Με χαρακτηρισμούς όπως «κάποια που είναι ακόμα πιο όμορφη εσωτερικά απ’ ό,τι εξωτερικά» και φιλοφρονήσεις για την «αυθεντικότητα» και την «ειλικρίνειά» της, ο μεγιστάνας της τεχνολογίας Iλον Μασκ παρουσίασε την πρωθυπουργό της Ιταλίας κατά το εορταστικό δείπνο του Ατλαντικού Συμβουλίου στη Νέα Υόρκη όπου η Τζόρτζια Μελόνι τιμήθηκε με το βραβείο του Παγκόσμιου Πολίτη. Μάλιστα αναγνώρισε ότι αυτά δεν είναι λόγια που λέγονται πάντα για τους πολιτικούς και η άποψή του έγινε δεκτή με γέλια από το ακροατήριο. Η Μελόνι ανταπέδωσε χαρακτηρίζοντας τον Μασκ «πολύτιμη ιδιοφυΐα». Με χιούμορ ξένα μέσα είδαν σκωπτικά την αλληλοεκτίμηση Μασκ – Μελόνι σχολιάζοντας την «αγαπησιάρικη» ατμόσφαιρα.

Η καλή σχέση τους

Στο αντίστοιχο δείπνο της περσινής χρονιάς είχε βραβευτεί ο πρόεδρος της Ουκρανίας. Φέτος ο Μασκ προσκλήθηκε να παρουσιάσει την ιταλίδα πρωθυπουργό έπειτα από δική της πρόταση. Η καλή σχέση τους δεν χτίστηκε τώρα. Μάλιστα η Μελόνι είχε φιλοξενήσει τον δισεκατομμυριούχο στην επίσημη κατοικία της στη Ρώμη πέρυσι, όπου συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος όπως η υπογεννητικότητα στη Δύση και οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης. Ο Μασκ είχε προσκληθεί ως ομιλητής σε ένα πολιτικό φεστιβάλ που διοργανώθηκε από το ακροδεξιό κόμμα από το οποίο προέρχεται η Μελόνι («Αδελφοί της Ιταλίας»), τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ο Μασκ, που έχει μπει στο στόχαστρο των ρυθμιστικών Αρχών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, είχε εκφραστεί υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Τη Δευτέρα όμως, όπως έγραψε το Politico, «ήταν η στιγμή της Μελόνι». Μετά τις σύντομες εισαγωγικές παρατηρήσεις από τον μεγιστάνα του X και της Tesla, η ιταλίδα πρωθυπουργός ανέπτυξε από βήματος το όραμά της για τον δυτικό συντηρητισμό.

Ο πατριωτισμός

Μιλώντας στα αγγλικά, η 47χρονη ιταλίδα πρωθυπουργός τόνισε ότι ο πατριωτισμός «είναι η καλύτερη απάντηση στην παρακμή» και αμφισβήτησε την έννοια της αναπόφευκτης παρακμής της Δύσης. «Το να υπερασπιστούμε τις βαθιές ρίζες μας αποτελεί προϋπόθεση για να θερίσουμε ώριμα φρούτα», υποστήριξε. Και επικαλούμενη συντηρητικούς φιλοσόφους επεσήμανε πως «η ελευθερία μας, οι αξίες μας και η υπερηφάνεια που νιώθουμε γι’ αυτές είναι τα όπλα που περισσότερο φοβούνται οι αντίπαλοί μας». Πρόσθεσε ότι το αξιακό σύστημα της Δύσης έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο, ότι άνδρες και γυναίκες είναι ίσοι και ελεύθεροι και όλο αυτό το δημοκρατικό σύστημα βασίζεται στο κράτος δικαίου. Ο Ιλον Μασκ χειροκρότησε συχνά όρθιος τη Μελόνι. Κάποιοι βλέπουν ήδη τις προεκτάσεις αυτής της αμοιβαίας εκτίμησης στο ότι η Μελόνι θα μπορούσε μελλοντικά να λειτουργήσει ως ένας χρήσιμος ενδιάμεσος  μεταξύ του ιδιοκτήτη του X και της ΕΕ.