Μονοήμερη αποβολή, πήρε με συνοπτικές διαδικασίες, μαθητής σε σχολείο στην Πάτρα, που έκανε χρήση του κινητού τηλεφώνου του εν ώρα μαθήματος.

Το περιστατικό έλαβε χώρα σε σχολείο στη Μαγούλα (Καστρίτσι Δ.Ε. Ρίου) και η απόφαση της αποβολής ελήφθη δόθηκε από τη διευθύντρια του σχολείου, σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα gnomip.gr, με τους γονείς του παιδιού να μιλούν για εξάντληση της αυστηρότητας και καταχρηστική συμπεριφορά της διευθύντριας.

Μάλιστα σε επώνυμη καταγγελία των γονέων του μαθητή σημειώνεται ότι: «Θεωρούμε τουλάχιστον ατυχείς τους χειρισμούς της διεύθυνσης του σχολείου και ανεπαρκή τη διαχείριση του περιστατικού από το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας».

Τα ερωτήματα των γονιών

Οι γονείς παράλληλα ζητούν απάντηση στα εξής ερωτήματα:

  • «Στη διάρκεια ποιου μαθήματος “συνελήφθη” τη Δευτέρα 16-9-2024 ο μαθητής να χρησιμοποιεί το κινητό του μέσα στην τάξη;
  • Ο καθηγητής που είχε εκείνη την ώρα το μάθημα έχει προσωπική άποψη; Ποιος μετέφερε το συμβάν στη διεύθυνση και τον σύλλογο των καθηγητών;
  • Κλήθηκαν οι γονείς από τη διεύθυνση του σχολείου και ποιες συστάσεις έγιναν στον μαθητή και τους γονείς;
  • Τι είδους χρήση έγινε στο κινητό την ώρα του μαθήματος; Τηλεφώνημα, βιντεοσκόπηση, κάποιο βίντεο και ηχητικό μήπως ή τίποτε απ’ όλα αυτά;
  • Τι είδους συστάσεις έγιναν από την αρχή του έτους και αν έχουν ενημερωθεί στη σχολική κοινότητα ότι θα δίδονται απευθείας αποβολές χωρίς συστάσεις, νουθεσίες και προηγούμενη ενημέρωση των γονέων;
  • Τήρησε η διεύθυνση του σχολείου έστω και μία από τις προϋποθέσεις που πρέπει να ακολουθήσει τόσο στη βάση νόμων και εγκυκλίων όσο και στη βάση των καθηκόντων της για το συγκεκριμένο περιστατικό;»

Τι λέει η διεύθυνση Δευτεροβάθμιας

Στο μεταξύ, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού κάλεσε την Τρίτη τους σχολικούς συμβούλους και την Τετάρτη τους διευθυντές σχολείων- προκειμένου να τους «υπομνήσει» τις υποχρεώσεις τους για το θέμα της χρήσης των κινητών εντός του σχολείου αλλά και της ορθής εφαρμογής διατάξεων που, σε άλλη περίπτωση, θα οδηγήσουν εκπαιδευτικούς αλλά και μαθητές – γονείς σε ακραίες συμπεριφορές.

Η Διεύθυνση είναι σαφής, σκοπός είναι να μην «ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου» και η χρήση του κινητού να «κοπεί» από την τάξη με βάση την παιδαγωγική διαδικασία και της σωστής εφαρμογής του νέου νομικού πλαισίου, που προβλέπει: αρχικά επίπληξη, νουθεσία και ενημέρωση των γονέων και μετά, σε περίπτωση που αγνοείται η υποχρέωση τήρησης των κανόνων, η τιμωρία  φτάνει έως και την αποβολή του μαθητή.

Όπως αναφέρει στην ίδια πηγή, η Διευθύντρια Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, Ευγενία Πιερρή: «Η νομοθεσία θα πρέπει να εφαρμοστεί κλιμακωτά με βάση τα βήματα που αναφέρονται προκειμένου η εφαρμογή του νόμου να μην καταστεί επιζήμια για την σχολική κοινότητα».

«Βασικά παιδαγωγικά μέτρα είναι ο διάλογος και η επικοινωνία με τους μαθητές ώστε να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη και να μην χρειαστεί να γίνει εφαρμογή του νόμου, ούτε επίπληξη ούτε οτιδήποτε άλλο. Σκοπός μας είναι να αποτρέψουμε την αποβολή και θα την αποτρέψουμε όταν έχουμε δουλέψει και επικοινωνήσει με τους μαθητές μας και τους έχουμε βοηθήσει να συνειδητοποιήσουν τη σοβαρότητα αυτού του θέματος».