Παρά τις προειδοποιήσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων για διατάραξη της οικολογικής ισορροπίας, οι χώρες-μέλη της ΕΕ έδωσαν την Τρίτη το πράσινο φως για άρση του ειδικού καθεστώτος προστασίας για τον λύκο, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωματικές πηγές.

Η πρόταση συγκέντρωσε ενισχυμένη πλειοψηφία , στη συνεδρίαση των μόνιμων αντιπροσώπων στην Ένωση (Coreper), καθώς την υποστήριξαν 15 κράτη, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Γερμανία.

Το μέτρο θα πρέπει τώρα να εγκριθεί στο πλαίσιο της Σύμβασης της Βέρνης για την προστασία της άγριας ζωής, πριν από ενδεχόμενη τροποποίηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου, 20 περιβαλλοντικές οργανώσεις είχαν στείλει επιστολή στον υπουργό Περιβάλλοντος Θεόδωρο Σκυλακάκη για τη διατήρηση του καθεστώτος προστασίας, ζητώντας να συνταχθεί μια επιστημονικά τεκμηριωμένη προσέγγιση για τη διατήρηση των ειδών και των οικοσυστημάτων.

Στο βουνό της Πάρνηθας οι λύκοι επέστρεψαν έπειτα από δεκαετίες απουσίας (εικόνα αρχείου)

Η αύξηση του πληθυσμού των λύκων στην Ευρώπη είναι ένα παράδειγμα επιτυχίας στην προστασία του περιβάλλοντος, έχει προκαλέσει όμως αντιδράσεις, κυρίως εκ μέρους αγροτών και κυνηγών.

Λόγω των διαμαρτυριών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε πέρυσι να μεταφερθεί ο λύκος από το καθεστώς «αυστηρής προστασίας» σε «απλή προστασία», μια πρόταση που καταδικάστηκε από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, δεδομένου ότι οι λύκοι, ως κορυφαίοι θηρευτές, παίζουν ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας

Το καθεστώς αυτό, στο πλαίσιο της Σύμβασης της Βέρνης για την άγρια ζωή και την προστασία των ενδιαιτημάτων, απαγορεύει τη θανάτωση ή αιχμαλώτιση λύκων εκτός εάν υπάρχει σοβαρή απειλή για τα εκτρεφόμενα ζώα.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία είχε χάσει το πόνι της από επίθεση λύκου το 2022, κάλεσε τις χώρες μέλη να «λάβουν μέτρα όπου είναι απαραίτητο».

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ, ο εκτιμώμενος συνολικός πληθυσμός στην Ευρώπη αυξήθηκε από τα 11.193 ζώα το 2012 στα 20.300 το 2023.

Λύκοι ζουν σε όλες τις χώρες-μέλη εκτός της Ιρλανδίας, της Κύπρου και της Μάλτας.