Το πρόγραμμα των μεταδόσεων του Τσάμπιονς Λιγκ από το MEGA ξεκινά απόψε με ένα παιχνίδι που δύο χρόνια πριν ήταν τελικός της διοργάνωσης: η Μάντσεστερ Σίτι και η Ιντερ που θα δούμε απόψε να αγωνίζονται στο Ετιχαντ είχαν διεκδικήσει το τρόπαιο στην Κωνσταντινούπολη – η τελική νίκη της ομάδας του Πεπ Γκουαρντιόλα (1-0) ήταν προβλεπόμενη αλλά όχι εύκολη. Από τότε πέρασε αρκετός καιρός, οι δύο δεν κατάφεραν πέρυσι να ξαναφτάσουν στον τελικό της διοργάνωσης, κέρδισαν όμως τα πρωταθλήματα στη χώρα τους – κυρίως γιατί δεν άλλαξαν πάρα πολύ. Η Σίτι είναι πάντα η ομάδα του Πεπ, που έχει ως ηγέτη τον γκρινιάρη στην Εθνική Βελγίου αλλά ήσυχο σαν αρνάκι στην Αγγλία Κέβιν Ντε Μπρόινε και έχει φέτος ως μόνιμο σκόρερ τον Χάλααντ. Η Ιντερ έχει στον πάγκο της τον Σιμόνε Ιντζάγκι, άφησε τον Λουκάκου να φύγει για άλλες πολιτείες, αλλά έχει πάντα μια καλή άμυνα και κάμποσους παίκτες με προσωπικότητα μεσοεπιθετικά. Θα είναι ένα ωραίο ματς.

Πεπ

Στη συνέντευξη Τύπου που προηγήθηκε στον Γκουαρντιόλα έγιναν φυσικά ερωτήσεις για το δικαστήριο της Σίτι που μόλις άρχισε. Ο καταλανός κόουτς είπε το προφανές, ότι δηλαδή κανείς δεν είναι ένοχος μέχρι να υπάρξει εναντίον του καταδικαστική απόφαση. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν και πώς η δικαστική αυτή εξέλιξη θα επηρεάσει αγωνιστικά την ομάδα του Πεπ. Οσο οι μέρες περνούν προστίθενται και καινούργια ερωτήματα. Ενα αφορά τις παρενέργειες που μπορεί να έχει η απόφαση στους προπονητές και στους παίκτες. Αν π.χ. αποδειχτεί ότι εισέπρατταν χρήματα με μη σύννομους τρόπους, συμμετέχοντας σε ένα γλέντι ποδοσφαιρικής φοροδιαφυγής που ξεπερνά τα συνηθισμένα, δεν αποκλείεται να προκύψουν για όλους και ποινικές ευθύνες.

Αντσελότι

Στο μεταξύ με την έναρξη του Τσάμπιονς Λιγκ είχαμε και τα πρώτα παράπονα για τις αλλαγές του format – παράπονα που έχουν να κάνουν κυρίως με τα επιπλέον παιχνίδια. Στη συνέντευξη Τύπου που προηγήθηκε της πρεμιέρας της Ρεάλ Μαδρίτης στη διοργάνωση ο προπονητής της Βασίλισσας είπε πως «αν τα διοικητικά όργανα του ποδοσφαίρου δεν συνειδητοποιήσουν ότι οι τραυματισμοί των παικτών προκύπτουν από την υπερφόρτωση των αγώνων, έχουμε πρόβλημα» και ζήτησε «να εξετάσουν τη μείωση του αριθμού των αγώνων για πιο ελκυστικές διοργανώσεις». Υπήρξε μάλιστα και πολύ κατατοπιστικός σε ό,τι αφορά τη δυσκολία της προετοιμασίας των ομάδων ειδικά τα καλοκαίρια που υπάρχουν τελικοί διοργανώσεων εθνικών ομάδων. «Κάποτε είχαμε πέντε εβδομάδες το καλοκαίρι για να δουλέψουμε με τους παίκτες και να τους προετοιμάσουμε σωματικά για τη σεζόν. Φέτος στη Ρεάλ είχαμε τους παίκτες στις 9 Αυγούστου, λίγες μέρες πριν απ’ το πρώτο επίσημο ματς πρωταθλήματος. Σήμερα ολοκληρώνονται πέντε εβδομάδες δουλειάς αλλά αυτές τις μέρες δεν μπορώ να πω πως αυτό που κάναμε λέγεται “καλοκαιρινή προετοιμασία” διότι σε αυτές τις πέντε εβδομάδες έχουμε παίξει ήδη έξι παιχνίδια». Και στεφτείτε ότι η Βασίλισσα δεν είχε να δώσει και καλοκαιρινά προκριματικά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις!

Αλισον

Ανάλογα παράπονα έκανε χθες και ο τερματοφύλακας της Λίβερπουλ, Αλισον. Οταν πριν απ’ το ματς Μίλαν – Λίβερπουλ ρωτήθηκε για το νέο format του Τσάμπιονς Λιγκ ο Βραζιλιάνος είπε πως του φαίνεται υπέροχο για τους ποδοσφαιρόφιλους, που θα δουν περισσότερα ματς από πέρυσι και μεταξύ διαφορετικών ομάδων, αλλά ένα πραγματικό βασανιστήριο για τους ποδοσφαιριστές. «Ολοι οι παίκτες μιλάμε μεταξύ μας για το πόσο σκληρό έχει γίνει το ετήσιο πρόγραμμα. Πολλοί από μας έχουν ήδη μιλήσει και δημόσια γι’ αυτό και πρέπει να ακουστούμε. Πρέπει να καθίσουμε και να καταλάβουμε πού πηγαίνει το ποδόσφαιρο. Αλλά από αυτά που βλέπω εμάς τους ποδοσφαιριστές δεν μας ρωτά κανείς για τίποτα» είπε. «Δεν αρκεί να προσθέτεις παιχνίδια και να σχεδιάζεις διοργανώσεις: αν θες να διοικείς το ποδόσφαιρο πρέπει να ακούς και τους ποδοσφαιριστές και να κατανοείς τις ανάγκες τους. Θέλουμε να παίξουμε το καλύτερό μας ποδόσφαιρο, αλλά αν είμαστε κουρασμένοι, δεν μπορούμε να αγωνιστούμε όπως θέλουμε. Θέλω να δίνω τον καλύτερό μου εαυτό σε κάθε παιχνίδι, αλλά δεν είμαι πολύ αισιόδοξος με αυτά που βλέπω. Δεν ξέρω αν με αυτές τις αλλαγές θα δούμε ένα καλύτερο αύριο στο ποδόσφαιρο γιατί σίγουρα δεν γίνονται για το όφελος των παικτών» είπε.

Mοιρασιά

Προφανώς έχει τα δίκια του. Αλλά από την άλλη οι ομάδες χάρηκαν για τα παραπάνω έσοδα που η UEFA εξασφάλισε χάρη και στο νέο format. Φέτος οι 36 ομάδες που θα συμμετάσχουν στη League Phase του Τσάμπιονς Λιγκ θα μοιραστούν το αστρονομικό ποσό των 2,437 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα 670 εκατομμύρια ευρώ από αυτά είναι τα εγγυημένα ποσά για τις 36 ομάδες της League Phase. Τα 914 εκατομμύρια ευρώ θα μοιραστούν στις ομάδες ανάλογα με τους βαθμούς που θα κερδίσουν. Και τα εναπομείναντα 853 εκατομμύρια θα μοιραστούν με βάση τα χρήματα που οι τηλεοράσεις των χωρών έχουν πληρώσει για να αποκτήσουν τα τηλεοπτικά δικαιώματα της διοργάνωσης.

Στυλ

Οι παίκτες και οι ομάδες που αγωνίζονται στο Τσάμπιονς Λιγκ προβληματίζονται για την καταπόνηση, τα έσοδα κ.λπ. Εδώ ο μόνιμος προβληματισμός μοιάζει να αφορά τη διαιτησία. Δυο ανακοινώσεις έβγαλε εναντίον του διαιτητή Φωτιά και των αποφάσεών του στο ματς ΑΕΚ – Βόλος (2-0) ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος – οι γνώστες το καταλαβαίνουμε ότι είναι δικές του από το συγγραφικό στυλ. Ο Βόλος διαμαρτυρήθηκε και για το πρώτο γκολ της ΑΕΚ στο ματς (και του Πιερό στο πρωτάθλημα), αλλά και για την απόφαση του Φωτιά να μην αποβάλει τον σκόρερ που αμέσως μετά το γκολ έδειξε τις ικανότητές του στην ελληνορωμαϊκή πάλη σε μονομαχία του με τον Μύγα, στόπερ του Βόλου. Ο Μπέος μιλά για ντροπή.

Ανέλιξη

Στο εβδομαδιαίο βίντεο με την κριτική των αμφισβητούμενων φάσεων ο αρχιδιαιτητής Λανουά βγάζει λάδι τον Φωτιά για τη φάση του γκολ, αλλά ως Πόντιος Πιλάτος δεν παίρνει θέση για τη μάχη των δύο παικτών, η οποία μάλιστα γίνεται για το τίποτα. Ο Λανουά κάνει ό,τι μπορεί για να προστατεύσει τους λιγοστούς διαιτητές που έχει στους πίνακες: αν άρχιζε να ρίχνει τιμωρίες δεν θα του έμενε κανείς! Από την άλλη όποιοι παράγοντες γνωρίζουν τι συνέβαινε στην ελληνική διαιτησία τα προηγούμενα χρόνια θυμίζουν με ανακοινώσεις τους ότι δεν είναι κορόιδα. Ο Μπέος δεν τα έβαλε τυχαία με τον Φωτιά. Μοιάζει με τον τρόπο του να του θυμίζει πως δεν έχει ξεχάσει την ανέλιξή του…