Η Ελλάδα εισήλθε στο «βαθύ» καλοκαίρι με τα τουριστικά έσοδα μειωμένα κατά 177 εκατ. ευρώ έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2023, σύμφωνα με την ΤτΕ. Οι εισπράξεις στη Μύκονο σε καταλύματα και εστίαση εμφανίζουν πτώση 7,8%, στα 95,7 εκατ. ευρώ. Αρνητικό πρόσημο και για τη Σαντορίνη, με τα έσοδα μειωμένα κατά 6,7% τον Ιούλιο, στα 68,6 εκατ. ευρώ, έναντι του Ιουλίου του 2023. Μειωμένα ήταν τα έσοδα και στη Σύρο, κατά 12,2%, στο 1,6 εκατ. ευρώ. Την έντονη ανησυχία της για τα μέτρα που εξήγγειλε πρόσφατα η κυβέρνηση εκφράζει η Ενωση Ξενοδόχων Σαντορίνης, σχετικά με τη Σαντορίνη και τον τουριστικό τομέα της που όχι μόνο αποτελεί τον κρίσιμο οικονομικό κλάδο, αλλά έχει και ισχυρή συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας (επιβολή φόρου για κάθε επιβάτη κρουαζιέρας που επισκέπτεται το νησί). Σύμφωνα με την Ενωση, η επιβολή τους πλήττει την επιχειρηματικότητα όταν Ισπανία, Τουρκία και Ιταλία ενισχύουν διαρκώς τις τουριστικές τους υποδομές προσφέροντας ευνοϊκότερο επιχειρηματικό περιβάλλον.
Ερχεται «Μεγάλος Αδελφός» στην αγορά
Ψηφιακό «μάτι» στη διακίνηση αγαθών αποκτά η ΑΑΔΕ, με το λανσάρισμα του ψηφιακού δελτίου αποστολής αρχικά σε 155.415 επιχειρήσεις και υποχρεωτικά σε όλη την αγορά σε επόμενο στάδιο. Ηδη, η ΑΑΔΕ έστειλε e-mail στις επιχειρήσεις, οι οποίες από την 1η Δεκεμβρίου θα είναι υποχρεωμένες να εκδίδουν ψηφιακά παραστατικά διακίνησης και να διαβιβάζουν τα δεδομένα τους στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA. Αρχικά, το μέτρο αφορά επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 200.000 ευρώ, με τις φορολογικές δηλώσεις για το φορολογικό έτος 2022, ή όσες δραστηριοποιούνται στους τομείς των ενεργειακών προϊόντων (καύσιμα), φαρμακευτικών προϊόντων και ιατρικών αναλωσίμων, οικοδομικών και συναφών υλικών, καθώς και της παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας ελαιόκαρπου και ελαιόλαδου. Οι επιχειρήσεις που δεν θα συμμορφωθούν θα βρεθούν αντιμέτωπες με πρόστιμα που ξεκινούν από 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο για όσες τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα και φτάνουν τα 1.000 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο για όσες τηρούν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.
Νέα εποχή για την Αλεξανδρούπολη
Την 1η Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη (FSRU Alexandroupolis). Μάλιστα, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησαν στον σταθμό οι πρεσβευτές των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Ελβετίας και της Νορβηγίας, τονίστηκε ότι με την έναρξη αυτή η χώρα μπαίνει σε μια νέα εποχή αναφορικά με τον ρόλο τής Αλεξανδρούπολης αλλά και της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη ολόκληρης της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης με σημαντικές πλέον ευκαιρίες διαφοροποίησης των πηγών εφοδιασμού.
Η κάρτα εργασίας στην εστίαση
Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα προχωρά η πιλοτική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στην εστίαση. Από τις πρώτες ημέρες οι φορείς της αγοράς ενημερώνουν τα μέλη τους αλλά και καταγράφουν τα όποια προβλήματα υπάρχουν με στόχο σε δεύτερο χρόνο τη βελτίωση της εφαρμογής και τη θεραπεία των παρενεργειών που θα υπάρξουν. Την ίδια ώρα, στην εστίαση δεν φαίνεται να υπάρχουν αντιδράσεις από το ενδεχόμενο λειτουργίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας αναφορικά με τα τραπεζοκαθίσματα. Μάλιστα, οι άνθρωποι της αγοράς επισημαίνουν ότι όταν και εάν κάτι τέτοιο εφαρμοστεί θα είναι αρωγοί αφού η καταστρατήγηση από ορισμένους κακούς επαγγελματίες δημιουργεί προβλήματα στον ανταγωνισμό.