Την Παρασκευή 27 Σεπτεβρίου, ο ένοπλος βραχιόνας του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) επιτέθηκε σε τουρκική στρατιωτική βάση που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του κυβερνείου Ντουχόκ του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Μια πηγή ασφαλείας δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Shafaq ότι «μαχητές του PKK στόχευσαν με μη επανδρωμένο αεροσκάφος μια τουρκική στρατιωτική βάση που βρίσκεται στην κορυφή του όρους Σουρ Σαγκάρι στην οροσειρά Μετίν με θέα την περιοχή Αλ-Αμαντίγια, βόρεια του Ντουχόκ». Δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με την έκταση των ζημιών ή τις απώλειες που προκλήθηκαν από το χτύπημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το PKK διατηρεί προπύργια στην περιοχή του Κουρδιστάν στο Ιράκ, όπου η Τουρκία έχει στρατιωτική παρουσία για πάνω από 25 χρόνια. Η σύγκρουση αρχικά επικεντρώθηκε σε αγροτικές περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας, αλλά έχει μετατοπιστεί όλο και περισσότερο στις ορεινές περιοχές της ημιαυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν του Ιράκ.

Για χρόνια, η Άγκυρα διεξήγαγε διασυνοριακές στρατιωτικές επιχειρήσεις, ελέγχοντας ή επιβλέποντας ουσιαστικά μεγάλες εκτάσεις ιρακινών εδαφών που συνορεύουν με την Τουρκική Δημοκρατία.

Χτυπήματα της Τουρκίας με πυροβολικό και πιθανώς με αεροπορικές επιδρομές

Στρατιωτική πηγή στο Ντουχόκ ανέφερε, την Παρασκευή, ότι ο τουρκικός στρατός έβαλε στο στόχαστρο θέσεις του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στο βόρειο τμήμα της επαρχίας.

Η πηγή ενημέρωσε το πρακτορείο ειδήσεων Shafaq ότι «το τουρκικό πυροβολικό εξαπέλυσε εντατικούς βομβαρδισμούς εναντίον θέσεων του PKK στη συνοριακή περιοχή Κάνι Μάσι , βόρεια του Ντουχόκ ».

Η πηγή πρόσθεσε ότι «οι βομβαρδισμοί στόχευσαν συγκεκριμένα την κοιλάδα Μπαζί, που βρίσκεται νότια της περιοχής, αν και δεν υπάρχουν ακόμη επιβεβαιωμένες πληροφορίες σχετικά με την έκταση των θυμάτων που προκλήθηκαν από την επίθεση». Το πρακτορείο Saba της Υεμένης, ανέφερε πως η Τουρκία χτύπησε και με αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Η Τουρκία χτυπά συχνά θέσεις στο Ιρακινό Κουρδιστάν, αλλά και το PKK δείχνει αυτοπεποίθηση με τα κινεζικά drones.

Το πλαίσιο της επίθεσης

Στις 15 Αυγούστου, η Τουρκική Δημοκρατία και το Ιράκ υπέγραψαν μια συμφωνία-ορόσημο που επικεντρώθηκε στη στρατιωτική συνεργασία και την ασφάλεια, στοχεύοντας ειδικά στο PKK. Η συμφωνία περιελάμβανε τη δημιουργία κοινών κέντρων συντονισμού και εκπαίδευσης στη Βαγδάτη και τη Μπασίκα.

Το PKK έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Βαγδάτη ανακοίνωσε επίσης την απόφασή της να απαγορεύσει το PKK ως πολιτικό κόμμα.

Στρατιωτικές βάσεις μέσα στο Ιράκ, υπάρχουν υπό την κατοχή της Τουρκίας στο Ιρακινό Κουρδιαστάν και υπό τις ΗΠΑ και τον συνασπισμό κατά του ISIS στο νότο, τα περίχωρα της Βαγδάτης και πετρελαιοπηγές. Οι ΗΠΑ και το Ιράκ βρίσκονται σε συνομιλίες για την αποχώρηση των αμερικανικών βάσεων από την χώρα, που προκαλούν τριγμούς ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις πολιτοφυλακές του Ιράκ που εντάσσονται στον Ιρακινό στρατό. Oι Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης έχουν διεξάγει επιθέσεις σε βάσεις των ΗΠΑ, με αφορμή τον πόλεμο στη Γάζα.

Πηγές: Shafaq, SABA