Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προσπαθεί να κάμψει την αντίσταση των Ουκρανών αφήνοντάς τους «στο σκοτάδι και στο ψύχος αυτόν τον χειμώνα», δήλωσε χθες ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

«Δεδομένου ότι η Ρωσία δεν μπορεί να κάμψει την αντίσταση του λαού μας στο πεδίο της μάχης, ο Πούτιν αναζητεί άλλους τρόπους για να κλονίσει το ηθικό των Ουκρανών. Μια από τις μεθόδους που χρησιμοποιεί είναι τα πλήγματα στις ενεργειακές υποδομές μας», πρόσθεσε, αναφέροντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει όλους τους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς της Ουκρανίας και ένα «μεγάλο μέρος» των υδροηλεκτρικών μονάδων. Συνολικά, η Ρωσία έχει προκαλέσει ζημιές στο 80% των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας. «Ετσι προετοιμάζεται ο Πούτιν για τον χειμώνα: ελπίζοντας να βασανίσει εκατομμύρια Ουκρανούς, απλές οικογένειες, γυναίκες, παιδιά, πόλεις και χωριά. Ο Πούτιν θέλει να τους αφήσει στο σκοτάδι και στο ψύχος αυτόν τον χειμώνα, αναγκάζοντας την Ουκρανία να υποφέρει και να συνθηκολογήσει».

Στην ομιλία του ο Ζελένσκι προειδοποίησε ότι έλαβε πρόσφατα «και άλλες ανησυχητικές πληροφορίες από τις υπηρεσίες πληροφοριών μας ότι ο Πούτιν φαίνεται να σχεδιάζει επιθέσεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις μας και τις υποδομές τους».

Το σχέδιο νίκης στον Μπάιντεν

Σήμερα, ο ουκρανός πρόεδρος θα παρουσιάσει το «σχέδιο νίκης» του Κιέβου για τον τερματισμό του πολέμου στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και στην αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, υποψήφια των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου. Αλλά ο Ζελένσκι δεν μένει μόνο σε αυτό και αναζητεί έναν μεσάζοντα για να βοηθήσει στον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία στο πρόσωπο του ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, με τον οποίο συναντήθηκε και χθες στη Νέα Υόρκη.

Υψηλόβαθμος ουκρανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε στο Politico ότι η Ινδία είναι η μεγάλη ελπίδα του Κιέβου να καταλήξει σε ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον ίδιο ο Μόντι, κατά την επίσκεψή του το καλοκαίρι στο Κίεβο ήταν ξεκάθαρος ότι, ενώ η Ουκρανία θα πρέπει αναπόφευκτα να συμβιβαστεί σε ορισμένα πράγματα για να τερματιστεί η επίθεση της Μόσχας, οποιεσδήποτε προτάσεις για τον τερματισμό του πολέμου δεν θα πρέπει να περιλαμβάνουν την παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ουκρανική κυβέρνηση πιστεύει ότι η Ινδία μπορεί να είναι ο μόνος ισχυρός παγκόσμιος παίκτης που μπορεί να παίξει τον ρόλο του ουδέτερου μεσολαβητή μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.