Την προετοίμαζαν, λένε οι ίδιοι σε συνομιλητές τους, μέρες αυτή την ερώτηση. Ενας απ’ αυτούς, μάλιστα, τη λάνσαρε ως «βαρύνουσα παρέμβαση» – τιτλοφορώντας έτσι το δελτίο Τύπου που έστειλε μετά την κατάθεσή της –, ενώ σχεδόν όλοι οι συνυπογράφοντες εμφανίστηκαν σε πρώτη φάση να συμφωνούν μαζί του πως «το μένουμε σπίτι για τους βουλευτές τελείωσε».

Επισήμως, η κοινοβουλευτική πρωτοβουλία που πήραν 11 μέλη της γαλάζιας ΚΟ παρουσιάζεται σαν μια ένδειξη κομματικού πατριωτισμού. Επειδή έχουν χρέος να καταστήσουν τη διακυβέρνηση της ΝΔ καλύτερη, θα επισημαίνουν στους υπουργούς τα λάθη τους. Η ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος θα βελτιώνει την κυβέρνηση από εδώ και πέρα, υπερασπιζόμενη τις νεοδημοκρατικές αξίες, διατείνονται.

Ανεπισήμως, βέβαια, η επιλογή του πρώτου στόχου της «αφυπνισμένης» από την επίδοση των ευρωεκλογών λαϊκής Δεξιάς της ΝΔ δεν ήταν τυχαία. Η εμμονή του τσάρου της Οικονομίας στην τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων πληγώνει την παράταξη, φρονούν οι θεματοφύλακες του νεοκαραμανλισμού. Ή για να το πούμε ωμά: αν η παράταξη δεν μοιράζει χρήμα με το χουβαρνταλίκι εκείνων των παλιών εποχών, τα ποσοστά της θα συνεχίσουν να πέφτουν.

Εικόνα

Οι παροικούντες το πολιτικό σύστημα δεν εξεπλάγησαν. Ηδη στην πρώτη συνεδρίαση της ΚΟ των Νεοδημοκρατών μετά την ευρωκάλπη αρκετοί εθνοπατέρες είχαν δείξει πως σκοπεύουν να διεκδικήσουν περισσότερη ορατότητα τη δεύτερη τετραετία – πως θα εργαστούν, δηλαδή, για την ανάδειξη των θέλω και των απόψεών τους σε κριτήρια λήψης των κυβερνητικών αποφάσεων.

Τα πρώτα φθινοπωρινά γκάλοπ, στα οποία το βελοπουλικό κόμμα κι εκείνο της Λατινοπούλου αυξάνουν τα νούμερά τους, δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για τους πούρους συντηρητικούς συμπολιτευόμενους που γκρίνιαζαν στο παρασκήνιο μέχρι πέρυσι. Ασχετα απ’ τα αποτελέσματα που θα φέρει για τους δανειολήπτες η ερώτηση των «11», η σχέση Μαξίμου κι ορθόδοξου κόμματος φαίνεται να αλλάζει. Ο πολυδιαφημισμένος από την κυβερνητική έδρα μετασχηματισμός της ΝΔ σε δύναμη του Κέντρου έχει εμφανώς σταματήσει.

Λίγο πριν κλείσει τα 50, το βαθύ κόμμα φωνάζει σ’ εκείνους που επιχείρησαν να του κάνουν ένα εκσυγχρονιστικό λίφτινγκ πως παραμένει απόλυτα συμφιλιωμένο με την παλιά του εικόνα – κι έτοιμο να μην κρύβει πια τις ατέλειές του για χάρη των κεντρώων ψηφοφόρων, οι οποίοι αντιμετωπίζονταν μέχρι πρόσφατα ως η κρίσιμη μάζα της εκλογικής του βάσης.