«Μεγάλη επιτυχία της χώρας μας» χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την πρόταση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την ανάθεση του χαρτοφυλακίου Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού στον Απόστολο Τζιτζικώστα. Ερμηνεύοντας τον… πανηγυρισμό του δίνοντας έμφαση στον τουρισμό και τη «στρατηγική θέση της Ελλάδας» και την άποψη ότι ο διορισμός αυτός αποδεικνύει «την αναβάθμιση της θέσης της πατρίδας μας και τον σημαντικό ρόλο της στη διασυνδεσιμότητα και τις μεταφορές». Αλλά το αν πρόκειται για αναβάθμιση ή όχι είναι υπό συζήτηση. Κατ’ αρχάς, η Ελλάδα στην προηγούμενη θητεία της Φον ντερ Λάιεν είχε επίτροπο με θέση αντιπροέδρου της Επιτροπής.

Του Κώστα Μητρόπουλου

Στην τωρινή σύνθεση, αντιθέτως, οι αντιπρόεδροι γίνονται έξι «εκτελεστικοί αντιπρόεδροι», πολύ ισχυρότεροι, τόσο γραφειοκρατικά όσο και πολιτικά. Και από αυτό το σετ των ισχυρών μείναμε εκτός. Οσο για το χαρτοφυλάκιο, αρκεί να μεταφέρω απλώς το σχόλιο του επικεφαλής του «Economist» στις Βρυξέλλες (και αρθρογράφου της διάσημης στήλης «Charlemagne») του Στάνλεϊ Πινιάλ: «Οι δυο μεγάλοι υποστηρικτές της Φον ντερ Λάιεν από την πρώτη στιγμή ήταν οι ηγέτες της Πολωνίας και της Ελλάδας. Η Πολωνία πήρε την αρμοδιότητα του προϋπολογισμού, που έχει μεγάλη σημασία καθώς είναι σε εξέλιξη η κατάρτισή του για το 2028-2035. Αντιθέτως, η Ελλάδα πήρε χαρτοφυλάκιο τρίτης κατηγορίας. Ο Μητσοτάκης, υποθέτω, θα είναι δυσαρεστημένος».

Η διεκδίκηση και η ακρόαση

Ως προς την ουσία του πράγματος, δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο ότι η Ελλάδα πήρε την αρμοδιότητα των Μεταφορών στην Κομισιόν και την προεδρία της Επιτροπής Μεταφορών στο Ευρωκοινοβούλιο. Δεδομένου ότι οι θέσεις αυτές διεκδικούνται με πολιτικές διαπραγματεύσεις και ότι ο Μητσοτάκης μιλάει προνομιακά με τη Φον ντερ Λάιεν και τη Μέτσολα, είναι προφανές ότι οι Μεταφορές ήταν κάτι που επιθυμούσε. Εκτός από τη ναυτιλία, άλλωστε, το χαρτοφυλάκιο αυτό έχει και τον σιδηρόδρομο. Και κάπου εκεί τα πράγματα αναμένονται ζόρικα για τον Τζιτζικώστα, ο οποίος, προκειμένου να εγκριθεί, θα πρέπει να περάσει ακρόαση από ευρωβουλευτές που θα τον στριμώξουν πάρα πολύ για το δυστύχημα των Τεμπών και την «περιπέτεια» της σύμβασης 717 για την τηλεδιοίκηση. Για την οποία, θυμίζω, υπάρχει μια δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας που έχει πιάσει αράχνες σε νεοδημοκρατικά συρτάρια. Ενώ, όπως σας έχω γράψει ξανά, θα κληθεί να απαντήσει και για τις προσωπικές θέσεις του για τη Βόρεια Μακεδονία, τα ΛΟΑΤΚΙ θέματα κ.λπ. Τονίζω δε ότι δεν πρέπει να θεωρείται κανένας επίτροπος δεδομένος πριν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία.

Μηνύματα και αιχμές

Μήνυμα στους δικαστικούς λειτουργούς έστειλε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα, με αφορμή την έναρξη του νέου δικαστικού έτους και τον νέο δικαστικό χάρτη. Χωρίς να παραγνωρίζει τις δυσκολίες προσαρμογής στις διατάξεις του και στην ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η λειτουργία της Δικαιοσύνης δεν θα διαταραχθεί «με τη νομική επάρκεια, τη διάθεση και τη δύναμη να ανταποκριθούν στα θεσμικά τους καθήκοντα, με πνεύμα συνεργασίας, συναδελφικότητας και ευγένειας». Κατά τα λοιπά, όμως, δεν απέφυγε και τις αιχμές. «Οφείλουμε να προασπίσουμε τον θεσμό της Δικαιοσύνης» είπε προς τους συναδέλφους της η πρόεδρος, ώστε «να δώσουμε εμπράκτως την απάντηση σε όσους, υπό την επίφαση δήθεν σφαλμάτων ή αστοχιών και υπό την επίκληση της δήθεν προστασίας των συμφερόντων των πολιτών, επιχειρούν να θέσουν υπό αμφισβήτηση δίκαιες και νόμιμες δικαστικές διαδικασίες του κράτους δικαίου, να προκαλέσουν τη δυσπιστία των πολιτών και να υπονομεύσουν αυτόν τούτο τον θεσμό της Δικαιοσύνης».

Λήξη συναγερμού για Μεταναστευτικό;

Μάλλον πήγε καλά η συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο ο Νίκος Παναγιωτόπουλος κι ο γερμανός ομόλογός του, Μπερντ Γκρέσνερ, κρίνοντας από αυτά που μου μεταφέρει ο ανταποκριτής μας, Γιώργος Παππάς. Στις δηλώσεις του ο υπουργός Μετανάστευσης χρησιμοποίησε εμφανώς χαμηλότερους τόνους για τους μεθοριακούς ελέγχους που επέβαλε η Γερμανία από τη Δευτέρα στα σύνορά της. «Η απόφαση ασφαλώς προβληματίζει» είπε, σημειώνοντας ωστόσο ότι «πρόκειται για δειγματοληπτικούς ελέγχους, δεν έχουμε κλείσιμο συνόρων, αλλά επιβολή ελέγχων» και συστήνοντας «να μη δραματοποιούμε την κατάσταση». Επιβεβαίωσε ότι το κλίμα στη συνάντηση ήταν πολύ θετικό και επεσήμανε ότι τέτοια μέτρα είναι ήδη σε ισχύ και σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ. Να κηρύξουμε, άρα, λήξη συναγερμού; Ιδωμεν.