Πολιτική αυτοπροστασία

Η Ολγα Γεροβασίλη δεν θα είναι υποψήφια να μετάσχει στον «γύρο του θανάτου» του ΣΥΡΙΖΑ – μας το ανήγγειλε χθες. Το σκεφτόταν, το ξανασκεφτόταν, τελικά δεν το αποτόλμησε. Δεν θα την κατηγορήσουμε γι’ αυτό. Ο καθένας μετράει τις δυνάμεις του, καταλαβαίνει μέχρι πού φτάνουν και αντιστοίχως αποφασίζει για το τι θα πράξει από εδώ και πέρα. Η Ολγα τις μέτρησε, τις ζύγισε, τις «έκοψε» με το μάτι, είδε ότι δεν τις βγαίνουν τώρα και αποφάσισε να «σπρώξει» τον Σωκράτη Φάμελλο στην αρένα, να αναμετρηθεί με τον «έκπτωτο». Διότι σου λέει αν χάσει ο Φάμελλος, που θα χάσει, εγώ θα έχω μείνει αλώβητη, έτσι ώστε, αφού ο άλλος (ο πρόεδρος Αλέξης, ο απόμαχος, ο βετεράνος) δεν κάνει τίποτε, να ηγηθώ εγώ του νέου σχήματος που θα προκύψει από τη διάσπαση.

Σατανικό, μακιαβελικό, όπως θέλετε πείτε το. Εγώ το βλέπω ως εκδήλωση, σοβαρή δε, πολιτικής αυτοπροστασίας. Οχι μόνο προσωπικά της κυρίας Γεροβασίλη, αλλά και του χώρου αυτού που αντιπροσωπεύει, εντός του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν θα της προσάψω το παραμικρό. Πλην ίσως αυτής της… ειδωλολατρίας που τη διακατέχει για τον πρόεδρο Αλέξη, τον βετεράνο.

Χθες πάλι μας είπε (στον ΑΝΤ1) ότι «ως προσωπική της επιθυμία» θα ήθελε «μία μεγάλη Κεντροαριστερά στη χώρα, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, δυνητικά με τον Αλέξη Τσίπρα ως επικεφαλής».

Ολγα μου, φαντάζομαι ότι μετά ξύπνησες, ναι;

Τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ

Σε άλλα νέα τώρα της κυρίας Γεροβασίλη, η ανακοίνωση που έκανε στον ίδιο σταθμό, ότι στον ΣΥΡΙΖΑ «υπάρχει ένας οργανωμένος στρατός δολοφονίας χαρακτήρων»!

Εμένα στο χωριό μου (στην εύανδρο Ηπειρο), σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις λένε «welcome to the club», αλλά στο δικό της, που είναι μερικά χιλιόμετρα απόσταση από το δικό μου, είμαι βέβαιος πως λένε το «καλώς τηνε κι άργησες».

Διότι αυτός ο «οργανωμένος στρατός δολοφονίας χαρακτήρων», τον οποίο ανακάλυψε τώρα εκείνη, hard way, όπως επίσης λέμε στην Ηπειρο για την διά της σκληρής μεθόδου «ανακάλυψη» επειδή τη «διαμέλισαν» τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη στάση της έναντι του Κασσελάκη, προϋπήρχε! Αρκετά χρόνια πριν. Και είχαν διαμελίσει πριν από αυτήν, κοινωνικά, επαγγελματικά, ηθικά, πολιτικά, άλλους πολλούς με άνωθεν εντολές – και τον υποφαινόμενο επίσης. Με επιμονή και με επαγγελματισμό που τρομάζει. Επί χρόνια. Μέχρι – προσωπικά τώρα μιλάμε – που σε ό,τι με αφορά αποφάσισα να πάψω να ασχολούμαι μαζί τους, συνειδητά, να μην τους απαντώ, να μην κάνω διάλογο, να μην τους «βλέπω».

Εκείνη γνώριζε. Και τον «στρατό» και τους «στρατιώτες». Αν όχι όλους, τους κυριότερους εξ αυτών. Και επειδή το χειρότερο στην πολιτική είναι να ξεχνάς ή να επιζητείς την άφεση αμαρτιών χωρίς να ζητάς συγγνώμη, θυμίζω τη θρηνωδία της ίδιας της Γεροβασίλη, όταν ένα από τα κορυφαία τρολ αυτού του «στρατού» έφυγε από τη ζωή, αιφνιδίως, θύμα τροχαίου.

Και το αφήνω εδώ.

Ενα βραβείο για τον απόμαχο

Στο μεταξύ σήμερα έχουμε και την απονομή του Βραβείου Ειρήνης «Νίκος Νικηφορίδης» 2024 στον Αλέξη Τσίπρα από μια κυπριακή ΜΚΟ υπό την επωνυμία το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης – ΠΑΔΟΠ. Η σεμνή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Εβερτ» της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων και το βραβείο τού απονέμεται, αν κατάλαβα σωστά, για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Οχι, στην εκδήλωση δεν έχουν προσκληθεί η Σιλιάνοφσκα, η πρόεδρος, και ο Μιτσκόσκι, ο πρωθυπουργός, άλλωστε δεν υπάρχει και λόγος – αυτοί «Μακεδονία» ονομάζουν τα Σκόπια, για να γιορτάσουν την «επιτυχία» της συμφωνίας για την οποία βραβεύεται (και επιβραβεύεται) ο πρόεδρος Αλέξης, ο βετεράνος, ο απόμαχος. Η ΜΚΟ που τον βραβεύει θα απονείμει επίσης το ίδιο «βραβείο ειρήνης» και σε μια τουρκοκύπρια ποιήτρια, την Νεσέ Γιασίν, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, καθώς και στον ελληνοκύπριο ακτιβιστή Γιώργο Λιασή, για το διακοινοτικό κίνημα επανένωσης της Κύπρου, με αφορμή τα 50 χρόνια της Κυπριακής Τραγωδίας. Για αυτή τη δεύτερη βράβευση δεν έχω τίποτε να πω. Μόνο ότι θαυμάζω αυτούς τους ανθρώπους για την επιμονή τους, σε μια υπόθεση η οποία μοιάζει εκ προοιμίου χαμένη.

Με μικρό καλάθι στο ραντεβού

Εκτίμηση, η οποία πιστεύω θα αποδειχθεί και σε μερικές ώρες από τώρα, στη Νέα Υόρκη. Ο πρόεδρος Κυριάκος συναντάται με τον πρόεδρο Ερντογάν σε μια συνάντηση η οποία πριν από το καλοκαίρι είχε δημιουργήσει πολλές προσδοκίες αναφορικά με το Κυπριακό, αλλά η συνέχεια αποδείχθηκε ότι δεν ήταν ανάλογη. Μικρό καλάθι θα κρατούν και οι δυο σήμερα. Στον ελάχιστο χρόνο που θα διαρκέσει (η συνάντηση) θα πουν όσα πρέπει να επαναλάβουν και μετά θα χαιρετηθούν και τέλος. Κυβερνητική πηγή έλεγε στους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη ότι «είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό».

Εμείς, ο Κυριάκος δηλαδή, θα το θέσει, αλλά γύρευε τι θα θέλει να συζητήσει και ο άλλος, κι αν θελήσει να μπει σε αυτό.

Επειτα είναι ο τόπος της συνάντησης, όπως και η ώρα που θα διαρκέσει η συνάντηση: είναι προγραμματισμένη για τις 7 παρά 20 (προσέξτε παρακαλώ, το… παρά 20). Θα πραγματοποιηθεί σε ένα από τα (εμβαδού 4Χ5) δωμάτια του κεντρικού κτιρίου του ΟΗΕ, οπότε, καταλαβαίνεις, ότι γίνεται για να γίνει. Οχι για να προωθηθούν σοβαρά τα θέματα μεταξύ των δυο χωρών. Στοιχηματίζω ότι δεν θα διαρκέσει ούτε ώρα…

Debate… Μπεν Χουρ

Σε αυτή τη «γεμάτη» από πολλές απόψεις ημέρα, να ‘σου και το ΠΑΣΟΚ να εισβάλλει με τις… μπάντες, που λένε! Απόψε στις 9 πραγματοποιείται το πολυθρύλητο debate των έξι υποψηφίων για το προεδρικό αξίωμα του κόμματος. Φυσικά θα φιλοξενηθεί στην ΕΡΤ και θα έχει, πληροφορήθηκα εγκύρως, (χρονικές) διαστάσεις… Μπεν Χουρ. Υπερπαραγωγή διαρκείας 2 ½ ωρών συνολικά. Με δυο διαλείμματα ενδιάμεσα, για να πάρουν μια ανάσα μετέχοντες και παρουσιαστές, να διαβάσουν και τα μηνύματα που θα παίρνουν από τους συμβούλους, να ανασυγκροτηθούν κ.λπ.

Εξι υποψήφιοι για 6 ενότητες θεμάτων και δύο παρουσιαστές. Ο έμπειρος Γιώργος Κουβαράς και ο νεότερος Απόστολος Μαγγηριάδης είναι αυτοί που έχουν επωμιστεί τον δύσκολο ρόλο να φέρουν «βόλτα» τους έξι υποψηφίους, έτσι ώστε να μη βρεθεί κανείς στο τέλος να ισχυριστεί είτε ότι υπήρξε μεροληπτική στάση απέναντί του είτε ότι κατά κάποιον τρόπο αδικήθηκε.

Πάντως, και το debate, ο τρόπος δηλαδή που θα πραγματοποιηθεί, είναι μεν αποτέλεσμα της συμφωνίας των εκπροσώπων των έξι υποψηφίων, είναι όμως και μια απόδειξη ότι το ΠΑΣΟΚ οδηγείται συντεταγμένα στη διαδικασία εκλογής προέδρου. Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που γίνεται το «έλα να δεις», και που όσο θα πλησιάζει η δική του εκλογή προέδρου, τα πράγματα θα εκτραχύνονται, θα γίνονται ακόμη χειρότερα…

Το σκηνικό, ενημερώνω, είναι ήδη έτοιμο. Οι υποψήφιοι θα καθίσουν ανά τριάδες και με αλφαβητική σειρά. Στη μια πλευρά θα καθίσουν ο Ανδρουλάκης, ο Γερουλάνος και η Γιαννακοπούλου και απέναντί τους η Διαμαντοπούλου, ο Δούκας και ο Κατρίνης.

Κάθε γύρος θα ξεκινάει με πρώτο ερωτώμενο κάθε έναν των υποψηφίων, έτσι ώστε όλοι να έχουν τη δυνατότητα να απαντήσουν για μια φορά πρώτοι. Τελευταία ενότητα ερωτήσεων θα αφορά το ΠΑΣΟΚ και το μέλλον του, άρα εκτιμώ ότι θα συγκεντρώσει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον…

Δεν το χάνω με τίποτε.