Καθημερινό φαινόμενο είναι πλέον τα επεισόδια βίας και παραβατικότητας ανηλίκων που έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα κυρίως λόγω της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

Τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας είναι άκρως ανησυχητικά και αυτό που διαπιστώνεται είναι η ποιοτική αναβάθμιση αυτών των επεισοδίων τόσο στα μέσα που χρησιμοποιούν κατά την παραβατική τους συμπεριφορά οι ανήλικοι, όπως κάθε είδους μαχαίρια αλλά και στην βιαιότητα των επεισοδίων.

Καθημερινό φαινόμενο

Επίσης όλο και μικρότερες ηλικίες φαίνεται να εμπλέκονται σε παρόμοια επεισόδια με την αστυνομία να συλλαμβάνει ακόμα και μαθητές δημοτικού.

Χαρακτηριστική είναι η τελευταία υπόθεση με την 14χρονη που δέχθηκε άγριο ξυλοδαρμό στη Γλυφάδα με δύο συμμαθήτριές της να πρωτοστατούν και να οργανώνουν την επίθεση καλώντας μέσα από τα social media τουλάχιστον άλλα 25 με 30 παιδιά από όλη την Αθήνα.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στα σχολεία όλη της χώρας είναι και το επεισόδιο που έγινε γνωστό σε Γυμνάσιο-Λύκειο της Ερμιόνης στην Αργολίδα.

Μαθητής Γυμνασίου 12 ετών κατήγγειλε στην αστυνομία ότι δύο 17χρονοι μαθητές της τρίτης Λυκείου τον πλησίασαν, άρχισαν να τον απειλούν με μια φαλτσέτα και στη συνέχεια, ενώ τον είχαν ακινητοποιημένο, του ξύρισαν με την φαλτσέτα το μουστάκι. Επίσης του πήραν και τα δύο ευρώ που είχε το παιδί στην τσέπη του.

Σοκάρει και η επίθεση που δέχθηκε ένας 16χρονος και η 14χρονη φίλη του από τουλάχιστον έξι ανήλικους έξω από το σπίτι του στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης.  Ο ένας εξ αυτών μάλιστα, χτυπούσε τον 16χρονο σε κεφάλι και στο σώμα με την σιδερόβεργα που κρατούσε.

Σοκάρουν τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το eleftherostypos.gr κάθε ημέρα γίνονται 37 συλλήψεις ανηλίκων ενώ η παραβατικότητα νέων κάτω των 18 ετών έχει αυξηθεί 46% κατά τους 8 πρώτους μήνες του 2024 σε σχέση με την αντίστοιχή περίοδο πέρσι.

Συγκεκριμένα ο αριθμός συλλήψεων ανηλίκων «σκαρφάλωσε» το πρώτο 8μηνο του έτους στις 8.978, ενώ έναν χρόνο πριν οι συλλήψεις δεν ξεπερνούσαν τις 6.157.

Κατά μέσο όρο, κάθε ημέρα από την αρχή του 2024 η Αστυνομία προχωρά στη σύλληψη 37 μαθητών Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.

Ο συνολικός αριθμός των συλλήψεων εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τις 10.000 μέχρι το τέλος του 2024.

Οι κατηγορίες αφορούν κυρίως ναρκωτικά, ξυλοδαρμούς, ληστείες, κλοπές, διαρρήξεις και κάθε λογής αδικήματα.

Στοχευμένες δράσεις

Αστυνομικές πηγές τονίζουν ότι η αύξηση εν μέρει προκύπτει από τον μεγάλο αριθμό των εβδομαδιαίων στοχευμένων δράσεων που πραγματοποιούνται το τελευταίο έτος από κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. σε στέκια ανηλίκων σε όλη τη χώρα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι το πρόβλημα δεν είναι υπαρκτό.

Η Αστυνομία έχει χαρτογραφήσει τις προβληματικές περιοχές εκδήλωσης περιστατικών και θα αντιμετωπίσει με σύγχρονες μεθόδους την ανήλικη παραβατικότητα.

Οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. μέσα σε έναν χρόνο αυξήθηκαν κατά 41%, ενώ οι προσαγωγές κατά 26%. Κι όμως, οι ίδιες στατιστικές αποτυπώνουν παράλληλα και τις μεγαλύτερες ανάγκες αστυνόμευσης, λόγω της διαρκώς αυξανόμενης

ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ

Οκτάμηνο 2024

Σύνολο: 8.978 – Σωματικές βλάβες: 667 – Βιασμοί και απόπειρες: 93 – Ναρκωτικά: 776 – Ληστείες, κλοπές κλπ: 2.050

Οκτάμηνο 2023:

Σύνολο: 6.157 – Σωματικές βλάβες: 383 – Βιασμοί και απόπειρες: 49 – Ναρκωτικά: 505 – Ληστείες, κλοπές κλπ: 1.850

«Παιδιά εξοικειωμένα στη βία»

«Βλέπουμε όντως δυστυχώς ότι με το άνοιγμα των σχολείων επανήλθε το φαινόμενο της βίας μεταξύ ανηλίκων σε ακραίες διαστάσεις όπως με την περίπτωση της επίθεσης σε 14χρονη στη Γλυφάδα. Η Ελληνική Αστυνομία θα συνεχίσει και θα κάνει και ακόμη περισσότερα», τόνισε μεταξύ άλλων η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Κωσταντία Δημογλίδου σε τηλεοπτική της συνένετυξη.

Και πρόσθεσε: «Ουσιαστικά αυτό που βλέπουμε είναι παιδιά εξοικειωμένα με τη βία, παιδιά που δεν έχουν μάθει από τους γονείς τους ότι όταν αντιλαμβάνονται ένα τέτοιο περιστατικό, αν δεν επιθυμούν να επέμβουν γιατί μπορεί να νιώθουν φόβο, τουλάχιστον πρέπει να προσπαθήσουν να σταματήσουν αυτό που γίνεται μπροστά τους, να καλέσουν την αστυνομία».

«Από τις αρχές Οκτωβρίου λοιπόν, περιμένουμε να είναι έτοιμη εφαρμογή «Safe Youth», ώστε το παιδί να πατήσει το κουμπί πανικού και να βρεθεί κοντά του η αστυνομία. Λέω με λύπη και ως γονέας αλλά και ως αστυνομικός, ότι δεν ενημέρωσε κανένας άλλος την Ελληνική Αστυνομία να φτάσει στο σημείο και να παρέχει έστω και πρώτες βοήθειες στο παιδί αυτό στη Γλυφάδα», πρόσθεσε η Κωνσταντίνα Δημογλίδου και μίλησε για μία εφαρμογή που θα ενισχύσει την ασφάλεια, «ιδιαίτερα για παιδιά που εκφοβίζονται είτε εντός είτε εκτός των σχολικών μονάδων».