Λίγα 24ωρα αφότου οι συναρμόδιοι υπουργοί εξειδίκευσαν τις παρεμβάσεις για τη στεγαστική κρίση, που είχαν ανακοινωθεί στη ΔΕΘ, ο κυβερνητικός σχεδιασμός για το μείζον πρόβλημα επέστρεψε στο τραπέζι του Μαξίμου προκειμένου να αποφασιστούν σημειακές «βελτιώσεις». Το θέμα ιεραρχείται ψηλά στη λίστα προβλημάτων των πολιτών, εξού και η κυβέρνηση διαμηνύει ότι εντάσσεται, μαζί με την ακρίβεια, στις άμεσες, κεντρικές προτεραιότητές της. Το Μαξίμου ποντάρει σε 2+2 προγράμματα: το «Σπίτι μου 2» και το «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου», που συγχρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, το «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» και την κοινωνική αντιπαροχή. Το πρώτο πρόγραμμα που θα τρέξει από τις αρχές Ιανουαρίου βρέθηκε στο επίκεντρο χθεσινής σύσκεψης υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων της υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφίας Ζαχαράκη και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας Νίκου Παπαθανάση με αποφάσεις για δύο αλλαγές.

Πρώτον, επιλέξιμοι δεν θα είναι μόνο οι πολίτες που πληρούσαν τα εισοδηματικά κριτήρια το 2023, αλλά και όσοι τα ικανοποιούσαν μεσοσταθμικά σε βάθος τριετίας. Στόχος, να διευρυνθεί η περίμετρος των δικαιούχων και ειδικότερα να μην αποκλειστούν νοικοκυριά που μπορεί να αύξησαν το εισόδημά τους αλλά δυσκολεύονται να αποκτήσουν στέγη.

Δεύτερον, η προέγκριση που λαμβάνει στα πρώτα στάδια κάθε αιτών δεν θα διαρκεί μόνο λίγους μήνες, αλλά θα παραμένει σε ισχύ έως την εξάντληση των διαθέσιμων πόρων του προγράμματος. Στόχος, αφενός να μη χρειάζεται η διαδικασία των ενστάσεων, αφετέρου οι ενδιαφερόμενοι να έχουν τον χρόνο ώστε να οριστικοποιήσουν την υπογραφή συμβολαίου για την αγορά σπιτιού.

Οι λεπτομέρειες

«”Χτίζουμε” και δρομολογούμε το πρόγραμμα με 2 δισεκατομμύρια ευρώ», επανέλαβε ο Πρωθυπουργός, εκτιμώντας ότι θα ωφεληθούν 20.000 πολίτες. Οι λεπτομέρειες παραμένουν ως εξής: το 50% του δανείου θα είναι άτοκο και το υπόλοιπο θα προέρχεται από χαμηλότοκο τραπεζικό δάνειο. Για τρίτεκνους και πολύτεκνους η κατανομή είναι 75% άτοκο και 25% έντοκο. Σε σύγκριση με το πρώτο «Σπίτι μου», το ανώτατο ηλικιακό όριο αυξάνεται κατά 11 χρόνια, καλύπτοντας δικαιούχους έως 50 ετών. Ως προς τα εισοδηματικά κριτήρια, οι άγαμοι πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ (ήταν 16.000 ευρώ), για ένα ζευγάρι το όριο είναι στα 28.000 ευρώ (ήταν 24.000 ευρώ) και η προσαύξηση για κάθε τέκνο είναι 4.000 ευρώ (από 3.000 ευρώ). Για τις μονογονεϊκές οικογένειες το εισοδηματικό όριο αυξάνεται στα 31.000 ευρώ και προβλέπονται πρόσθετα 5.000 ευρώ για κάθε παιδί πλέον του πρώτου.