Η ομιλία του Κιρ Στάρμερ στο συνέδριο των Εργατικών στο Λίβερπουλ τα είχε όλα: ένα σαρδάμ, τη διακοπή από διαδηλωτή που φώναξε συνθήματα για τον πόλεμο στη Γάζα, υποσχέσεις, εκκλήσεις κι ένα «μακροπρόθεσμο σχέδιο» με τον ίδιο να δηλώνει έτοιμος να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις. Ωστόσο λιγότερο από τρεις μήνες μετά τον εκλογικό του θρίαμβο, στην πραγματικότητα ο βρετανός πρωθυπουργός έχει προσγειωθεί απότομα και ζήτησε ουσιαστικά πίστωση χρόνου για την ανοικοδόμηση της χώρας μετά από 14 χρόνια συντηρητικών κυβερνήσεων.
Στο πρώτο μισάωρο της ομιλίας του αναλυτές σχολίασαν ότι ο Στάρμερ περνούσε από το ένα θέμα στο άλλο, έκανε το σαρδάμ που κυριάρχησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και χρειάστηκε τον χρόνο του για να αρχίσει να προβάλλει ξεκάθαρα πολιτικά επιχειρήματα.
Ο βρετανός πρωθυπουργός ζήτησε να υπάρξει «αυτοσυγκράτηση» και «αποκλιμάκωση» στα σύνορα μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου, μετά τους βομβαρδισμούς από τους οποίους έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 550 άνθρωποι. Κάλεσε επίσης «όλες τις πλευρές να αποφύγουν μια καταστροφή» και ζήτησε να συμφωνηθεί «αμέσως κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας. Κι εκεί ήταν που έκανε το σαρδάμ: ακούστηκε να ζητάει την επιστροφή των «λουκάνικων» αντί των «ομήρων» στις εστίες τους, μπερδεύοντας τις λέξεις sausages και hostages. Διόρθωσε όμως πολύ γρήγορα το λάθος του, με τους συνέδρους να τον χειροκροτούν. Κι ενώ έγινε σε δευτερόλεπτα viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν φάνηκε να επισκιάζει το μήνυμά του ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα για τη Βρετανία, αν η κυβέρνησή του λάβει τώρα δύσκολες αποφάσεις.
Τα παιδιά της Γάζας
Μιλώντας για τα παιδιά και τις ευκαιρίες που αξίζουν ώστε να προετοιμάζονται για ένα καλύτερο μέλλον, είπε χαρακτηριστικά: «Κάθε παιδί, κάθε άνθρωπος, αξίζει τον σεβασμό για τη συνεισφορά του». Στο σημείο αυτό όμως αιφνιδιάστηκε όταν κάποιος από το ακροατήριο φώναξε: «Αυτό περιλαμβάνει και τα παιδιά της Γάζας;». Απάντησε πάντως με χιούμορ και συνέχισε. «Αυτός ο τύπος προφανώς βρήκε ένα πάσο από το συνέδριο του 2019. Αλλάξαμε το κόμμα» αστειεύτηκε ο βρετανός πρωθυπουργός. «Ενώ εκείνος διαμαρτυρόταν, εμείς αλλάζαμε το κόμμα, γι’ αυτό έχουμε κυβέρνηση των Εργατικών» πρόσθεσε.
Σχολιάζοντας την εσωτερική πολιτική κατάσταση, ο Στάρμερ προειδοποίησε ότι η αλλαγή στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι «ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο», μετά από σχεδόν μιάμιση δεκαετία συντηρητικής διακυβέρνησης. «Ουδέποτε υπονόησα το αντίθετο, αλλά να είστε σίγουροι ότι η δουλειά έχει ξεκινήσει» τόνισε.
Υποσχέθηκε πως το κόστος για να καλυφθούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα θα μοιραστεί δίκαια και προειδοποίησε: «Καταλαβαίνω ότι πολλές από τις αποφάσεις που πρέπει να λάβουμε θα είναι αντιδημοφιλείς, αλλά το κόστος για την κάλυψη της μαύρης τρύπας στα δημόσια οικονομικά, αυτό θα μοιραστεί δίκαια».
Βέβαιον είναι ότι υπήρξε αλλαγή του τόνου στο αφήγημα της κυβέρνησης μέσα στο μικρό διάστημα που βρίσκεται στην εξουσία. «Η αλλαγή ξεκίνησε» ήταν το μήνυμα του Στάρμερ αφού απαρίθμησε τα πολλά δεινά που περιέγραψε ως κληρονομιά της συντηρητικής διακυβέρνησης και προσπάθησε συνολικά να περάσει μια πιο αισιόδοξη εικόνα για το μέλλον.
Εκκληση για υπομονή
Στη σκιά του σκανδάλου που φέρεται να εμπλέκονται μέλη της κυβέρνησής του για δώρα που έχουν λάβει, ο βρετανός πρωθυπουργός θέλησε στο συνέδριο αυτό, που είναι το πρώτο που διεξάγουν οι Εργατικοί μετά την επιστροφή τους στην εξουσία, να υπογραμμίσει πως η ανανέωση που υποσχέθηκαν προϋποθέτει μια «κοινή μάχη». Καλώντας όλους τους Βρετανούς να είναι υπομονετικοί με την κυβέρνηση, ουσιαστικά απευθύνοντας έκκληση για περισσότερο χρόνο μπροστά στη σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου, παραδέχθηκε ότι τη βραχυπρόθεσμη αυτή συνθήκη θα διαδεχθεί το μακροπρόθεσμο κέρδος. Η αλλαγή όμως δεν θα έρθει «με εύκολες απαντήσεις», «ούτε με ψεύτικες ελπίδες» προειδοποίησε.