Σε παλαιότερες δεκαετίες υπήρξαν άνθρωποι που έβγαλαν γκόμενα στο αμφιθέατρο πετώντας τσιτάτα όπως αυτό με τον γιο της πλύστρας που αποδίδαμε στον Λένιν. Κρίμα, όλα ήταν ένα ψέμα. Ελπίζω οι γκόμενες να ήταν αληθινές. Δεν το είπε ο Λένιν. Ενδεχομένως να το είπε ο Μπάμπης μια μέρα που άναβε Καρέλια σκέτο και ξεφύλλιζε το «Αντί» ρουφώντας φραπέ. Ισως να το είπε προς τον καφετζή, βλέποντας τον γιο μιας πλύστρας να παίζει ποδόσφαιρο δίπλα στην τζαμαρία. Και μετά έγινε viral. Βέβαια θα ταίριαζε και στον Λένιν, απευθυνόμενος, απειλητικά, προς την μπουρζουαζία. Στην περίπτωσή μας, χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει τον αυταρχικό τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστεί την εξουσία κάποιος που προέρχεται από χαμηλά κοινωνικά στρώματα. Η βουλεύτρια (επειδή είναι ΣΥΡΙΖΑ) που μας θύμισε τη φράση επικρίθηκε σφόδρα. Θεωρήθηκε ότι αποδίδει απαξιωτικά χαρακτηριστικά στους ανθρώπους που προέρχονται από τα κατώτερα λαϊκά στρώματα.
Ομως εδώ μιλάμε για εξουσία. Και αν ρίξουμε μια ματιά στα μεγαλύτερα καθάρματα της Ιστορίας θα διαπιστώσουμε ότι, πράγματι, οι μητέρες τους δεν ήταν τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από απλές γυναίκες, ταπεινής κοινωνικής προέλευσης. Αλλωστε σπανίως οι πλούσιοι ορέγονται την πολιτική εξουσία, καθώς την έχουν στο πιάτο τους όποτε το θελήσουν. Αν δεις έναν οικονομικά εύρωστο να κατεβαίνει στην πολιτική, τότε είτε δεν αισθάνεται αρκετά πλούσιος, είτε διακατέχεται από κάποιο σύνδρομο υπεροχής.
Το θεωρητικό ερώτημα που προκύπτει από αυτήν τη συζήτηση έχει να κάνει με την ποιότητα της εξουσίας που θα ασκήσει ο γιος της πλύστρας σε σύγκριση με τον γιο της πλούσιας. Ποιος θα εκδηλώσει ισχυρότερη ροπή προς καταχρηστική συμπεριφορά; Ο λαός ή το Κολωνάκι; Δεν νομίζω ότι έχει να κάνει με την οικονομική κατάσταση, αλλά με την προσωπική και ηθική συγκρότηση. Η εξουσία είναι ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον, εντός του οποίου πολλά πράγματα μπαίνουν στην άκρη ή επανακαθορίζονται. Και πάντα έχει σημασία το σημείο της κλίμακας στο οποίο στέκεται ο πολιτικός. Οσο πιο ψηλά ανεβαίνεις, τόσο χάνεται και η επαφή με τον παλιό σου εαυτό. Η εξουσία μπορεί να σε κάνει να ξεχάσεις και τη μάνα σου, την πλύστρα ή την πλούσια.