Μαζί με τα «ξερά» σώθηκαν και τα «χλωρά». Ο λόγος για τα σκάφη αναψυχής, βάρκες και φουσκωτά, έως 7 μέτρα, τα οποία γλιτώνουν όχι μόνο από τον φόρο πλοίων αλλά και από τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Η απαλλαγή είναι οριζόντια για όλα τα σκάφη έως 7 μέτρα και προβλέπεται με τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η ενεργοποίηση της διάταξης νόμου του 1975. Μάλιστα, η απαλλαγή από τον ειδικό φόρο πλοίων έχει αναδρομικό χαρακτήρα. Ετσι, οι ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων σκαφών αναψυχής δεν θα πληρώσουν φόρο για τα έτη 2020, 2021, 2022 και 2023, ενώ όσοι έχουν ήδη καταβάλει δικαιούνται επιστροφή φόρου. Πάντως είναι απορίας άξιο με ποια λογική το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι ένα σκάφος 7 μέτρων είναι μικρό και πρέπει να απαλλαγεί από την πληρωμή ενός φόρου που ανέρχεται σε 100 ευρώ τον χρόνο, την ώρα που ένα σκάφος 7,5 μέτρων επιβαρύνεται σήμερα με 200 ευρώ τον χρόνο. Καλό και δίκαιο θα ήταν, όπως συμβαίνει σε πολλές φορολογίες, να υπήρχε κλίμακα υπολογισμού του φόρου και η απαλλαγή να ίσχυε μόνο για πολύ μικρά σκάφη π.χ. έως 3 μέτρα.

Γιατί δεν είμαστε Πορτογαλία και Ιρλανδία

Στις μειωμένες επενδύσεις, στα «δίδυμα» ελλείμματα (δημοσιονομικό και τρεχουσών συναλλαγών) και στο υψηλό χρέος αποδίδει ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας το μεγαλύτερο χτύπημα που δέχθηκε η ελληνική οικονομία από την κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, σε σύγκριση με την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Οπως είπε στην παρουσίαση του βιβλίου «Παράδοξη χώρα» του ερευνητή και συγγραφέα Τάκη Παππά, όσον αφορά τις επενδύσεις στην ελληνική οικονομία από το 1973 μέχρι σήμερα, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των επενδύσεων ήταν 0,3%, ενώ στην Ιρλανδία ήταν 6,3%. «Το ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον αυτής της περιόδου στην Ελλάδα δεν αξιοποιήθηκε όπως θα έπρεπε προκειμένου να εκσυγχρονιστούν οι δημόσιες υπηρεσίες, να βελτιωθεί η φορολογική διοίκηση, να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και, κυρίως, να μειωθεί δραστικά το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ» είπε ο Γιάννης Στουρνάρας. Στην ίδια εκδήλωση μίλησε και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος στάθηκε στο ζήτημα της πολιτικής πόλωσης που επικράτησε στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης, η οποία «οδήγησε στην κρίση και δυσκόλεψε υπερβολικά την έξοδο από αυτήν».

«Κλήσεις» για απλήρωτα τέλη του 2019

Ηλεκτρονικά «ραβασάκια» σε φορολογουμένους που εμφανίζονται με απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας για το έτος 2019 στέλνει η ΑΑΔΕ. Με τα emails οι ιδιοκτήτες οχημάτων ενημερώνονται για την οφειλή αλλά και για τη δυνατότητα που έχουν να δηλώσουν μέχρι 31 Οκτωβρίου 2024 μέσω της εφαρμογής myCar την πραγματική  κατάσταση του οχήματος για το έτος οφειλής ή και για επόμενα έτη (π.χ. κλεμμένο, διαγραμμένο, σε ακινησία, απαλλασσόμενο, κ.λπ.) και να συνυποβάλουν τα  δικαιολογητικά. Οι Φορολογικές Υπηρεσίες σε πραγματικό χρόνο λαμβάνουν την πληροφόρηση για την κατάσταση του κάθε οχήματος βάσει της δήλωσης του ιδιοκτήτη και διορθώνουν την εικόνα του οχήματος στο Πληροφοριακό Σύστημα Οχημάτων όπως προκύπτει από το σχετικό δικαιολογητικό που επισυνάπτει. Στις περιπτώσεις που από τα υποβαλλόμενα δικαιολογητικά δεν αποδεικνύεται η μη υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας 2019, τότε ο φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν τα τέλη και το πρόστιμο το οποίο είναι ισόποσο των τελών κυκλοφορίας.

Ασημένιο μετάλλιο για την Ελλάδα

Ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε η Ελλάδα στον τομέα των βέλτιστων διαγωνιστικών διαδικασιών στα έργα Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) σύμφωνα με την Εκθεση «Benchmarking Infrastructure Development 2024» της Παγκόσμιας Τράπεζας. Στα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη για την κατάταξη των χωρών είναι η διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού, η οικονομική αποδοτικότητα των έργων και η διαφάνεια της διαγωνιστικής διαδικασίας. Η συμμετοχή Ευρωπαϊκών Τραπεζών (EIB, EBRD) στη χρηματοδότηση των έργων, η μείξη ευρωπαϊκών και ιδιωτικών πόρων και η αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων αποτελούν δοκιμασμένες βέλτιστες πρακτικές, αναδεικνύοντας τη χώρα μας ως μία από τις πλέον καινοτόμες χώρες στη χρηματοδότηση έργων ΣΔΙΤ.

Επισκέψεις στην ΕΛΣΤΑΤ

Μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές υποδέχεται και φέτος η ΕΛΣΤΑΤ στις εγκαταστάσεις της, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για την ανάπτυξη της «Στατιστικής Παιδείας» στην Ελλάδα. Στις εκπαιδευτικές αυτές επισκέψεις, οι μαθητές και φοιτητές μπορούν να κατανοήσουν την έννοια της στατιστικής επιστήμης, να εμπεδώσουν τη χρησιμότητα των στατιστικών δεδομένων στην καθημερινή ζωή και να συνειδητοποιήσουν τη σημασία των Επίσημων Στατιστικών για τη χώρα. Η ΕΛΣΤΑΤ εισάγει τους μαθητές και φοιτητές στον κόσμο της στατιστικής επιστήμης επισημαίνοντας τον ρόλο και τη χρήση των επίσημων στατιστικών στην πολιτική, την οικονομία και την καθημερινότητα.

Ρεκόρ για χρυσό και ασήμι

Το υψηλότερο επίπεδο τιμών από το 2012 έφτασε το ασήμι, ενώ ο χρυσός σημείωσε νέο ιστορικό ρεκόρ, καθώς οι προσδοκίες για πρόσθετες μειώσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και οι γεωπολιτικές εντάσεις ενισχύουν τα πολύτιμα μέταλλα. Το ασήμι σκαρφάλωσε έως τα 32,70 δολάρια η ουγκιά, με το φετινό ράλι να φτάνει το 37%, και είναι από τις επενδύσεις με τις καλύτερες επιδόσεις του έτους. Ο χρυσός έφτασε στο ρεκόρ των 2.685,50 δολαρίων η ουγκιά, ξεπερνώντας χθες το ιστορικό υψηλό που είχε κατακτήσει στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση.