Αποκαλυπτικά  είναι τα πλάνα για το πλιάτσικο στις σιδηροδρομικές γραμμές, που μαζί με το έλλειμα ασφάλειας συνθέτουν την καθημερινότητα στον ελληνικό σιδηρόδρομο.

Στο βίντεο του Σκάι, άγνωστοι, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, λεηλατούν τις ράγες στον σιδηροδρομικό σταθμό της Θήβας «μέρα- μεσημέρι» ενώ δίπλα τους περνούν οι συρμοί. Αγνοώντας το drone που τους καταγράφει σπάνε τσιμεντένια περιβλήματα για να τραβήξουν τα καλώδια της ηλεκτρονικής σηματοδότησης.

Μπλοκάρουν τηλεδιοίκηση και φωτοσήμανση

Με αυτόν τον τρόπο μπλοκάρουν τα συστήματα τηλεδιοίκησης και φωτοσήμανσης, όπου υπάρχουν.

«Αυτό σημαίνει κατευθείαν ότι οι πίνακες όλοι κοκκινίζουν, δεν έχει εικόνα που είναι το τραίνο, οπότε όλα πρέπει να γίνουν πάρα πολύ γρήγορα για να μην έχουμε προβλήματα με κάποιο ενδεχόμενο ατύχημα», περιγράφει ο Νίκος Τσικαλάκης, Πρόεδρος Εργαζομένων του ΟΣΕ.

Σε άλλο στιγμιότυπο, φαίνονται άγνωστοι ανάμεσα στις γραμμές στον σιδηροδρομικό σταθμό του Θριασίου, να σκάβουν μέσα σε αγωγούς της τηλεδιοίκησης για να κόψουν καλώδια.

«Σκοπός τους είναι ο χαλκός, στο μυαλό μας μπαίνει και η δολιοφθορά, προσπαθούμε να την παρακολουθήσουμε» αναφέρει ο Γιάννης Φεστερίδης προιστάμενος ασφαλείας των εγκαταστάσεων του ΟΣΕ προσθέτοντας πως το χειρότερο που είδε είναι να έχουν ρίξει τσιμεντόλιθο πάνω από γέφυρα.

«Φανταστείτε να περνάει το τρένο και να δει μπροστά του τσιμεντόλιθο», τονίζει.

Δείτε το βίντεο

Κλέβουν ακόμη και τις ράγες

Πρόκειται για ολιγομελείς ομάδες που – σύμφωνα με τον Σκάι, δρουν τον τελευταίο χρόνο στην ευρύτερη περιοχή των Αχαρνών.

Συνήθως μεταφέρουν και καίνε τα καλώδια και πωλούν  τον καθαρό χαλκό σε παράνομα χυτήρια. Το ενδιαφέρον των κυκλωμάτων σκραπ έχει μετατοπιστεί στην ηλεκτροκίνηση, γιατί έχει μια από τις καλύτερες ποιότητες σκληρού ηλεκτρολυτικού χαλκού.

«Την τελευταία βδομάδα, πρέπει να επισκέφτηκα προσωπικά γύρω στα 5 με 6 αστυνομικά τμήματα. Καθημερινά το τμήμα αντιμετωπίζει 10 με 20 τέτοια συμβάντα. Κατευθείαν βλέπουμε ότι στο ΣΚΑ, στο κέντρο διαχείρισης, είχαμε σβήσιμο όλων των οθονών» περιέγραψε μεταξύ άλλων ο κ. Φεστερίδης.

Οι επιτήδειοι κλέβουν ακόμη και τις ράγες. Ενδεικτικά αυτοκίνητο που εντοπίστηκε στον Ταύρο, από αστυνομικούς του οικείου τμήματος, μετέφερε μισό τόνο σιδηροδρομικού υλικού από εργασίες αλλαγής γραμμών στην ευρύτερη περιοχή, που ζύγιζε… μισό τόνο.