Η υπερθέρμανση του πλανήτη «διπλασίασε» την πιθανότητα ακραίων βροχοπτώσεων στην Κεντρική Ευρώπη τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με έρευνα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πλημμύρες που πρόσφατα σάρωσαν περιοχές από την Πολωνία μέχρι τη Ρουμανία και προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 24 ανθρώπων είναι δύο φορές πιο πιθανό να εμφανιστούν στις συνθήκες του κλίματος που έχουν διαμορφωθεί λόγω της ανθρωπογενούς υπερθέρμανσης του πλανήτη. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης ότι ο κίνδυνος και η σοβαρότητα τέτοιων καταστροφών θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο καθώς ο πλανήτης συνεχίζει να θερμαίνεται.
Συγκεκριμένα, έρευνα της World Weather Attribution (WWA) δείχνει ότι οι βροχοπτώσεις έγιναν τουλάχιστον 7% ισχυρότερες λόγω της κλιματικής αλλαγής και έπληξαν πόλεις με όγκους νερού που θα είχαν τις μισές πιθανότητες να εμφανιστούν αν οι άνθρωποι δεν είχαν συμβάλει στην υπερθέρμανση. «Η τάση είναι σαφής», δήλωσε ο Μπόγκνταν Τσοϊνίσκι, εκ των επιστημόνων για το κλίμα που συνυπογράφουν τη μελέτη. «Αν οι άνθρωποι συνεχίσουν να γεμίζουν την ατμόσφαιρα με εκπομπές ορυκτών καυσίμων, η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο σοβαρή».
Η καταιγίδα «Μπόρις»
Στα μέσα Σεπτεμβρίου, η καταιγίδα «Μπόρις» έπληξε την Κεντρική Ευρώπη και κατεγράφησαν ρεκόρ βροχοπτώσεων στην Αυστρία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία. Λόγω της έντασης του φαινομένου, ρυάκια έγιναν χείμαρροι, ποτάμια υπερχείλισαν και βύθισαν ολόκληρες περιοχές, έπνιξαν ανθρώπους και προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι τα μέτρα προσαρμογής που είχαν ληφθεί περιόρισαν τον αριθμό των νεκρών σε σύγκριση με τις συνέπειες που είχαν παρόμοιες πλημμύρες οι οποίες είχαν πλήξει την περιοχή το 1997 και το 2002. Προειδοποιούν ότι απαιτούνται καλά μελετημένα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, συστήματα προειδοποίησης και σχέδια αντιμετώπισης καταστροφών περιγράφοντας ως θεμελιώδη την ανάγκη να μη συνεχιστεί η ανοικοδόμηση σε περιοχές που είναι επιρρεπείς στις πλημμύρες. «Αν δεν σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε ορυκτά καύσιμα, τέτοιες βροχοπτώσεις και οι επακόλουθες πλημμύρες θα επιδεινωθούν», δήλωσε η Φριντερίκε Οτο, ειδική για το κλίμα στο Imperial College του Λονδίνου και εκ των συγγραφέων της μελέτης.
Θερμότερο κατά 1,3 βαθμούς Κελσίου
Για να προσδιορίσει τον ρόλο που έπαιξε η κλιματική αλλαγή στις πλημμύρες, η ομάδα της WWA χρησιμοποίησε μεθόδους αξιολόγησης για τις αλλαγές που προκλήθηκαν μέσα στο τετραήμερο της ακραίας βροχόπτωσης σε Πολωνία, Γερμανία, Αυστρία, Ρουμανία, Σλοβακία και Τσεχική Δημοκρατία. Η μελέτη διαπίστωσε ότι στο σημερινό κλίμα – το οποίο είναι κατά περίπου 1,3 βαθμούς Κελσίου θερμότερο σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, κάτι που είναι κυρίως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης χρήσης ορυκτών καυσίμων – ακραία έντονες βροχοπτώσεις έχουν γίνει δύο φορές πιο πιθανές, αλλά και 20% πιο έντονες.
Οπως αναφέρει η έρευνα σε ένα μελλοντικό σενάριο υπερθέρμανσης, όπου η παγκόσμια θερμοκρασία θα είναι κατά 2 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τα προβιομηχανικά επίπεδα, τα κλιματικά μοντέλα προβλέπουν ακόμη πιο έντονα τετραήμερα βροχοπτώσεων, με περαιτέρω αναμενόμενη αύξηση περίπου κατά 5% στην ένταση των βροχοπτώσεων και κατά 50% όσον αφορά την πιθανότητα εμφάνισης σε σύγκριση με τις μέρες μας.
Μάλιστα, οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι μπορεί τα στοιχεία της πρόβλεψης να υποτιμούν την κατάσταση και στην πραγματικότητα να πρέπει να προετοιμαστούμε για πολύ πιο δύσκολα σενάρια από αυτά που μπορούν να προδιαγράψουν υποθετικά τα σημερινά κλιματικά μοντέλα.