Το οργανόγραμμα δεν είναι ακόμα οριστικό, αν εξαιρέσει κανείς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και τη νέα επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλας, όλοι οι υποψήφιοι επίτροποι θα πρέπει να λάβουν την έγκριση του Ευρωκοινοβουλίου με ψηφοφορία έπειτα από ακροάσεις τους ενώπιον των ευρωβουλευτών. Μερικά συμπεράσματα, πάντως, μπορεί ήδη να βγάλει κανείς από το νέο Σώμα των Επιτρόπων που παρουσίασε από το Στρασβούργο η Φον ντερ Λάιεν. Η νέα Κομισιόν θα είναι η πιο δεξιά των τελευταίων δεκαετιών: οικονομία, άμυνα, μετανάστευση και προϋπολογισμός θα είναι στα χέρια δεξιών. Θα έχει επίσης «λιγότερη» ισότητα των φύλων από την προηγούμενη: μόλις 11 από τα 27 μέλη της είναι γυναίκες. Η Φον ντερ Λάιεν, όμως, ανέθεσε σε γυναίκες τις τέσσερις από τις έξι εκτελεστικές αντιπροεδρίες της Κομισιόν. Κι αυτό ήταν μόνο ένα από τα μηνύματα που έστειλε.
Δεν είναι τυχαίο που το Politico περιλαμβάνει στους «κερδισμένους» της νέας (προτεινόμενης πάντα) Κομισιόν τις χώρες της Βαλτικής, ούτε πως τη θεωρεί «ένα κακό νέο για τον Βλαντίμιρ Πούτιν».
Παρά τον πληθυσμό και το μέγεθός τους, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία εξασφαλίζουν σημαντικά χαρτοφυλάκια, γεγονός που αντανακλά την αυξημένη πολιτική συνάφεια της περιοχής μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Στους «κερδισμένους» περιλαμβάνει το Politico και «τις χώρες της Ιβηρικής». Στην πραγματικότητα βαριά οικονομικά χαρτοφυλάκια αναλαμβάνουν και η Ισπανία και η Πορτογαλία και η Ιταλία: αυτό το τελευταίο, η πρόταση να αναλάβει εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν ένας από τους έξι συνολικά, ο εκλεκτός της Τζόρτζια Μελόνι, και υπουργός Ευρώπης στην κυβέρνησή της, ο Ραφαέλε Φίτο, μόνο ως ένα «κλείσιμο του ματιού» από τη Φον ντερ Λάιεν στην ιταλίδα πρωθυπουργό μπορεί να ερμηνευτεί, κι ας μη στήριξε η Μελόνι την υποψηφιότητά της για μια δεύτερη θητεία.
Κάποιες χώρες ζητούσαν συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια και δεν εισακούστηκαν – η Κύπρος ανήκει σε αυτή την κατηγορία, η Ελλάδα όχι. Μιλώντας, σε κάθε περίπτωση, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έθεσε έξι προτεραιότητες που, όπως είπε, θα καθορίσουν τη δεύτερη Επιτροπή της: η ενίσχυση της τεχνολογίας, της ασφάλειας και της δημοκρατίας, μια πιο ισχυρή βιομηχανική στρατηγική, η περαιτέρω ανάπτυξη των περιφερειών της Ευρώπης μέσω της πολιτικής συνοχής, η μεγαλύτερη κοινωνική ευημερία μέσω της κατάρτισης δεξιοτήτων, η υπεράσπιση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου και μια πιο δυναμική εξωτερική διάσταση.