Το ντοκιμαντέρ του Μπρούνο Ζόρζε με τίτλο «Η ανακάλυψη του Αλλου» είναι κάτι περισσότερο από την ακτινογράφηση μιας άγνωστης και απομονωμένης φυλής στα βάθη του Αμαζονίου. Η ήρεμη και διακριτική προσέγγισή του αποκτά ακόμα μεγαλύτερο συναισθηματικό βάθος, καθώς επικεντρώνεται σε μια αποστολή για τον εμβολιασμό της βραζιλιάνικης φυλής Κορούμπο, υπό την ηγεσία του αδικοχαμένου ακτιβιστή Μπρούνο Περέιρα, που βρήκε τραγικό τέλος. Η περιγραφή μιας σκηνής από το φιλμ του Χόρχε αποδίδει την ατμόσφαιρα που κυριαρχεί αλλά κυρίως τις πραγματικές συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν τα μέλη της.

«Δεν πειράζει να σε τραβήξουν σε βίντεο», λέει ένας άντρας σε έναν άλλον, κάνοντας νόημα προς την κάμερα. Και οι δύο είναι μέλη της φυλής Κορούμπο, της αυτόχθονης φυλής που ζει βαθιά μέσα στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου. Ο άντρας που διστάζει να κινηματογραφηθεί δεν έχει ξαναδεί ποτέ κάμερα. Ανήκει σε μια ομάδα, που ζει εντελώς απομονωμένη από τον έξω κόσμο – μέχρι τώρα. Αυτή η πρώτη επαφή καταγράφεται από τον σκηνοθέτη Μπρούνο Ζόρζε στην ταινία του. Ενα φιλμ χωρίς συνεντεύξεις, χωρίς πλαίσιο, χωρίς εξηγήσεις. Δυόμισι ώρες παρατήρησης χωρίς περιττά στοιχεία.

Ο Μπρούνο Ζόρζε ακολουθεί μια αποστολή από το 2019, η οποία έχει οργανωθεί από τη Funai, τη βραζιλιάνικη υπηρεσία που ασχολείται με τους αυτόχθονες πληθυσμούς, και κατά κανόνα ακολουθεί πολιτική «μη επαφής» με απομονωμένες φυλές. Η αποστολή αυτή όμως ήταν αναγκαία για τον εμβολιασμό της φυλής Κορούμπο αλλά και για την επανένωσή τους με μέλη της οικογένειάς τους, τα οποία είχαν χωριστεί κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης το 2015 με μια άλλη φυλή. Αυτή η στιγμή της επανένωσης είναι εντυπωσιακή. Ο οδηγός των Κορούμπο, Τσιτξόπι, και μέλος της αποστολής, έχει να δει τον αδελφό του από την περίοδο των συγκρούσεων. Σκύβουν μαζί, ψάλλουν και χαϊδεύουν ο ένας το κεφάλι του άλλου. Μικρά αγόρια στέκονται τριγύρω και παρακολουθούν. Κάποια από αυτά έχουν μαϊμουδάκια γύρω από τον λαιμό τους, τυλιγμένα σαν κασκόλ.

Απόλυση και δολοφονία

Αλλά δεν είναι η μοναδική φορτισμένη σκηνή του ντοκιμαντέρ. Ο Μπρούνο Περέιρα της Funai, ο οποίος ηγείται της αποστολής, δολοφονήθηκε τον Ιούνιο του 2022 από παράνομους ψαράδες, μαζί με τον βρετανό δημοσιογράφο Ντομ Φίλιπς. Στην πραγματικότητα, όχι πολύ καιρό μετά τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ, ο Περέιρα απολύθηκε από τη δουλειά του· η απόλυσή του θεωρήθηκε ότι υποκινήθηκε από πολιτικά συμφέροντα. Ο ακροδεξιός Ζαΐρ Μπολσονάρο ανέβηκε στην εξουσία με στόχο να αφαιρέσει την προστασία για τους αυτόχθονες πληθυσμούς της Βραζιλίας. Στην ταινία δεν γίνεται καμία νύξη για το σημαντικό αυτό στοιχείο – εκτός από μια αναφορά στους τίτλους αρχής και τέλους. Κάτι που μπορεί να καταγραφεί ως μια σημαντική έλλειψη του κατά τ’ άλλα σημαντικού αυτού ντοκιμαντέρ.