Το Ισραήλ απέρριψε χθες τις διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός με τη Χεζμπολάχ, αψηφώντας τον μεγαλύτερο σύμμαχό του, τις ΗΠΑ, και συνεχίζοντας με επιδρομές που έχουν σκοτώσει εκατοντάδες άτομα στον Λίβανο και αυξάνουν τους φόβους για έναν εκτεταμένο περιφερειακό πόλεμο.

Ισραηλινά μαχητικά έπληξαν τις παρυφές της πρωτεύουσας σκοτώνοντας τον Μοχάμαντ Σουρούρ, επικεφαλής μιας από τις μονάδες αεροπορίας σιιτικής οργάνωσης. Ο καπνός φάνηκε να υψώνεται μετά το χτύπημα κοντά σε μια περιοχή όπου βρίσκονται πολλές εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ. Στην ισραηλινή πλευρά των συνόρων με τον Λίβανο, ο στρατός διοργάνωσε μια άσκηση προσομοίωσης χερσαίας εισβολής – ένα πιθανό επόμενο στάδιο έπειτα από τις αλλεπάλληλες αεροπορικές επιδρομές των τελευταίων ημερών.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έφθασε χθες στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου σήμερα θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, και τόνισε μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι ο στρατός της χώρας του θα συνεχίσει να χτυπά τη Χεζμπολάχ με «πλήρη δύναμη και δεν θα σταματήσουμε μέχρι να επιτύχουμε όλους τους στόχους μας, πρώτα και κύρια την επιστροφή των κατοίκων με ασφάλεια στα σπίτια τους στον Βορρά». Χθες κατά την ομιλία του στον ΟΗΕ ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς έκανε έκκληση να σταματήσει ο πόλεμος: «Σταματήστε να σκοτώνετε παιδιά και γυναίκες. Σταματήστε τη γενοκτονία. Σταματήστε να στέλνετε όπλα στο Ισραήλ. Αυτή η τρέλα δεν μπορεί να συνεχιστεί», είπε. «Ολος ο κόσμος είναι υπεύθυνος για όσα συμβαίνουν στη Γάζα και στη Δυτική Οχθη».

Η αρνητική στάση του Ισραήλ διέλυσε τις ελπίδες για την επίτευξη μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός για 21 ημέρες τόσο στη Γάζα όσο και στον Λίβανο, μια διπλωματική προσπάθεια της τελευταίας στιγμής από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, την οποία όμως απέρριψε η κυβέρνηση Νετανιάχου. Μάλιστα, για τον σκοπό αυτό είχε φθάσει εκτάκτως στη Νέα Υόρκη ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε στο MSNBC ότι πολλές χώρες συνεχίζουν να πιέζουν  για την κατάπαυση του πυρός και ότι είχε κανονίσει χθες να συναντηθεί με ισραηλινούς αξιωματούχους στη Νέα Υόρκη, όπως ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ. Στο Λονδίνο, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Οστιν προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος εκτεταμένου πολέμου στη Μέση Ανατολή, αλλά μια διπλωματική λύση είναι ακόμα εφικτή και βιώσιμη.

Ωστόσο, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις προετοιμασίες του για μια χερσαία εισβολή στον Λίβανο, ενώ χθες μαχητικά αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν υποδομές στα σύνορα Λιβάνου – Συρίας προκειμένου να σταματήσουν, σύμφωνα με ανακοίνωση, τη μεταφορά όπλων από τη Συρία στη Χεζμπολάχ. Ο Λίβανος φιλοξενεί περίπου 1,5 εκατομμύριο Σύρους που διέφυγαν από τον εμφύλιο πόλεμο στη χώρα τους και ζουν σε περιοχές κοντά στα σύνορα.

Χθες η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε πακέτο βοήθειας ύψους 8,7 δισ. δολαρίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να υποστηρίξει τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές προσπάθειές του και να διατηρήσει στρατιωτικό πλεονέκτημα στην περιοχή.

——————-

Αμερικανοί στρατιώτες στην Κύπρο

Πολλές χώρες προετοιμάζονται για επιχείρηση απομάκρυνσης των πολιτών τους από τον Λίβανο. Μεταξύ αυτών και οι ΗΠΑ, καθώς χθες έγινε γνωστό από το CNN ότι δεκάδες αμερικανοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στην Κύπρο και προετοιμάζονται για μια σειρά απρόβλεπτων περιστατικών, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής επιχείρησης εκκένωσης από τον Λίβανο για πολίτες των ΗΠΑ σε περίπτωση εκτεταμένου πολέμου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, υποστράτηγος Πατ Ράιντερ, δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ότι ο αμερικανικός στρατός θα αναπτύξει «έναν μικρό αριθμό στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ» στην περιοχή «για προληπτικούς λόγους». Αλλά αρνήθηκε να πει πόσα στρατεύματα αναπτύχθηκαν, πού στάλθηκαν και σε ποιον κλάδο ανήκουν. Η Κύπρος διαδραμάτισε βασικό ρόλο στην εκκένωση ξένων υπηκόων από τον Λίβανο κατά τη διάρκεια του πολέμου του Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ το 2006, διευκολύνοντας την αναχώρηση και τη στέγαση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που διέφυγαν από τη σύγκρουση. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Γιάννης Αντωνίου, δήλωσε στο Reuters τον περασμένο μήνα ότι η νησιωτική χώρα βρίσκεται και πάλι σε ετοιμότητα για να βοηθήσει εάν χρειαστεί. Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε επίσης ότι στέλνει 700 στρατιώτες στην Κύπρο ως προετοιμασία  για ενδεχόμενη έκτακτη εκκένωση βρετανών πολιτών από τον Λίβανο, εάν καταστεί απαραίτητο.