Με την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ «κλειδωμένη», τα δύο στρατόπεδα της Κουμουνδούρου μετρούν τα νέα δεδομένα σε σχέση με την εκλογική διαδικασία πριν από έντεκα μήνες. Μπορεί τελικά στις δύο ΠΓ, της εβδομάδας που πέρασε, το μπρα ντε φερ να μην έβγαλε «σκληρά κριτήρια» για τους υποψηφίους, τίποτε όμως δεν θυμίζει τον περσινό Σεπτέμβρη.
Ο έκπτωτος εν πτήσει πρόεδρος έχει απομειώσει το δικό του κεφάλαιο. Μέρος της βάσης του έχει επιμεριστεί στον πάλαι σύμμαχο και νυν αντίπαλο Παύλο Πολάκη, το σίριαλ εμφυλίου πολέμου της Κουμουνδούρου έχει απομακρύνει πολύ κόσμο. Και αυτό καταγράφεται στις μετρήσεις.
Ο ίδιος όμως διατηρεί ένα «χαρτί»: πως παραμένει στα μάτια πολλών ο «λυτρωτής» και το «θύμα» ενός γραφειοκρατικού μηχανισμού που έφτασε να τον παύει πραξικοπηματικά και σε αναντιστοιχία με τις προθέσεις της κομματικής βάσης. Eδώ ποντάρει η πλευρά Κασσελάκη αλλά και κρατάει ζεστό το θέμα «καθαίρεση» με κινητοποίηση ενός μέρους των οργανώσεων με ανακοινώσεις που καυτηριάζουν τις αποφάσεις της ΚΕ και με στρατηγική «μελών απ’ τα κάτω» ενόψει της νέας αναμέτρησης.
Ο Φάμελλος από τους «87»
Παρότι η πλευρά των 87 και των συμμάχων της – θα πάει στην εκλογική διαδικασία για νέο πρόεδρο με την άτυπη φράση «free SYRIZA» – γνωρίζει τον κίνδυνο. Μέχρι στιγμής οι δικές τους διεργασίες στο παρασκήνιο θέλουν επικρατέστερο τον Σωκράτη Φάμελλο – πρόσωπο που έχει αποδοχή και κύρος – να αναμετρηθεί με τον Κασσελάκη. Σε μια τέτοια περίπτωση το ανταγωνιστικό σχήμα που θα δούμε στις κάλπες για πρόεδρο θα είναι: Κασσελάκης – Φάμελλος – Πολάκης – Γκλέτσος.
Αυτά όλα με δεδομένο πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα φτάσει σε έκτακτο συνέδριο και εκλογή, κάτι που προϋποθέτει ΚΟΕΣ (Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου), κείμενα, ψήφιση κειμένων και εκλογή νέων συνέδρων.
Μια πιο σκεπτικιστική πλευρά στους «87» θεωρεί πως αν φτάσει το κόμμα σε εκλογή με τον Κασσελάκη υποψήφιο, είναι πιθανό να επικρατήσει εκείνος. Εξού και τα προσκόμματα που επιχειρήθηκαν να μπουν στην υποψηφιότητά του εδώ και μέρες και παρότι η «φρουρά Τσίπρα» επέμενε πως απλά κινήθηκε by the book με το καταστατικό και τίποτε παραπάνω.
Ο Τσίπρας και το «όχι» του Τεμπονέρα
Ατύπως η μεριά που έχει αναφορά στον ιστορικό ηγέτη του χώρου, τον Αλέξη Τσίπρα, ψάχνει τον «αντι-Κασσελάκη» και εκτός των γραμμών του ρεπορτάζ. Έναν ακόμη πιο ενωτικό άγνωστο «Χ» που να συνδυάζει κομματικότητα με φρεσκάδα και έναν κάποιο αιφνιδιασμό.
Θα ήταν ο ίδιος ο Τσίπρας; Ανθρωποι που έχουν γνώση του παρασκηνίου αποκλείουν την ευθεία εμπλοκή του πρώην πρόεδρου στα του κόμματος. Ο ίδιος βέβαια παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, αλλά η όποια παρέμβασή του προκρίνεται για τον συνολικό χώρο της Κεντροαριστεράς και όχι για τον στενό κομματικό τόπο.
Βέβαια, η απόσταση που τον χωρίζει από τον Κασσελάκη και η ρήξη που έχει επέλθει μεταξύ τους ήδη από τον Φεβρουάριο του 2024 – όταν ο πρώην πρωθυπουργός ήρε κάθε εμπιστοσύνη στον νέο πρόεδρο με την πρόταση για κάθοδό του εκ νέου στη βάση – προσθέτουν πονοκέφαλο στον Κασσελάκη.
Πριν από τον Αύγουστο οι «διερευνητικές» ή το σκάουτινγκ από μεριάς Αλέξη Τσίπρα φέρουν τον Διονύση Τεμπονέρα να συνομιλεί με τον πρώην πρωθυπουργό για ενδεχόμενη κάθοδο. Ηδη όμως αυτή την εβδομάδα ο νέος εργατολόγος απέκλεισε δημόσια κάθε τέτοιο σενάριο, παρά τις πιέσεις. Ακόμη και τηλέφωνο από τον Γκλέτσο δέχθηκε.
Την Πέμπτη ο Τεμπονέρας θα συμμετέχει σε κοινή εκδήλωση του Ινστιτούτου ΕΝΑ για την εργασία στην ΕΣΗΕΑ με τον εκ του ΠΑΣΟΚ Κώστα Τσουκαλά, τη Μαρία Καραμεσίνη εκ της Νέας Αριστεράς και τον Λόη Λαμπριανίδη σε ένα «ντε ζα βου» της 13ης Φλεβάρη του 2024, όταν στο θέατρο Αλφα είχε υπάρξει εκδήλωση με τον Μανώλη Χριστοδουλάκη και την Εφη Αχτσιόγλου και παρέστη αιφνίδια ο Κασσελάκης. Ο Τεμπονέρας διατηρεί σταθερή γραμμή για συγκλίσεις έστω στο έδαφος συνομιλιών και δεν ανήκει στους αισιόδοξους για την έκβαση στον στενό ΣΥΡΙΖΑ.
Από τη δεξαµενή των κοινωνικών αγώνων
Εσχάτως έπεσε το όνομα του Γιώργου Βασιλειάδη που επίσης τελικά δεν υφίσταται, του Διονύση Καλαματιανού αλλά και της Κατερίνας Νοτοπούλου που μάλιστα έχει ένα σκληρό «μπιφ» με τον Κασσελάκη και τον καταγγέλλει για περιστατικά μπούλινγκ εις βάρος της.
Ιδανικά, λένε άτυπα στελέχη που ανήκουν στο ρεύμα που δεν θέλει τον Κασσελάκη εκ νέου ένοικο της Κουμουνδούρου, το πρόσωπο «Χ» θα ήταν από τη δεξαμενή των κοινωνικών αγώνων, τη μαχόμενη δικηγορία, τον ακτιβισμό για παράδειγμα ή άλλο πεδίο, και με θεσμικό – πολιτικό λόγο.
Μια άλλη ανάγνωση πάλι από τους «αντικασσελίστας» λέει πως η όποια επιλογή και το σκάουτινγκ από τη μεριά τους πρέπει να έχουν κριτήριο ένα πρόσωπο που να εγγυάται την αυτοτέλεια του χώρου ενόψει διεργασιών που θα πυροδοτηθούν με τον νέο πρόεδρο στο ΠΑΣΟΚ.
Στο παρασκήνιο οι διεργασίες συνεχίζονται.