Εάν επί έναν χρόνο οι Ισραηλινοί δεν έχουν καταφέρει να καταστρέψουν το υπόγειο δίκτυο της μικρής Χαμάς, τότε σίγουρα αυτό που περιμένει τον στρατό του Μπενιαμίν Νετανιάχου στον βορρά είναι πολύ χειρότερος εφιάλτης για τους χιλιάδες κληρωτούς του Ισραήλ.
Αν και σπανίζουν οι αναφορές για το πως μπορεί να είναι οργανωμένο το υπόγειο δίκτυο σηράγγων της Χεζμπολάχ, ωστόσο, οι Ισραηλινοί κατάφεραν να πάρουν μια καλή, πλην… «δηλητηριασμένη» ιδέα από τα υπόγεια τούνελ της μαχητικής οργάνωσης στον Λίβανο.
«Δηλητηριασμένη» χαρακτήρισε την ατμόσφαιρα των τούνελ ο Βρετανός δημοσιογράφος της Telegraph, Τζέημς Ρόθγουελ, όταν είχε τη μοναδική και σοκαριστική εμπειρία να μπει το 2020 σε σήραγγα της Χεζμπολάχ, την οποία εντόπισε ο Ισραηλινός Στρατός σε βάθος 80 μέτρων κάτω από τη Γαλιλαία.
Η σήραγγα είχε ανακαλυφθεί τον Δεκέμβρη του 2018 και σφραγίστηκε αμέσως, το 2019, έχοντας μήκος περίπου 800 μέτρα.
Το εντυπωσιακό είναι ότι το τούνελ σκάφτηκε από λίγα μυστικά μέλη της Χεζμπολάχ με… μικρά χειροκίνητα τρυπάνια και όχι μεγάλους εκσκαφείς(!), τα οποία όπως αναφέρει ο Βρετανός «πρέπει να ξόδεψαν εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες ώρες, μοχθώντας μακριά στο σκοτάδι» προσθέτοντας «πως είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς».
Ο Ισραηλινός συνταγματάρχης Ρόι Λέβι, ο οποίος ξεναγούσε τότε τον Ρόθγουελ είπε τότε ότι «[Χρειάστηκαν] 14 χρόνια για να κατασκευαστεί και μόνο λίγοι άνθρωποι μέσα στη Χεζμπολάχ το γνώριζαν». Οι Ισραηλινοί θεωρούν ότι αν δεν είχε ανακαλυφθεί τότε η σήραγγα, θα την είχαν χρησιμοποιήσει για μια αιφνιδιαστική επίθεση στο βορρά, ίσως για να συλλάβει ομήρους και στη συνέχεια να τους πάρει πίσω στον Λίβανο.
Εκφράζονται φόβοι ότι το δίκτυο τούνελ Χεζμπολάχ φοβάται τώρα ότι έχει γίνει ακόμη πιο τεράστιο και εξελιγμένο τα τέσσερα χρόνια από την ανακάλυψή του, θέτοντας μια πρόκληση για το Ισραήλ εάν επιλέξει μια χερσαία εισβολή στο νότιο Λίβανο.
Το Ισραήλ εκτιμά ότι το δίκτυο της σήραγγας, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απόκρυψη στρατευμάτων σοκ για επιθέσεις ή τη μεταφορά προμηθειών, εκτείνεται σε εκατοντάδες χιλιόμετρα.
Το δίκτυο της Χεζμπολάχ παραμένει επτασφράγιστο μυστικό σήμερα για τους Ισραηλινούς, με μερικούς αναλυτές στο Τελ Αβίβ το αποκαλούν «γη των σηράγγων», υποστηρίζοντας ότι αντλεί έμπνευση και πιθανώς άμεση εμπειρία από παρόμοια υπόγεια δίκτυα στο Ιράν, τον κύριο στρατιωτικό υποστηρικτή της Χεζμπολάχ και τη Βόρεια Κορέα.
Για τον βετεράνο μηχανικό στον Ισραηλινό στρατό με εμπειρία στις σήραγγες, Ρόνιν Σόλομον, η καταστροφή τους θα ήταν εξαιρετικά περίπλοκη. «Εάν το Ισραήλ πρόκειται να επιτεθεί στις σήραγγες, το Ισραήλ πρέπει να χτυπήσει κτίρια, ειδικά στη Βηρυτό, θα είναι η αρχή ενός πολέμου», είπε.
Είπε ότι υπάρχουν πέντε διαφορετικά είδη σηράγγων: οι επιθετικές σήραγγες όπως φαίνονται στα σύνορα με το Ισραήλ, οι σήραγγες διοικητικής μέριμνας -ένα δίκτυο σηράγγων που το Ιράν δημιούργησε για τη Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο- και συστήματα σηράγγων που κατασκευάστηκαν με σκοπό το λαθρεμπόριο προμηθειών μέσω Συρία.
Υπάρχουν επίσης σήραγγες για την αποθήκευση πυραύλων και συστημάτων αεράμυνας χωμένα στα βουνά της κοιλάδας του Λιβάνου και σε άλλα μέρη του Λιβάνου. Τέλος, υπάρχουν σήραγγες που χρησιμοποιούνται για υπόγειες εγκαταστάσεις εκτόξευσης πυραύλων.
«Τώρα, οι σήραγγες μοιάζουν περισσότερο με αυτό που βλέπουμε στο Ιράν. Υπάρχουν οι σήραγγες κάτω από τα χωριά στο νότιο Λίβανο, κρυμμένες από δέντρα, στεγάζουν εκτοξευτές πυραύλων, και στη Βηρυτό, βρίσκονται κάτω από κτίρια όπως έχουμε δει στη Γάζα. Υπάρχουν επίσης γήπεδα ποδοσφαίρου από πάνω τους στο νότιο Λίβανο», είπε ο Σόλομον.
«Δεν αναπαύονται», έλεγε τότε εντυπωσιασμένος ο συνταγματάρχης Λέβι. «Ξυπνούν κάθε πρωί και λένε, «τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω την ημέρα που θα ξεσπάσει πόλεμος;».
Ο Λεβί έχασε τη ζωή του την 7η Οκτωβρίου του 2023 από την επίθεση της Χαμάς.