Φαινομενικά η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά απλή.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις και τις εκλογές έχουμε ένα 60% που μαζεύει κάθε λογής δεξιούς και κεντροδεξιούς.

Και ένα 35% με το ζόρι που αθροίζει ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, πρώην ΣΥΡΙΖΑ και κάθε είδους αριστερόστροφους αγωνιστές.

Λογικά κι επειδή δημοκρατία έχουμε, οι περισσότεροι κερδίζουν.

Η εξυπνάδα του Μητσοτάκη είναι ότι πήγε με τους περισσότερους. Οι υπόλοιποι ερίζουν να μοιράσουν τους λίγους.

Βεβαίως υπάρχουν δεξιοί και δεξιοί. Ο Ν. Κακλαμάνης διαφωνεί με τους τρέχοντες δεξιούς και διακηρύσσει πως «δεν θα υφίσταντο Λατινοπούλου και Βελόπουλος αν η ΝΔ ήταν στον σωστό ιδεολογικό δρόμο» (12/9).

Μάλιστα. Και ποιος είναι ο σωστός ιδεολογικός δρόμος;

Διότι η Λατινοπούλου δεν ξέρω τι λέει, μην την αδικήσω. Αλλά ο Βελόπουλος πολεμάει τις ανεμογεννήτριες, υπόσχεται «παγκόσμια κατάρρευση», στηρίζει τον Πούτιν που είναι λεβέντης, ψηφίζει Τραμπ και άλλα νόστιμα.

Θα μπορούσε να λέει τέτοια κουλά ο Μητσοτάκης; Θα μπορούσε. Αλλά τότε δεν θα ήταν Μητσοτάκης, θα ήταν Βελόπουλος. Και σίγουρα δεν θα είχε βγει ποτέ Πρωθυπουργός.

Ο δήμαρχος Αθηναίων βεβαίως βρήκε μια νέα εκδοχή του «λεφτά υπάρχουν». «Πού θα βρούμε τα λεφτά;» αναρωτήθηκε. «Από τις τράπεζες, τις πολυεθνικές και τα ολιγοπώλια» απάντησε ο ίδιος στον εαυτό του (ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, 15/9).

Αν δεν κάνω λάθος ήταν η βασική ιδέα που είχε και ο Λένιν πριν από εκατό χρόνια, αλλά ο Λένιν δεν ήταν δήμαρχος κι η ιστορία είχε κακό τέλος.

«Χάρη γερά, να πέσει η Δεξιά» προέτρεπαν πάντως τον δήμαρχο οι οπαδοί του, ενθουσιασμένοι που θα ξεπουπουλιάσουν τις τράπεζες, τις πολυεθνικές και τα ολιγοπώλια.

Το ζητούμενο όμως για τους έως τώρα νικητές δεν είναι ο δήμαρχος αλλά πώς θα διατηρήσουν το μεγαλύτερο κομμάτι του 60% που τους καθιστά πολιτικά κυρίαρχους.

Ενώ η πρόκληση για τους χαμένους δεν είναι πώς θα μοιράσουν το 35% μεταξύ τους, ούτε πώς θα μοιράσουν τη λεία από τις πολυεθνικές, αλλά πώς θα αυξήσουν το ακροατήριό τους μήπως γίνουν κυβέρνηση.

Διότι με τα σημερινά δεδομένα, ακόμη κι αν ο Χαρίτσης φτιάξει «Λαϊκό Μέτωπο», ακόμη κι αν ετοιμάσει «Προοδευτικό Μέτωπο» ο Παππάς «13-0», ακόμη κι αν «ο Χάρης προσπαθήσει γερά», πάλι δεν βγαίνουν οι αριθμοί.

Βεβαίως έφυγε ο Κασσελάκης από τη μέση που θα έμενε πρωθυπουργός για δύο τετραετίες και άδειασε η θέση. Αλλά δεν ανησυχώ.

Πάντα βρίσκεται κάποιος να κάνει τον πρωθυπουργό στην παρέα, ιδίως αν δεν χρειαστεί να τον ψηφίσουν.