Διαρκώς αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στον Λίβανο από τις ισραηλινές επιθέσεις που έχουν ξεπεράσει τις 1.000 από το πρωί της Δευτέρας, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο ίδιος ο ισραηλινός στρατός.

Ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι οι νεκροί έχουν φτάσει τους 492, ανάμεσά τους 35 παιδιά και 58 γυναίκες. Οι τραυματίες μόνο σήμερα έχουν ξεπεράσει τους 1.645 ενώ το Ισραήλ στοχοποίησε υγειονομικούς και ασθενοφόρα.

Η νέα ενημέρωση από τις αρχές του Λιβάνου στις 11.30 μμ το βράδυ της Δευτέρας αύξησε τον αριθμό των νεκρών κατά 150 άτομα μέσα σε μόλις δύο ώρες.

Πάνω από 100.000 Λιβανέζοι έχουν φύγει από τις περιοχές τους προκειμένου να βρουν ασφαλές καταφύγιο. Αυτοκινητοπομπές εκτοπισμένων έχουν γίνει στόχος των ισραηλινών επιδρομών όπως δείχνει το παρακάτω βίντεο.

Ο αιματηρός απολογισμός δυστυχώς δεν είναι ο οριστικός καθώς την ώρα που ο υπουργός Υγείας προχωρούσε στην ενημέρωση για τα θύματα, τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι υπάρχουν επιπλέον νεκροί και τραυματίες από ισραηλινό χτύπημα στα ανατολικά του Λιβάνου.

Το Ισραήλ ετοιμάζεται για την επόμενη επιχείρηση

Οι IDF δήλωσαν ότι έπληξαν 1.100 στόχους με περισσότερους από 1.400 τύπους πυρομαχικών σε όλο τον νότιο και ανατολικό Λίβανο τις τελευταίες 24 ώρες.

«Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη και μη επανδρωμένα αεροσκάφη πραγματοποίησαν περίπου 650 επιθέσεις, είπε, με στόχο, κτίρια, οχήματα και υποδομές.

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να πραγματοποιούν επιδρομές σε εκατοντάδες στόχους στον Λίβανο», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Οι αιματηρές επιθέσεις αποτελούν το μεγαλύτερο πλήγμα για τον Λίβανο από τον πόλεμο του 2006 και ο φόβος για περαιτέρω κλιμάκωση αυξάνεται.

Λίβανος

Εκτοπισμένες οικογένειες από τον νότο του Λιβάνου

Την ίδια στιγμή ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι προετοιμάζεται για το επόμενο στάδιο της επιχείρησής του στον Λίβανο.

«Ουσιαστικά, στοχεύουμε στις πολεμικές υποδομές που έχει δημιουργήσει η Χεζμπολάχ τα τελευταία 20 χρόνια. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Χτυπάμε στόχους και προετοιμαζόμαστε για τις επόμενες φάσεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του στρατού, χωρίς να δώσει περαιτέρω  λεπτομέρειες, αλλά προσθέτοντας ότι “θα το αναλύσει σύντομα”.

Δεν είναι σαφές εάν το Ισραήλ σκοπεύει να προχωρήσει σε χερσαία επέμβαση, καθώς αυτό θα ήταν ένα μεγάλο ρίσκο για το Τελ Αβίβ παρά τα πλήγματα που έχει καταφέρει στη Χεζμπολάχ.

Η λιβανέζικη οργάνωση διαθέτει ένα μεγάλο αριθμό μαχητών, ένα επίσης εντυπωσιακό δίκτυο τούνελ και είναι σαφώς καλύτερα εξοπλισμένη από τη Χαμάς.

Για ακόμα μία φορά οι ΗΠΑ στηρίζουν το Ισραήλ

Την ώρα που η κατάσταση στη Μέση Ανατολή πάει από κλιμάκωση σε κλιμάκωση, οι ΗΠΑ από τη μία επαναλαμβάνουν εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση από την άλλη δηλώνουν έτοιμες να ενισχύσουν τις στρατιωτικές δυνάμεις τους στην περιοχή για την προστασία του Ισραήλ.

Τζο Μπάιντεν και Άντονι Μπλίνκεν είχαν συναντήσεις με τον πρόεδρο των ΗΑΕ και τον Ιρακινό πρωθυπουργό στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η ηγεσία της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε ξανά ότι εργάζεται για την αποκλιμάκωση της κρίσης την ώρα που η ανησυχία αλλά και η οργή στη Μέση Ανατολή αυξάνεται.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Μοχάμεντ Σία αλ-Σουντανί, ζήτησε επείγουσα συνάντηση των Αράβων ηγετών στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ενώ ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι επιχειρεί να σύρει όλη την περιοχή στο χάος.

Το Ιράν έκανε λόγο για «παρανοϊκές» και «εγκληματικές» κινήσεις του Ισραήλ και ζήτησε την παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας.

«Θορυβημένος» δήλωσε και ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες από την κλιμάκωση της κατάστασης στον Λίβανο και «ανήσυχος» για τους θανάτους μεταξύ αμάχων.

Η αποτυχία στη Γάζα και η εξάπλωση του πολέμου

Σε σχέση με τις επιδιώξεις του Ισραήλ στον Λίβανο την ώρα που ο πόλεμος στη Γάζα όχι μόνο συνεχίζεται αλλά απέχει από το να επιτύχει τους διακηρυγμένους στόχους του, ο πολιτικός αναλυτής του AJ, Μαρουάν Μπισάρα, σχολίασε ότι ο Νετανιάχου προσπαθεί «να μας κάνει να ξεχάσουμε τις αποτυχίες στον παλαιστινιακό θύλακα».

«Αν και κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της Γάζας και σκότωσε χιλιάδες παιδιά, κατέστρεψε οικογένειες, κατέστρεψε σχολεία και νοσοκομεία, δεν έχει καταφέρει ακόμη να φέρει πίσω τους αιχμαλώτους του από τη Γάζα ούτε να καταστρέψει τη Χαμάς – δύο από τους κύριους στόχους της», είπε.

Ο Μπισάρα σημείωσε επίσης ότι η ισραηλινή κυβέρνηση «απέτυχε να εκπληρώσει την υπόσχεσή της να επιτρέψει στους κατοίκους του βορρά να επιστρέψουν στα σπίτια τους λόγω των συγκρούσεων στο βόρειο μέτωπο».

Επιπλέον, είπε, οι επιθέσεις στο Λίβανο έχουν  «να κάνουν και με την 7η Οκτωβρίου» και τις αποτυχίες της κυβέρνησης Νετανιάχου να αποτρέψει τις επιθέσεις υπό την ηγεσία της Χαμάς.

«Για να κάνει τον κόσμο να το ξεχάσει αυτό», είπε ο Μπισάρα, «νομίζω ότι εξαπολύει έναν ακόμη πόλεμο».

Η ανάφλεξη προ των πυλών

Ξεκινώντας από την ίδια αφετηρία – της αποτυχίας στη Γάζα-  άλλοι αναλυτές επισημαίνουν ότι η κλιμάκωση στον Λίβανο αλλά και η γενικότερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή είναι αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση Νετανιάχου και ένα μέρος του κατεστημένου του Ισραήλ προκειμένου να «ξαναμοιράσει την τράπουλα» υπολογίζοντας φυσικά στη βοήθεια των ΗΠΑ.

Όσο οι ΗΠΑ συνεχίζουν να τρέχουν πίσω από τις κινήσεις του Νετανιάχου, εκφράζοντας απλώς τη δυσαρέσκειά τους αλλά μη λαμβάνοντας μέτρα εναντίον του, το Ισραήλ αισθάνεται την αυτοπεποίθηση ότι μπορεί να προχωρά ανενόχλητο. Και αυτό κάνει.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν από την άλλη ενώ θα ήθελε να πάει στις αμερικανικές εκλογές έχοντας επιτύχει μία κατάπαυση πυρός στη Γάζα – έστω και εύθραυστη – κινδυνεύει να βρεθεί με έναν ανεξέλεγκτο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Αυτό θα σήμανε την κατάρρευση των πολύχρονων προσπαθειών των ΗΠΑ να επιτύχουν την εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με τα Αραβικά καθεστώτα και άρα και τη δική τους απομάκρυνση από την περιοχή προκειμένου να επικεντρωθούν στο μέτωπο του Ειρηνικού.

Μία ευρύτερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή δεν απειλεί μόνο τη – μη δεδομένη ούτως ή άλλως – νίκη των Δημοκρατικών στις εκλογές αλλά θα σημάνει αναγκαστική αλλαγή στρατηγικής για τις ΗΠΑ σε μία περίοδο μάλιστα που ο πόλεμος στην Ουκρανία εισέρχεται σε μία νέα πιο επικίνδυνη φάση.

Ο πόλεμος πλέον έχει επεκταθεί στον Λίβανο και όσο κι αν το Ιράν ή πολύ περισσότερο τα αραβικά καθεστώτα δεν επιθυμούν μία άμεση σύγκρουση με το Ισραήλ, ο δρόμος της ευρύτερης ανάφλεξης μοιάζει ο πιο πιθανός όσο οι σύμμαχοι του Ισραήλ δεν είναι διατεθειμένοι να αποσύρουν τη στήριξή τους.