Τα τεστ IQ σας επιτρέπουν να συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους ανθρώπους.  Το συντομότερο τεστ IQ στον κόσμο θα μπορούσε να αποκαλύψει πόσο έξυπνοι είστε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Το Cognitive Reflection Test (CRT) έχει ονομαστεί το συντομότερο τεστ IQ στον κόσμο, επειδή αποτελείται από μόλις τρεις ερωτήσεις. Το τεστ, το οποίο δημιουργήθηκε από έναν καθηγητή στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT), αποτελείται από ερωτήσεις βασισμένες στα μαθηματικά. Αξιολογεί πώς τα καταφέρνετε με την επίλυση ενός απλού προβλήματος που είναι στην πραγματικότητα πιο δύσκολο από ό,τι φαίνεται αρχικά.

Προσφέρει επίσης μια φόρμουλα για να μπορείτε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους ανθρώπους.

Ο TikToker «notjustjosh» ανέβασε ένα βίντεο στα social media όπου περιγράφει λεπτομερώς το τεστ, το οποίο -όπως ισχυρίζεται- μπορεί να καθορίσει εάν είστε εξυπνότεροι από το 80% του πληθυσμού.

@_notjustjosh Are you smarter than 80% of the population? #iq #test #intellegence #smart ♬ Roxanne – Instrumental – Califa Azul

Οι τρεις ερωτήσεις

Οι τρεις ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσετε, είναι οι εξής:

1.Ένα ρόπαλο και μια μπάλα κοστίζουν συνολικά 1,10 δολάρια. Το ρόπαλο κοστίζει 1,00 δολάριο περισσότερο από την μπάλα. Πόσο κοστίζει η μπάλα;

2. Αν πέντε μηχανές χρειάζονται πέντε λεπτά για να φτιάξουν πέντε μπάλες, πόσο χρόνο θα χρειαστούν 100 μηχανές για να φτιάξουν 100;

3. Σε μια λίμνη, υπάρχει ένα κομμάτι με κρινάκια. Κάθε μέρα, το κομμάτι διπλασιάζεται σε μέγεθος. Αν χρειάζονται 48 ημέρες για να καλυφθεί ολόκληρη η λίμνη, πόσος χρόνος θα χρειαζόταν για να καλυφθεί η μισή λίμνη;

Οι απαντήσεις

Για την πρώτη ερώτηση, πολλοί άνθρωποι υποθέτουν γρήγορα ότι η μπάλα κοστίζει 10 λεπτά. Ωστόσο, αυτή η απάντηση είναι λανθασμένη επειδή η διαφορά μεταξύ 1,00 και 10 σεντς είναι μόνο 90 σεντς και όχι 1,00 δολάριo, όπως ορίζει το πρόβλημα. Η σωστή απάντηση είναι 5 σεντς, δηλαδή το ρόπαλο κοστίζει 1,05 δολάρια και η μπάλα 5 σεντς, με άθροισμα 1,10 δολάρια.

Το δεύτερο ερώτημα συχνά βάζει τους ανθρώπους σε αμηχανία, επειδή μπορεί να νομίζουν ότι η κλίμακα αυξάνεται άμεσα. Ωστόσο, κάθε μηχανή χρειάζεται τον ίδιο χρόνο για να παράγει μία μπάλα ανεξάρτητα από τον αριθμό των μηχανών. Έτσι, η απάντηση είναι 5 λεπτά και όχι 100 λεπτά.

Η τρίτη ερώτηση απαιτεί να αναγνωρίσουμε αν ο κήπος με τα κρινάκια διπλασιάζεται σε μέγεθος κάθε μέρα, θα καλύψει τη μισή λίμνη μια μέρα πριν καλύψει ολόκληρη τη λίμνη. Επομένως, η σωστή απάντηση είναι 47 ημέρες, όχι 24.