να μοιράζεται η Ρωσία με το Ιράν πυρηνικά μυστικά σε αντάλλαγμα για τους βαλλιστικούς πυραύλους που παίρνει ώστε να βομβαρδίζει την Ουκρανία.
Η προειδοποίηση
Σχετική προειδοποίηση είχε απευθύνει ήδη, την περασμένη Τρίτη, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, επιβεβαιώνοντας τότε την πληροφορία πως η Μόσχα έχει παραλάβει βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν και θα τους χρησιμοποιήσει πιθανότατα στην Ουκρανία μέσα στις επόμενες εβδομάδες: «από την πλευρά της, η Ρωσία μοιράζεται τεχνολογία που αναζητά το Ιράν – πρόκειται για αμφίδρομη σχέση – μεταξύ άλλων σε πυρηνικά θέματα, καθώς και κάποιες διαστημικές πληροφορίες», είχε επισημάνει ο Μπλίνκεν, κατηγορώντας τις δύο χώρες ότι εμπλέκονται σε αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες που σπέρνουν «ακόμη μεγαλύτερη ανασφάλεια» σε όλο τον κόσμο.
Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία προειδοποίησαν από κοινού πρόσφατα ότι το απόθεμα του Ιράν σε εξαιρετικά εμπλουτισμένο ουράνιο «συνέχισε να αυξάνεται σημαντικά, χωρίς καμία αξιόπιστη πολιτική αιτιολόγηση» και ότι είχε συσσωρεύσει τέσσερις «σημαντικές ποσότητες» που η καθεμία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας. Δεν είναι σαφές πόση τεχνική τεχνογνωσία διαθέτει η Τεχεράνη για την κατασκευή πυρηνικού όπλου σε αυτό το στάδιο ή πόσο γρήγορα θα μπορούσε να το κάνει. Ωστόσο, η συνεργασία με έμπειρους ρώσους ειδικούς ή η χρήση ρωσικών γνώσεων θα βοηθούσε στην επιτάχυνση της διαδικασίας. Η ανακοίνωση ότι ο ιρανός πρόεδρος θα συμμετάσχει στη σύνοδο των BRICS που θα πραγματοποιηθεί στο Καζάν της Ρωσίας 22-24 Οκτωβρίου και θα συναντηθεί με τον Πούτιν σίγουρα δεν κατευνάζει τους δυτικούς φόβους.