Σχεδόν 30.000 ύποπτα κρούσματα mpox έχουν καταγραφεί στην Αφρική από τις αρχές του έτους, τα περισσότερα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό όπου οι ελλείψεις είναι μεγάλες και τα τεστ έχουν τελειώσει, ανακοίνωσε την Δευτέρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Στο ίδιο διάστημα, περισσότεροι από 800 άνθρωποι πέθαναν από την ιογενή ασθένεια σε όλη την ήπειρο, αναφέρει ο ΠΟΥ σε έκθεσή του.
H επιδημία, η οποία ξέσπασε το 2023 και θεωρείται η χειρότερη που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα, εξαπλώθηκε από το Κογκό σε άλλες αφρικανικές χώρες –Μπουρούντι, Καμερούν, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Γκάνα, Ακτή Ελεφαντοστού, Κένυα, Λιβερία, Μοζαμβίκη, Νιγηρία, Ρουάντα, Ουγκάντα, Νότια Αφρική- ενώ εισαγόμενα κρούσματα έχουν αναφερθεί σε Σουηδία, Πακιστάν, Φιλιππίνες και Ταϊλάνδη.
O ιός της mpox
H mpox μεταδίδεται με τη στενή επαφή. Συνήθως είναι ήπιας μορφής, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί και να αποβεί μοιραία. Τις περισσότερες φορές προκαλεί συμπτώματα σαν εκείνα της γρίπης και πυώδεις φλύκταινες στο σώμα.
Η ανακοίνωση του ΠΟΥ δεν αναφέρει συγκριτικά στοιχεία από τα περασμένα χρόνια.
Η υπηρεσία δημόσιας υγείας της Αφρικανικής Ένωσης έχει αναφέρει 14.957 κρούσματα και 739 θανάτους από επτά πληγέντα κράτη το 2023, μια αύξηση 78,5% ως προς τα νέα κρούσματα σε σχέση με το 2022.
Από τον Ιανουάριο μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου καταγράφηκαν σε όλη την Αφρική 29.342 ύποπτα κρούσματα και 812 θάνατοι, σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ.
Συνολικά 2.082 επιβεβαιωμένα κρούσματα καταγράφηκαν σε όλο τον κόσμο μόνο τον Αύγουστο, ο υψηλότερος αριθμός από τον Νοέμβριο του 2022.
Το Σάββατο, το ταμείο για την πανδημία της Παγκόσμιας Τράπεζας ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 129 εκατομμύρια δολάρια σε δέκα χώρες της Αφρικής για την καταπολέμηση του ξεσπάσματος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters