Στο κατώφλι του ολοκληρωτικού πολέμου βρίσκεται το Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ, καθώς τα ισραηλινά στρατεύματα ειδοποιήθηκαν χθες να προετοιμαστούν για χερσαία εισβολή στον Λίβανο, ενώ καλούν άλλες δύο ταξιαρχίες εφέδρων, συνεχίζοντας παράλληλα τις αεροπορικές επιθέσεις. Προσπαθώντας να προλάβει αυτή την εξέλιξη, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε μια νέα διπλωματική προσπάθεια για τον τερματισμό των εχθροπραξιών τόσο στη Γάζα όσο και στον Λίβανο, συνδέοντας τις δύο συγκρούσεις – για τον λόγο αυτό μεταβαίνει εκτάκτως στη Νέα Υόρκη ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι. Επίσης, ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι στέλνει επειγόντως τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών στη Βηρυτό, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί ο πόλεμος.

Τι λένε οι αναλυτές

Ενώ η ένταση κλιμακώνεται, οι αναλυτές αναρωτιούνται για τη στάση του Ιράν. H «Monde» σημειώνει ότι η Τεχεράνη φροντίζει, προς το παρόν, να μην αντιδράσει στα χτυπήματα που δέχεται η Χεζμπολάχ, μια οργάνωση που συνδέεται άμεσα με το Ιράν, «φοβούμενη μια παγίδα στην οποία θέλει να την παρασύρει το Ισραήλ». Αυτή η αμηχανία και ασάφεια της ιρανικής στρατηγικής εμφανίστηκαν στην ομιλία του νέου προέδρου του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη. Αφού καταδίκασε τις ισραηλινές επιθέσεις που άφησαν τουλάχιστον 560 νεκρούς, αντί να απειλήσει το εβραϊκό κράτος με ισχυρά αντίποινα, όπως συνήθως κάνουν η σκληροπυρηνική πτέρυγα του καθεστώτος και οι Φρουροί της Επανάστασης, ο Πεζεσκιάν θύμισε την ευθύνη της διεθνούς κοινότητας «να μην επιτρέψει να γίνει ο Λίβανος μια άλλη Γάζα».

Η γαλλική εφημερίδα τονίζει πως το Ιράν δεν δίνει κανένα σημάδι ότι θέλει να βοηθήσει ενεργά την οργάνωση που λειτουργεί ως αντιπρόσωπός της στον Λίβανο, πιστεύοντας ότι αυτή είναι ακριβώς η παγίδα στην οποία ελπίζει να οδηγήσει τη σιιτική χώρα ο Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός απειλεί τακτικά με στρατιωτική επιχείρηση κατά της πυρηνικής υποδομής του Ιράν. «Η Τεχεράνη δεν θέλει μέσω μιας στρατιωτικής περιπέτειας κατά του Ισραήλ να χαλάσει τις συναντήσεις της ιρανικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ, όπου γίνεται προσπάθεια να πεισθεί η Δύση για μια “νέα εποχή” στις διμερείς σχέσεις και για το τέλος της απομόνωσης του Ιράν».

Στόχος τους το Τελ Αβίβ

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ διεύρυνε χθες τις αεροπορικές επιθέσεις στον Λίβανο και κατέρριψε έναν πύραυλο που εκτόξευσε χθες το πρωί η Χεζμπολάχ στο Τελ Αβίβ, ο οποίος είχε στόχο το αρχηγείο της Μοσάντ, σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης. Η κλιμάκωση της σύγκρουσης και οι άμαχοι που προσπαθούν κατά χιλιάδες να βρουν ασφαλές καταφύγιο, χωρίς όμως να γνωρίζουν πού ακριβώς μπορεί να είναι αυτό, κινητοποίησαν ακόμα περισσότερο τους ηγέτες που είναι συγκεντρωμένοι στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, γι’ αυτό και προέκυψε η νέα διπλωματική προσπάθεια των ΗΠΑ. Μια πιθανή συμφωνία, σύμφωνα με λιβανέζο αξιωματούχο, μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων που είχε απαγάγει η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου πέρυσι. Πρόσθεσε ότι η Χεζμπολάχ είναι «ανοιχτή σε κάθε διευθέτηση που θα περιλαμβάνει τόσο τη Γάζα όσο και τον Λίβανο».

Πάντως το Ισραήλ φαίνεται να προετοιμάζεται για χερσαία εισβολή στον Νότιο Λίβανο, με τον αρχηγό του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, αντιστράτηγο Χέρτσι Χαλέβι, να λέει σε στρατιώτες στο Βόρειο Ισραήλ ότι οι αεροπορικές επιδρομές στον Λίβανο δεν έχουν απλώς στόχο «να υποβαθμίσουν» τις δυνατότητες της Χεζμπολάχ αλλά «να προετοιμάσουν το έδαφος για την πιθανή είσοδό σας». Και πρόσθεσε: «Ετοιμάζουμε τη διαδικασία ενός ελιγμού, που σημαίνει ότι οι μπότες σας θα πατήσουν στο εχθρικό έδαφος, σε χωριά τα οποία η Χεζμπολάχ έχει προετοιμάσει ως μεγάλα στρατιωτικά φυλάκια. Θα μπείτε, θα καταστρέψετε αποφασιστικά τον εχθρό και την υποδομή του».

Η επιμονή της Ουάσιγκτον

Μπορεί μια νέα διπλωματική προσπάθεια να είναι εν εξελίξει, όμως η ισραηλινή ηγεσία δεν φαίνεται πεπεισμένη ότι μπορεί να πετύχει, παρά την επιμονή της Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με τους «Financial Times», ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν απορρίπτουν τις αμερικανικές προσπάθειες, αλλά διαφωνούν με τον τρόπο επίτευξής τους. Θεωρούν ότι «η ένταση πρέπει πρώτα να κλιμακωθεί για να έρθει η αποκλιμάκωση», δηλαδή ότι η Χεζμπολάχ πρέπει πρώτα να χτυπηθεί σκληρά προκειμένου να αναγκαστεί να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.