Ο Ράιαν Γουέσλι Ρουθ, ο άνδρας που συνελήφθη ως ύποπτος για πιθανή απόπειρα δολοφονίας εναντίον του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, εμφανίστηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Φλόριντα, όπου του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για δύο εγκλήματα που σχετίζονται με όπλα. Πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση εναντίον του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου για την προεδρία μέσα σε δύο μήνες – προκαλώντας πολλά ερωτήματα, όχι μόνο για το κίνητρο των δραστών αλλά και για τις ικανότητες της μυστικής υπηρεσίας να προστατέψει ανώτατους αξιωματούχους.

Περιφερόταν επί 12 ώρες

Οπως έγινε γνωστό, οι πράκτορες της μυστικής υπηρεσίας συνόδευαν τον Τραμπ στο γήπεδο του γκολφ που διαθέτει το θέρετρό του στη Φλόριντα, όταν ένας εξ αυτών εντόπισε ένα όπλο σε θάμνους που βρίσκονταν έξω από το συρματόπλεγμα, σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από τον πρώην πρόεδρο. Τα στοιχεία από το κινητό του δείχνουν ότι βρισκόταν σε εκείνη τη θέση επί περίπου μισή ώρα, ενώ περιφερόταν εκεί γύρω 12 ώρες… Οι πράκτορες άρχισαν να πυροβολούν και ο Ρουθ έριξε το όπλο του, τύπου ΑΚ-47, και τράπηκε σε φυγή με ένα, κλεμμένο όπως αποδείχτηκε, αυτοκίνητο. Ξεκίνησε ανθρωποκυνηγητό και τελικά οι αστυνομικοί σταμάτησαν τον ύποπτο σε απόσταση περίπου 60 χιλιομέτρων. Ο Ρουθ ήταν ένας άνθρωπος «σε αναζήτηση σκοπού», όπως έγραψε η «Washington Post», που φαίνεται ότι τον βρήκε στο να στέλνει βοήθεια και εθελοντές στον πόλεμο της Ουκρανίας. Ομως άτομα που έχουν μιλήσει μαζί του αναφέρουν ότι είχε «παραληρήματα».

Ο Ράιαν Γουέσλι Ρουθ ψήφισε τον Τραμπ το 2016 αλλά δήλωσε πώς τον «απογοήτευσε»

Λίγο μετά την επίθεση ο Ντόναλντ Τραμπ έστειλε μήνυμα ότι «είναι καλά», προσπάθησε όμως να κατηγορήσει τον πρόεδρο Μπάιντεν και τη Χάρις λέγοντας ότι εκείνοι υποκινούν τη βία εναντίον του. «Η ρητορική τους προκαλεί πυροβολισμούς εναντίον μου, όταν είμαι αυτός που πρόκειται να σώσει τη χώρα, και αυτοί είναι που την καταστρέφουν» ανέφερε σε συνέντευξη στο Fox News. Βέβαια τόσο ο Μπάιντεν όσο και η Χάρις καταδίκασαν την επίθεση, τονίζοντας πως πρέπει να αντιμετωπιστεί η βία με τα όπλα στις ΗΠΑ. Επειτα από δεκαετίες χωρίς απόπειρα δολοφονίας εναντίον υψηλόβαθμου στελέχους της εκτελεστικής εξουσίας, η πραγματικότητα αλλάζει και όποιος θέτει τον εαυτό του υποψήφιο για ανώτατο αξίωμα, δυνητικά βάζει τη ζωή του σε κίνδυνο, σχολίασε το CNN, προσθέτοντας: «Ενα κρυφό ρεύμα βίας φαίνεται να αναδύεται στην επιφάνεια με τους φόβους πως μια θυελλώδης περίοδος μέχρι την ημέρα των εκλογών θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα σε έναν σκοτεινό δρόμο, να δούμε τις επιθέσεις να αυξάνονται».

Πήρε θέση και το… Κρεμλίνο

Το ερώτημα που θέτουν τα περισσότερα αμερικανικά ΜΜΕ είναι αν η νέα επίθεση κατά του Τραμπ μπορεί να ανατρέψει τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις, που δείχνουν την Κάμαλα Χάρις να έχει δυναμική, και να δώσουν εκ νέου ώθηση στην υποψηφιότητα Τραμπ για τον Λευκό Οίκο. Μέσα σε όλα αυτά, το Κρεμλίνο έσπευσε να πάρει θέση. Ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ όταν τον ρώτησαν τι σκέπτεται για τα όσα έγιναν απάντησε: «Δεν είμαστε εμείς που πρέπει να σκεφτόμαστε, είναι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ. Σε κάθε περίπτωση, το να παίζεις με τη φωτιά έχει τις συνέπειές του» πρόσθεσε σε μια σαφή αναφορά στην υποστήριξη της Ουάσιγκτον στην Ουκρανία κατά της Ρωσίας. Πάντως στις ΗΠΑ ξαναφούντωσε η συζήτηση για την ικανότητα της μυστικής υπηρεσίας. Μετά την πρώτη απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ τον Ιούλιο, είχε παραιτηθεί η διευθύντρια της μυστικής υπηρεσίας Κίμπερλι Τσιτλ. Κατόπιν ενισχύθηκε η ασφάλεια του πρώην προέδρου αλλά αποδείχθηκε ότι και πάλι ένας ένοπλος μπόρεσε να βρεθεί σε απόσταση βολής από εκείνον. Η υπηρεσία «χρειάζεται περισσότερη βοήθεια», συμπεριλαμβανομένου πιθανώς περισσότερου προσωπικού, δήλωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν στους δημοσιογράφους.

Ποιος είναι ο Ράιαν Ρουθ

«Ιλον, μπορείς να μου πουλήσεις έναν πύραυλο;»

O 58χρονος Ράιαν Γουέσλι Ρουθ έχει διεύθυνση στη Χαβάη αλλά πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη Βόρεια Καρολίνα. Τα αρχεία δείχνουν ότι τα προβλήματά του με τον νόμο χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1990 – για διάφορα αδικήματα όπως η έκδοση πλαστών επιταγών. Ομως το 2002 κατηγορήθηκε για κατοχή όπλου μαζικής καταστροφής, ενός αυτόματου όπλου, το οποίο είναι κακούργημα. Του έχουν επίσης απαγγελθεί κατηγορίες για αντίσταση στη σύλληψη και παραβίαση του νόμου περί οπλοκατοχής. Διατηρούσε προφίλ στο Facebook, στο Linkedln και στο X, μέσα από τα οποία εκδήλωνε την ένθερμη υποστήριξή του στην Ουκρανία στον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας. Στις 21 Απριλίου, ο Ρουθ έστειλε μήνυμα μέσω του X στον Iλον Μασκ, στο οποίο έγραψε: «Θα ήθελα να αγοράσω έναν πύραυλο από σένα. Θέλω να τον στείλω στο καταφύγιο του Πούτιν στη Μαύρη Θάλασσα για να τον τελειώσω. Μπορείς να μου τον δώσεις; Πες μου, σε παρακαλώ, μια τιμή».

Οι «New York Times» ανέφεραν ότι δημοσιογράφος τους είχε μιλήσει με τον Ρουθ πέρσι, για ένα άρθρο σχετικά με Αμερικανούς που είχαν πάει εθελοντές προκειμένου να βοηθήσουν την πολεμική προσπάθεια του Κιέβου.

Ο Ρουθ είπε στους «Times» ότι είχε περάσει αρκετούς μήνες στην Ουκρανία το 2022 και προσπαθούσε να στρατολογήσει αφγανούς στρατιώτες που διέφυγαν από τους Ταλιμπάν για να πολεμήσουν στο πλευρό των Ουκρανών. «Πολλές από τις άλλες συγκρούσεις είναι γκρίζες, αλλά αυτή η σύγκρουση είναι σίγουρα ασπρόμαυρη. Πρόκειται για το καλό εναντίον του κακού», δήλωσε ο Ρουθ σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε από το Newsweek Romania τον Ιούνιο του 2022. Τα σχόλιά του υποδηλώνουν ότι βρισκόταν στο Κίεβο εκείνη την εποχή. Ο Ρουθ δήλωσε ότι αρχικά σχεδίαζε να πάει στην Ουκρανία για να πολεμήσει, αλλά δεν έγινε δεκτός λόγω της ηλικίας του και της έλλειψης στρατιωτικής εμπειρίας. Η Διεθνής Λεγεώνα, όπου υπηρετούν πολλοί ξένοι μαχητές στην Ουκρανία, σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι δεν είχε δεσμούς με τον Ρουθ.

Ανέφερε ότι ψήφισε τον Τραμπ το 2016 αλλά τον «απογοήτευσε». Στο X του 2020, ο Ρουθ εξέφρασε την υποστήριξή του στον δημοκρατικό υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ Μπέρνι Σάντερς και χλεύασε τον Μπάιντεν ως «νυσταγμένο Τζο».