Ιλον Μασκ
Η ανταπόδοση της «προσβολής»
Ο Ιλον Μασκ ανταπέδωσε στη Βρετανία το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκε στη Διεθνή Επενδυτική Σύνοδο Κορυφής, που φιλοξενεί τον επόμενο μήνα, σχολιάζοντας ότι η βρετανική κυβέρνηση απελευθέρωσε καταδικασμένους παιδεραστές ενώ φυλακίζει ανθρώπους για αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, ο δισεκατομμυριούχος αποκλείστηκε από τη σύνοδο κορυφής μετά τις αναρτήσεις του στην πλατφόρμα X, σχετικά με τις βίαιες, ρατσιστικές αντιμεταναστευτικές ταραχές στη Βρετανία τον περασμένο μήνα. «Δεν νομίζω ότι κάποιος πρέπει να πάει στο Ηνωμένο Βασίλειο όταν απελευθερώνει καταδικασμένους παιδεραστές προκειμένου να φυλακίσει ανθρώπους για αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», ανέφερε σε ανάρτησή του.
Περισσότεροι από 1.700 κρατούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι στις αρχές αυτού του μήνα σε μια προσπάθεια της Εργατικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ να αντιμετωπίσει τον υπερπληθυσμό στις φυλακές στην Αγγλία και την Ουαλία. Οσοι εκτίουν ποινές για σεξουαλικά αδικήματα δεν συμπεριλήφθηκαν στο σύστημα.
Μισέλ Μπαρνιέ
Η κουλτούρα του συμβιβασμού
Μάχη με τον χρόνο φαίνεται να δίνει ο γάλλος πρωθυπουργός, Μισέλ Μπαρνιέ, να φέρει έναν αέρα πολιτικής σταθερότητας στη Γαλλία και ήδη κάποιοι σχολιάζουν ότι ο πρώην διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit δεν αποκλείεται να ανταγωνιστεί ακόμη και τη Λιζ Τρας, την πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας και «πρωταθλήτρια» λόγω της πλέον βραχύβιας θητείας της στην Ντάουνινγκ Στριτ. Εκείνη άντεξε μόλις 49 μέρες. Ομως και το νέο υπουργικό συμβούλιο του Μπαρνιέ, η σύνθεση του οποίου παρουσιάστηκε το περασμένο Σάββατο και ανέλαβε αυτήν την εβδομάδα, λειτουργεί ήδη χωρίς διαβεβαιώσεις για το πόσον καιρό θα παραμείνει, δεδομένης της δυσχερούς κατάστασης στο νομοθετικό σώμα της Γαλλίας.
Προκειμένου να τηρήσει ισορροπίες με φόντο το κατακερματισμένο Κοινοβούλιο θα πρέπει να αξιοποιήσει την εμπειρία του ως ικανός διαπραγματευτής ώστε η κυβέρνησή του να μην καταρρεύσει. «Με μια κουλτούρα συμβιβασμού μπόρεσα να διαπραγματευτώ την ενότητα των χωρών-μελών κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για το Brexit. Πρέπει να εξοικειωθούμε με αυτήν την κουλτούρα του συμβιβασμού», είπε.
Ρούντι Τζουλιάνι
Απαγόρευση και στην Ουάσιγκτον
Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης και νομικός Ρούντι Τζουλιάνι έχασε την άδεια άσκησης επαγγέλματος στην Ουάσιγκτον, λίγους μήνες αφότου του απαγορεύτηκε να δικηγορεί και στη Νέα Υόρκη, με αφορμή τους αβάσιμους ισχυρισμούς που έκανε το 2020 περί «κλοπής» της νίκης από τον Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές. Ο Τζουλιάνι ήταν μέλος του δικηγορικού συλλόγου της Ουάσιγκτον από το 1976. Η άδειά του ανακλήθηκε το 2021 και επιτροπή δεοντολογίας της Περιφέρειας της Κολούμπια συνέστησε τον Ιούλιο να ακυρωθεί. Ο Τζουλιάνι, που τη δεκαετία του 1980 ήταν γενικός εισαγγελέας στο Μανχάταν, ήταν ένας από τους κορυφαίους συνεργάτες του Τραμπ που ισχυρίζονταν ότι η ήττα του τελευταίου στις εκλογές του 2020 ήταν αποτέλεσμα εκτεταμένης νοθείας. Κατηγορήθηκε επίσης ότι έκανε ψευδείς δηλώσεις σε δικαστήρια κατά την περίοδο που ήταν προσωπικός δικηγόρος του Τραμπ. Στην Πολιτεία της Τζόρτζια του ασκήθηκε δίωξη, μαζί με τον Τραμπ, για την προσπάθεια ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος.