Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης (24/9) η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο των εργασιών της γενικής συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη.
Στη συνάντηση, που διήρκησε μισή ώρα, συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, καθώς και οι επικεφαλής των διπλωματικών τους γραφείων, Άννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.
Αξίζει να σημειωθεί πως η συνάντηση των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε στον απόηχο των δηλώσεων Ερντογάν στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, όπου ζήτησε την αναγνώριση του ψευδοκράτους στα Κατεχόμενα και επέμεινε στη «λύση των δύο κρατών» για την επίλυση του Κυπριακού.
Κατά τα λοιπά, το μεταναστευτικό, οι διμερείς σχέσεις και οι περιφερειακές εξελίξεις βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών Μητσοτάκη – Ερντογάν.
Συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία στο μεταναστευτικό
Σύμφωνα με ενημέρωση του Μαξίμου, «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε, στο περιθώριο της 79ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με τον πρόεδρο της Τουρκίας».
«Οι δύο ηγέτες έκαναν επισκόπηση της προόδου στον πολιτικό διάλογο και στη θετική ατζέντα. Συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία στο μεταναστευτικό το επόμενο διάστημα, για την εξάρθρωση των δικτύων των διακινητών που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές», τονίζεται.
Παράλληλα, σημειώνεται πως «ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, να αρχίσουν την προετοιμασία για τη σύγκληση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα τον Ιανουάριο του 2025, στη βάση της Διακήρυξης των Αθηνών».
Οι διάλογοι μπροστά στις κάμερες
«Τι κάνεις;» ρώτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Ερντογάν. «Είμαι πολύ καλά», απάντησε εκείνος, ενώ στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε τη γραβάτα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, λέγοντάς του, «μου αρέσει η μπλε γραβάτα σου».
Προκλητικός Ερντογάν λίγο πριν τη συνάντηση
Σημειώνεται, πάντως, ότι ο Τούρκος πρόεδρος, στη διάρκεια της ομιλίας του στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, επανέλαβε την προκλητική ρητορική του για το Κυπριακό, λίγη ώρα, μάλιστα, πριν από την συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε με δύο πρόσωπα στον ΟΗΕ, αφού δήλωσε έτοιμος να συνεργαστεί στο Αιγαίο, ενώ ζήτησε την αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο.
«Θέλουμε να δούμε το Αιγαίο και την Αναοτλική Μεσόγειο θάλασσα ειρήνης, όπου θα γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα όλων των πλευρών», σημείωσε, κάνοντας έμμεση αλλά σαφή αναφορά στις παράνομες διεκδικήσεις της χώρας του.
Προσέθεσε, επίσης, πως «είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών της περιοχής ο καθορισμός των θαλάσσιων περιοχών ευθύνης σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».
Όπως δήλωσε, μάλιστα, «η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί στο Αιγαίο, ειδικά σε θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος».
«Ο βασικός ρόλος της Τουρκίας, της χώρας με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι αναμφισβήτητος», υποστήριξε και τόνισε πως «η Τουρκία έχει δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα στα βόρεια και δυτικά του νησιού της Κύπρου, ενώ οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα σε ολόκληρο το νησί».
«Πέρασαν 50 χρόνια από την τουρκική ειρηνευτική επιχείρηση», είπε για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και επανέλαβε ότι η «λύση των δύο κρατών» είναι η μόνη οδός για την επίλυση του Κυπριακού, ενώ κάλεσε τον ΟΗΕ να αναγνωρίζει το ψευδοκράτος, βάζοντας τέλος στην «απομόνωση» – όπως είπε – των Τουρκοκυπρίων.
Τουρκική προεδρία: Τουρκία και Ελλάδα μπορούν να κάνουν σταθερά βήματα προς το μέλλον
«Ο πρόεδρός μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μετέβη στη Νέα Υόρκη προκειμένου να συμμετάσχει στην 79η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, υποδέχθηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών», τονίζει σε ανακοίνωσή της η τουρκική προεδρία.
Όπως σημειώνει, «κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, περιφερειακά και παγκόσμια θέματα. Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα μπορούν να κάνουν σταθερά βήματα προς το μέλλον, στον άξονα της καλής γειτονίας και ότι η ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και το να κινηθούν στο πνεύμα και το γράμμα της Διακήρυξης των Αθηνών, θα ωφελήσει και τις δύο χώρες».
«Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ σε διάφορες περιοχές, ιδίως στη Γάζα, πέρα από αθώους πολίτες, έχουν στόχο και την ειρήνη στην περιοχή, ότι υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης της κρίσης στην περιοχή και ότι είναι σημαντικό να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ για την ανεμπόδιστη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα», καταλήγει η ανακοίνωση.
ΣΥΡΙΖΑ: Η αδιαφανής «ΙΧ» εξωτερική πολιτική, σοβαρή απειλή για τα εθνικά συμφέροντα
Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν.
Όπως σημειώνει η Κουμουνδούρου, «η σημερινή συνάντηση του κ. Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, επιβεβαιώνει την διαπίστωση ότι το έλλειμμα συνεκτικής εθνικής στρατηγικής, η αδιαφανής, ‘ΙΧ’ εξωτερική πολιτική του δεδομένου συμμάχου της δεξιάς κυβέρνησης αποτελούν σοβαρή απειλή για τα εθνικά συμφέροντα».
«Η συνάντηση έλαβε χώρα ακριβώς μετά από την προκλητική τοποθέτηση του τελευταίου από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όταν, παραβιάζοντας τις αρχές του διεθνούς δικαίου και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Τούρκος Πρόεδρος ζήτησε την αναγνώριση του ψευδοκράτους», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Και τονίζει πως «ο Πρωθυπουργός, παρέμεινε για άλλη μια φορά άβουλος και αμήχανος μπροστά στον τουρκικό επεκτατισμό και την προσπάθεια επιβολής του παράνομου και αναθεωρητικού δόγματος της ‘Γαλάζιας Πατρίδας’, θέτοντας, με τη συστηματική της υποχωρητικότητα, σε κίνδυνο τα συμφέροντα της χώρας, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα προκειμένου να εξυπηρετήσει το επικοινωνιακό του αφήγημα των ‘ήρεμων νερών’ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Έστω και εάν αυτό διαψεύδεται διαρκώς, με κορυφαία περίπτωση το καλοκαίρι στην περίπτωση του ιταλικού ερευνητικού πλοίου, με την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας έξω από τα χωρικά ύδατα της Κάσου».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τάσσεται, όπως άλλωστε έκανε και ως κυβέρνηση, υπέρ της συνέχισης και διατήρησης του διαλόγου, με σαφείς κόκκινες γραμμές στη βάση του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ελλάδας και την ειρήνη στην περιοχή, στη βάση μιας συγκεκριμένης στρατηγικής με αρχή, μέση και τέλος. Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε για πολλοστή φορά να κινηθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη εγκαταλείποντας την άκρως επικίνδυνη για τη χώρα μας, πολιτική των ‘χλιαρών αντιδράσεων’, θέτοντας με σαφήνεια τις απαραίτητες κόκκινες γραμμές έναντι της τουρκικής στρατηγικής κλιμάκωσης και επιθετικής παραβίασης του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου.», σημειώνει καταληκτικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
ΚΚΕ: «Παζάρι» για τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου
Η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, όπως και οι προηγούμενες πέντε, κινείται στο γνωστό πλαίσιο του λεγόμενου ‘Οδικού Χάρτη’ για τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών και του Κυπριακού, υπό ευρωατλαντική εποπτεία, και δεν έχει σχέση με τα πραγματικά συμφέροντα των λαών της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας», σημειώνει το ΚΚΕ από την πλευρά του.
Υποστηρίζει ότι «στόχος αυτών των διευθετήσεων είναι η ισχυροποίηση της Νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και των εγκληματικών του σχεδιασμών, σε συνθήκες όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, του πολέμου στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, με τα συνεχιζόμενα εγκλήματα του Ισραήλ σε βάρος των λαών της Παλαιστίνης και του Λιβάνου και με τον κίνδυνο γενίκευσης του πολέμου σε όλη την περιοχή».
Παράλληλα, το ΚΚΕ τονίζει πως «στο πλαίσιο αυτού του ‘παζαριού’ και για λογαριασμό των μεγάλων ομίλων αναζητείται ο δρόμος για τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, με θύμα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου, όπως δείχνουν οι συνεχιζόμενες διεκδικήσεις του τουρκικού κράτους, η αμφισβήτηση των δικαιωμάτων των ελληνικών νησιών, το δόγμα της ‘Γαλάζιας Πατρίδας’, αλλά και η προκλητική ομιλία του Τούρκου Προέδρου, λίγο πριν την συνάντηση με τον πρωθυπουργό, θέτοντας θέμα αναγνώρισης του ‘ψευδοκράτους’».
Για να υπογραμμίσει πως «αυτή η πραγματικότητα δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από το αφήγημα των ‘ήρεμων νερών’ ούτε, από την άλλη, ακυρώνει τις αντιθέσεις ανάμεσα στις αστικές τάξεις Ελλάδας-Τουρκίας που μπορούν να κλιμακωθούν ανά πάσα στιγμή, γι’ αυτό και οι λαοί χρειάζεται να επαγρυπνούν, κατευθύνοντας τον αγώνα τους ενάντια σε όλους αυτούς που υποσκάπτουν την ειρήνη και ευημερία των λαών».