Μια χαρά παιδιά ήταν όλοι οι πασόκοι στο ντιμπέιτ. Ευγενικοί, σοβαροί, «με τα καβγαδάκια τους και με τα ωραία τους».

Πολιτικός πολιτισμός και μπράβο. Υποθέτω πως μια χαρά θα συνυπάρξουν την επόμενη μέρα όποιος (-α) κι αν εκλεγεί.

Αλλά δεν νομίζω ότι μάθαμε κάτι που δεν ξέραμε. Ούτε γνωρίσαμε κάποιον που θα αλλάξει τη ροή των πραγμάτων στην ελληνική πολιτική.

Μου έμειναν όμως τρεις απορίες που δεν νομίζω ότι απαντήθηκαν.

Ακουσα ότι ο δήμαρχος κι ο Γερουλάνος κι ίσως κάποιος άλλος που μου διαφεύγει παραπονέθηκαν ότι η Διαμαντοπούλου «έλειπε» τα «δύσκολα χρόνια» από το ΠΑΣΟΚ.

Πολύ ωραία. Αναρωτιέμαι συνεπώς τι πόνο είχαν αισθανθεί οι άνθρωποι όταν εκείνα τα «δύσκολα χρόνια» ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έλειπε απλώς αλλά έφυγε από το ΠΑΣΟΚ, το διάσπασε, έφτιαξε δικό του κόμμα, απέτυχε να μπει στη Βουλή, κινδύνευσε να μην μπει στη Βουλή ούτε το ΠΑΣΟΚ, μετά γύρισε στο ΠΑΣΟΚ σαν να μη συνέβη τίποτα και το 2021 έβαλε υποψηφιότητα για αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.

Φυσικά τότε εκείνοι που δυσφορούν σήμερα επειδή «έλειπε» η Διαμαντοπούλου δεν είπαν κουβέντα. Αλλά έτσι είναι οι μεγάλοι πόνοι. Βουβοί.

Ακουσα επίσης από όλους σχεδόν τους συνομιλητές ότι το ΠΑΣΟΚ θα βγει πρώτο στις επόμενες εκλογές. Καμία αντίρρηση και μακάρι.

Κανείς δεν μας είπε όμως τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ αν δεν βγει πρώτο. Θα συνεργαστεί με κάποιους και με ποιους; Ή μήπως θα κάνει μούτρα στους υπόλοιπους;

Κι αν ο δήμαρχος θεωρείται «συριζοκατάσταση» με ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οι άλλοι τι θα κάνουν;

Θα κάνουν παρέα με εκείνους που βλέπουμε καθημερινά να ξεκατινιάζονται στους φωταγωγούς για τον ΣΥΡΙΖΑ, την Αριστερά και το πόθεν έσχες του Κασσελάκη;

Ή θα ακολουθήσουν τον Δουδωνή που αποφάνθηκε εγκαίρως πως «δεν υπάρχει θέμα συνεργασιών»; (Action24, 24/9).

Διότι αν βγει ο δήμαρχος, κανένα πρόβλημα. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να γίνει κάτι σαν φράξια μέσα στο «δημοκρατικό μέτωπο».

Αλλά αν έχει δίκιο ο Δουδωνής, τότε τζάμπα σποτάκια ανεβάζει ο Σπίρτζης με τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Τσίπρα.

Τέλος ακόμη δεν κατάλαβα τι σχέση έχουν το Καστελλόριζο και η Χάγη με τη Μελίνα Μερκούρη, όπως εξήγησε λίγο μπερδεμένα ο δήμαρχος.

Μάλλον όμως δεν θα έπιασα το υπονοούμενο.

Δεν υπάρχει αμφιβολία τελικά πως το ντιμπέιτ των πασόκων είχε και ωραίες και πρωτότυπες ιδέες.

Απλώς (όπως έλεγε κι ένας καθηγητής μου στο Πανεπιστήμιο) οι ωραίες δεν ήταν συνήθως πρωτότυπες και οι πρωτότυπες δεν ήταν πάντα ωραίες.