Το Ισραήλ θυμάται ότι ο Λίβανος έχει αποδειχθεί στο παρελθόν «σκληρός αντίπαλος» και δηλώνει, μέσω του πρεσβευτή του στον ΟΗΕ, ότι δεν επιθυμεί την επανάληψη του πολέμου του 2006. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε σήμερα ο ισραηλινός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Ντάνι Ντανόν στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, το Ισραήλ δεν επιθυμεί να ξεκινήσει χερσαία εισβολή στον Λίβανο, και θα προτιμούσε την εξεύρεση διπλωματικής λύσης για να τερματιστεί η σύγκρουση με την Χεζμπολάχ.
«Έχουμε την εμπειρία του (Δεύτερου Πολέμου του) Λιβάνου», είπε ο Ντανόν, αναφερόμενος στον πόλεμο του 2006, ο οποίος έληξε με αναδίπλωση του Ισραήλ, αφού όμως πρώτα ο Λίβανος είχε πληρώσει βαρύ φόρο αίματος. «Δεν επιθυμούμε μια χερσαία εισβολή οπουδήποτε. Δεν θέλω να στείλω τον γιο μου εκεί. Δεν θέλουμε να στείλουμε τα παιδιά μας να πολεμήσουν σε ξένη χώρα», είπε ο ισραηλινός διπλωμάτης, σχολιάζοντας την κλιμάκωση των εχθροπραξιών μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ.
Ο Λίβανος απαντά με ρουκέτες
Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου ανακοίνωσε σήμερα ότι εξαπέλυσε επίθεση με περίπου 90 ρουκέτες εναντίον στρατιωτικής βάσης στην περιοχή Σάφεντ (ή Τσβατ) στο βόρειο Ισραήλ.
«Για την υπεράσπιση του Λιβάνου και του λαού του», μαχητές της Χεζμπολάχ εξαπέλυσαν επίθεση με 90 ρουκέτες εναντίον της βάσης «Ντάντο», κοντά στο Σάφεντ του βόρειου Ισραήλ, όπου βρίσκεται το αρχηγείο της Βόρειας Διοίκησης του ισραηλινού στρατού, ανέφερε ο στρατιωτικός βραχίονας του φιλοϊρανικού κινήματος.
Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση ρουκετών Fadi προς το ισραηλινό έδαφος, ενός ισχυρότερου όπλου, μεγαλύτερης εμβέλειας, όχι όμως και ακριβείας.
Είναι η πρώτη φορά που η Χεζμπολάχ χρησιμοποιεί τους πυραύλους Fadi από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ με τη Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Πρεμιέρα για τους πυραύλους Fadi
Το ιρανικό πρακτορείο Mehr, επικαλούμενο τη σιιτική οργάνωση, περιέγραψε μια ρουκέτα εδάφους-εδάφους πολλών χρήσεων. Η Fadi-1 έχει μήκος 6 μέτρα, διαμέτρημα 220 χιλιοστών, με γόμωση 83 κιλών και εμβέλεια 70 χιλιομέτρων. Η Fadi-2, την οποία χρησιμοποίησε η Χεζμπολάχ την Κυριακή, είναι ιδίων διαστάσεων αλλά το φορτίο της φτάνει τα 170 κιλά και η εμβέλειά της τα 100 χιλιόμετρα.
Σύμφωνα με τον Έλιοτ Τσάπμαν, ειδικό της ιδιωτικής, βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών Janes, η μη τηλεκατευθυνόμενη ρουκέτα μοιάζει με τη συριακή Khaibar των 302 χιλιοστών, η οποία με τη σειρά είναι μια εκδοχή της κινεζικής WS-1.
Η ρουκέτα διακρίνεται καθαρά σε ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα τον Αύγουστο η Χεζμπολάχ, όπου εικονίζονται μαχητές της μέσα σε μεγάλες, φωτισμένες σήραγγες, σκαμμένες στον βράχο, καθώς και μια καταπακτή όπου υπάρχει ένας μεγάλος εκτοξευτήρας.
🚨🚨🚨
Some of the rockets fired by Hezbollah today, revealed for the first time, are called Fadi rockets! They are part of a series of the same upgraded missile, manufactured in Syria.
The video below shows scenes of the Fadi rocket family in its various versions: M-302 A, B,… pic.twitter.com/MvMVC5X0RR
— Omar Abu Layla (@OALD24) September 24, 2024
Ρουκέτες αγνώστου πατρός
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία πληροφορία για το πού κατασκευάζονται αυτές οι ρουκέτες, στον Λίβανο ή στο εξωτερικό.
Άγνωστος παραμένει και ο αριθμός των ρουκετών που έχει στη διάθεσή της η Χεζμπολάχ. Σύμφωνα με διάφορες, αξιόπιστες εκτιμήσεις, η οργάνωση έχει χιλιάδες, μη τηλεκατευθυνόμενες ρουκέτες διαφόρων τύπων, ικανές να πλήξουν στόχους σε ακτίνα 45-200 χιλιομέτρων. Αναρτήσεις χρηστών στο Χ αναφέρουν ως χώρα παραγωγής των πυραύλων τη Συρία.
«Οι συνέπειες των ισραηλινών αεροπορικών πληγμάτων για τις δυνατότητες της Χεζμπολάχ παραμένουν ακόμη άγνωστες», είπε ο Τσάπμαν.
Σύμφωνα με το ισραηλινό κέντρο Alma, η ρουκέτα Fadi φέρει το όνομα του Φάντι Χάσαν Ταουίλ, μέλους της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκε από το Ισραήλ το 1987. Ο αδελφός του, ο Ουισάμ Ταουίλ, διοικητής της δύναμης Ραντουάν της οργάνωσης, σκοτώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο από ισραηλινό πλήγμα στο αυτοκίνητό του.