Ολεξάντρ Ούσικ

Οι χειροπέδες του πυγμάχου

Στο παρά ένα αποφεύχθηκε η διπλωματική κρίση μεταξύ Ουκρανίας και Πολωνίας μετά τις χειροπέδες που πέρασαν πολωνοί αστυνομικοί στον διάσημο ουκρανό πυγμάχο Ολεξάντρ Ούσικ, παγκόσμιο πρωταθλητή βαρέων βαρών, στο αεροδρόμιο της Κρακοβίας. «Εξοργισμένος», δήλωσε αργά το βράδυ της Τρίτης ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Telegram. «Εγινε μια παρεξήγηση. Επιλύθηκε γρήγορα», εξήγησε ο ίδιος ο Ούσικ σε ανάρτησή του στο Χ. «Ευχαριστώ όλους όσοι ενδιαφέρθηκαν. Ευχαριστώ τους ουκρανούς διπλωμάτες για την αποτελεσματική υποστήριξη. Και σεβασμό στην πολωνική αστυνομία για την επιτέλεση των καθηκόντων της χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το ύψος, το βάρος, το βεληνεκές και η περιβολή», πρόσθεσε με νόημα. Σύμφωνα με τον πολωνικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Onet, ο Ούσικ έφτασε στην Κρακοβία οδικώς προκειμένου να επιβιβαστεί σε αεροπλάνο με προορισμό ένα προπονητικό καμπ στην Ισπανία, όμως οι υπεύθυνοι δεν επέτρεψαν στον συνεργάτη του να επιβιβαστεί στο αεροσκάφος. Ο πρωταθλητής της πυγμαχίας διαφώνησε με την απόφαση και αμφότεροι κατέληξαν (για λίγο) με χειροπέδες.

Ντόναλντ Τραμπ

Η επικίνδυνη δουλειά του προέδρου

«Μόνο οι σημαντικοί πρόεδροι γίνονται στόχος πυροβολισμών», αποφάνθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ ενώπιον υποστηρικτών του στην πόλη Φλιντ του Μίσιγκαν, την Τρίτη, δύο ημέρες αφότου αποτράπηκε μία δεύτερη απόπειρα κατά της ζωής του. «Είναι επικίνδυνη δουλειά να είσαι πρόεδρος», προσέθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι είναι πολύ πιο επικίνδυνο από τα ράλι ή το ροντέο. Στην ίδια προεκλογική συγκέντρωση, ο Τραμπ είπε πως είχε λάβει την προηγουμένη ένα «πολύ, πολύ ωραίο» τηλεφώνημα από τη δημοκρατική αντίπαλό του, νυν αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Χάρις του τηλεφώνησε για να του πει προσωπικά ότι χαίρεται που είναι σώος και αβλαβής και να επαναλάβει αυτό που δήλωσε και δημοσίως – ότι δεν υπάρχει θέση για τη βία στις ΗΠΑ. «Το εκτιμάμε», σχολίασε δημοσίως από το Φλιντ ο Τραμπ, μόλις λίγες ώρες αφότου, και λίγες ώρες προτού επαναλάβει τον ισχυρισμό ότι για τις επιθέσεις εναντίον του φταίει η ρητορική της Χάρις και των Δημοκρατικών γενικότερα.

Κιρ Στάρμερ

Τα δωράκια των 100.000 στερλινών

Εντονη κριτική δέχεται στη Βρετανία ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ καθότι δήλωσε (όπως είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν οι πολιτικοί αξιωματούχοι στις σοβαρές χώρες) περισσότερα δωρεάν εισιτήρια και δώρα από ό,τι άλλοι ηγέτες μεγάλων κομμάτων στο πρόσφατο παρελθόν, με το σύνολό του να ξεπερνά πλέον τις 100.000 στερλίνες μετά την πρόσφατη «υποστήριξη του τρόπου ζωής του» από τον δωρητή των Εργατικών (και συνδημιουργό του Survivor) Ουαχίντ Αλι. Στη διάρκεια της θητείας του ως ηγέτης των Εργατικών, ο Στάρμερ δέχθηκε σχεδόν 40 σετ δωρεάν εισιτηρίων, κυρίως για ποδοσφαιρικούς αγώνες, καθώς και «φιλοξενία» ύψους 4.000 στερλινών σε συναυλία της Τέιλορ Σουίφτ και εισιτήρια 698 στερλινών για τους Coldplay στο Μάντσεστερ. Ιδιαίτερη κριτική όμως δέχεται για τα προεκλογικά δώρα του λόρδου Αλι, ρούχα αξίας 12.000 λιρών, διαμονή αξίας άνω των 20.000 στερλινών και γυαλιά αξίας 2.485 στερλινών – ειδικά από τη στιγμή που ο δωρητής έλαβε προσωρινά άδεια εισόδου στην Ντάουνινγκ Στριτ μετά τις εκλογές.