Γέμισαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των νοικοκυριών τον Αύγουστο, με τη συνολική αύξηση να ανέρχεται σε 1,035 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ για την τραπεζική χρηματοδότηση και τις καταθέσεις. Η αύξηση αυτή αντανακλά τις εισροές χρημάτων από τον τουρισμό, οι οποίες φαίνεται να βρήκαν γρήγορα τον δρόμο τους προς τους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Ετσι, οι καταθέσεις των νοικοκυριών έφτασαν συνολικά τα 146,8 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 2,6% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2023. Η πλειονότητα των καταθέσεων των νοικοκυριών (107,8 δισ. ευρώ, 73% του συνόλου) είναι σε λογαριασμούς μιας ημέρας, που χαρακτηρίζονται από τα πολύ χαμηλά επιτόκια, πέριξ του 0,03%.

Μικρότερη αύξηση, ύψους 366 εκατ. ευρώ, καταγράφηκε και στις καταθέσεις των επιχειρήσεων τον Αύγουστο, με την ετήσια μεταβολή να υπολογίζεται σε 5,4%. Συνολικά, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας έφτασαν τα 195,4 δισ. ευρώ, με τη μηνιαία αύξηση (από νοικοκυριά και επιχειρήσεις) να υπολογίζεται στα 1,4 δισ. ευρώ. Ενδεικτικά, τον Ιούλιο του 2024 είχε καταγραφεί μείωση 607 εκατ. ευρώ στις καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, ενώ τον περσινό Αύγουστο η αύξηση περιοριζόταν σε μόλις 190 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου στο 10% της φετινής.

Στασιμότητα

Οσον αφορά τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας από τις τράπεζες, παρατηρείται σχετική στασιμότητα, με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να προσθέτουν στην ιδιωτική οικονομία μόλις 102 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο δανείων των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών αυξήθηκε κατά 149 εκατ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο των νοικοκυριών μειώθηκε κατά περίπου 48 εκατ. ευρώ.

Μικρή αύξηση 18 εκατ. ευρώ παρατηρήθηκε στα καταναλωτικά δάνεια των νοικοκυριών, των οποίων το υπόλοιπο έφτασε τα 8,9 δισ. ευρώ. Αναιμική ωστόσο παραμένει η αγορά των στεγαστικών δανείων, με το υπόλοιπό τους να μειώνεται κατά 64 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο και να διαμορφώνεται στα 27,3 δισ. ευρώ.