Προσωπικό γιατρό και για τα παιδιά προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση και στοχεύει στη βελτίωση υγείας του πληθυσμού, με έμφαση στην πρόληψη, την υγειονομική φροντίδα και τη μείωση των ανισοτήτων. Στο πλαίσιο αυτό ο νομοθέτης δίνει το «πράσινο φως» για την ένταξη παιδιάτρων στη «δεξαμενή» των προσωπικών γιατρών, ώστε να λαμβάνουν δωρεάν ιατρική φροντίδα υπό την ομπρέλα του θεσμού 530.000 ανήλικοι πολίτες.

Μάλιστα και σύμφωνα με πληροφορίες στην επόμενη φάση θα επιχειρηθεί η δωρεάν κάλυψη του συνόλου του παιδιατρικού πληθυσμού, δεδομένου ότι έως και σήμερα οι γονείς απευθύνονται σε ιδιώτες γιατρούς ή στα εξωτερικά ιατρεία των παιδιατρικών κλινικών και νοσοκομείων, εξαιτίας του κενού στο πεδίο της Πρωτοβάθμιας (ΠΦΥ).

Παράλληλα όμως, με το ίδιο νομοσχέδιο, αυξάνονται και οι κατηγορίες των προσωπικών γιατρών για τους ενηλίκους, καθώς πλέον προστίθενται όλοι οι γιατροί υπηρεσίας υπαίθρου και οι γιατροί που επιθυμούν να αποκτήσουν την ειδικότητα της Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους. Μάλιστα και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το χρονοδιάγραμμα της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας θέλει έπειτα από τις παρεμβάσεις αυτές να έχει ενταχθεί στο σύστημα το 75% των δικαιούχων έως τα τέλη του επόμενου έτους, όταν σήμερα το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνά το 56,9%.

Χωρίς ποινές ή αντικίνητρα

Μια σημαντική λεπτομέρεια πάντως είναι πως ο νομοθέτης αυτή τη φορά δεν προβλέπει ποινές ή αντικίνητρα ως απαραίτητο τμήμα μιας στρατηγικής τύπου «καρότο και μαστίγιο». Αντιθέτως, δίνει… παράταση έως τον Ιούνιο του 2025, σημειώνοντας πως όσοι πολίτες δεν έχουν πραγματοποιήσει εγγραφή σε προσωπικό γιατρό της επιλογής τους έως τότε θα εγγράφονται από το σύστημα αυτομάτως. Σημειώνεται, δε, ότι η εγγραφή θα γίνεται σε επίπεδο δήμου ή έστω όμορων δήμων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει όμως και το άρθρο 10, του ίδιου νομοσχεδίου, που επαναφέρει το θέμα του οικονομικού κινήτρου (40.000 ευρώ σε επίπεδο μεικτών απολαβών) σε όσους γιατρούς επιλέξουν κατά το έτος 2025 να εκπαιδευθούν στις ειδικότητες της Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και Εσωτερικής Παθολογίας. Το θέμα αυτό υπενθυμίζεται πως είχε προκαλέσει ήδη από πέρυσι (όταν είχε ανακοινωθεί) έντονες αντιδράσεις που μεταξύ άλλων έκαναν λόγο για μέτρα που ευνοούν συγκεκριμένες ειδικότητες και συνεπακόλουθα δημιουργούν γιατρούς «πολλών ταχυτήτων».

Εν τω μεταξύ, το σχέδιο νόμου φέρνει και μια σημαντική τομή στο πεδίο της ΠΦΥ με την ίδρυση για πρώτη φορά επτά Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας, όπου αφενός θα παρέχονται υπηρεσίες υγείας στους πολίτες και αφετέρου θα αποτελέσουν πεδίο εκπαίδευσης και έρευνας.