NTEΪBINT ΛΑΜΙ

«Πούτιν, ένας ιδιοκτήτης σκλάβων»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Λάμι κατηγόρησε ευθέως τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι διοικεί «ένα κράτος μαφίας» και τον παρομοίασε με ιδιοκτήτη σκλάβων, στο πλαίσιο της ομιλίας του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Λάμι αναφέρθηκε στην περίοδο της δουλείας για να βάλει στο στόχαστρο τη συμπεριφορά του Πούτιν στην εισβολή στην Ουκρανία, αναφέροντας: «Στέκομαι εδώ ως ένας μαύρος άνθρωπος, του οποίου οι πρόγονοι μεταφέρθηκαν αλυσοδεμένοι από την Αφρική, με την κάννη ενός όπλου για να γίνουν σκλάβοι, του οποίου οι πρόγονοι ξεσηκώθηκαν και πολέμησαν σε μια μεγάλη εξέγερση των σκλαβωμένων. Ιμπεριαλισμός: τον καταλαβαίνω όταν τον βλέπω. Και θα τον αποκαλέσω ως αυτό που είναι». Κατηγόρησε επίσης τη ρωσική κυβέρνηση ότι «καταστρατηγεί το διεθνές δίκαιο», ενώ ισχυρίζεται ότι υπερασπίζεται τον «παγκόσμιο Νότο». «Η εισβολή είναι προς το δικό σας συμφέρον» τόνισε. «Μόνο το δικό σας. Για να επεκτείνετε το μαφιόζικο κράτος σας σε μια μαφιόζικη αυτοκρατορία. Μια αυτοκρατορία που βασίζεται στη διαφθορά».

ΡΟΜΠΕΡΤ ΦΙΤΣΟ

Ελαβε φάκελο με σφαίρα

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο έλαβε φάκελο που περιείχε μια σφαίρα από άγνωστο αποστολέα, ανακοίνωσαν οι Αρχές της χώρας χθες. Την υπόθεση πλέον ερευνά η αστυνομία της Σλοβακίας, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του γραφείου Τύπου της κυβέρνησης στο «Politico». Το περιστατικό αυτό έρχεται λίγους μήνες μετά την απόπειρα δολοφονίας του Φίτσο τον Μάιο. Ως δράστης της απόπειρας είχε αναγνωριστεί ο 71χρονος Γιουράι Σίντουλα, ο οποίος δήλωσε ότι διαφωνούσε με την πολιτική του πρωθυπουργού και της σημερινής κυβέρνησης. Επί του παρόντος παραμένει υπό κράτηση αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για τρομοκρατία. Ο 59χρονος Φίτσο συνδέεται στενά με τον ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν, με τον οποίο συμπλέει τόσο όσον αφορά το μένος κατά των μεταναστών και των «ελίτ της παγκοσμιοποίησης», όπως τις αποκαλεί, όσο και ως προς τη φιλική στάση απέναντι στη Ρωσία.

Ομιντ Νούριπουρ – Ρικάρντα Λανγκ

Οι «λάθος» παραιτήσεις;

Το δίδυμο προέδρων των Πρασίνων Γερμανίας παραιτήθηκε χθες υπό το βάρος της ήττας των εκλογών σε Βρανδεμβούργο, Σαξονία, Θουριγγία καθώς στα δύο από τα τρία ανατολικογερμανικά κρατίδια έμειναν εκτός τοπικής Βουλής. Είχαν εκλεγεί τον Ιανουάριο του 2022, μόλις είχαν μπει στην κυβέρνηση Σολτς. Ο Νούριπουρ είχε έρθει στη Γερμανία 13 ετών με την οικογένειά του, η 28χρονη τότε Λανγκ ήταν η νεότερη πρόεδρος κόμματος. Επρεπε να διασώσουν τους Οικολόγους από την κυβερνητική φθορά. Αλλά στο μεταξύ οι Πράσινοι τιμωρούνται για ό,τι κακό φορτώνεται η κυβέρνηση, από την εκτίναξη των τιμών ενέργειας μέχρι τα όπλα στην Ουκρανία. Με τη λογική αυτή, ήταν οι «λάθος παραιτήσεις». Διότι την κυβερνητική πολιτική ασκούν ο αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ και η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ. Αυτοί παραμένουν στις θέσεις τους.