Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, πολίτες από την Ελλάδα, τη Δανία, τη Σλοβενία και την Κύπρο θα μπορούν σύντομα να ταξιδεύουν στην Κίνα χωρίς την ανάγκη για βίζα για διαμονή έως 15 ημερών.
Αυτή η πρωτοβουλία της Κίνας αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας να διευκολύνει τα ταξίδια και να ενισχύσει τις σχέσεις με τις ευρωπαϊκές χώρες.
Ο νέος κανόνας αφορά τόσο τουριστικούς όσο και επιχειρηματικούς λόγους για σύντομες διαμονές, αλλά η διάρκεια και οι όροι ενδέχεται να ποικίλλουν ανάλογα με τους σκοπούς του ταξιδιού.
Τα ευρωπαϊκά κράτη που θα χαίρουν… του προνομίου
Η Κίνα ανακοίνωσε επίσημα ότι οι πολίτες της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και της Σλοβενίας θα εξαιρούνται σύντομα από την υποχρέωση θεώρησης για παραμονή 15 ημερών. Αυτή η ανακοίνωση έρχεται λίγες μέρες μετά από παρόμοια δήλωση που αφορούσε Νορβηγούς υπηκόους.
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Wang Yi, ο οποίος παρευρίσκεται επί του παρόντος στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, συναντήθηκε με τη Σλοβένα ομόλογό του, Tanja Fajon, και τον Έλληνα ομόλογό του, Γεώργιο Γεραπετρίτη.
Μετά τις συναντήσεις, ο Wang Yi αφού υπενθύμισε ότι η Κίνα και η Ελλάδα ήταν και οι δύο αρχαίοι πολιτισμοί και ότι ο αρχαίος Δρόμος του Μεταξιού συνέδεε τους δύο λαούς και εξήγησε ότι η χώρα του εκτιμά τη φιλική πολιτική της Ελλάδας προς την Κίνα. «Οι δύο πλευρές θα πρέπει να ενισχύσουν τους δύο δεσμούς πολιτισμικής ανταλλαγής και πρακτικής συνεργασίας και να συνεχίσουν να εμβαθύνουν τη συνολική στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών», διευκρίνισε ο Κινέζος ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι η Κίνα «θα εφαρμόσει μια πολιτική χωρίς βίζα για την Ελλάδα. Αυτό θα διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό τις στενές ανθρωπιστικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών».
Οι στόχοι
Η απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για την Κίνα έχει πολλούς στόχους.
Πρώτον, θα βοηθήσει στην τόνωση του τουρισμού στην Κίνα, έναν τομέα που άνθιζε πριν από την πανδημία και τώρα σταδιακά ανακτά τη δυναμική του.
Η Κίνα επιθυμεί να ανακτήσει μια ηγετική θέση στην παγκόσμια τουριστική βιομηχανία και αυτή η πρωτοβουλία, που ξεκίνησε στα τέλη του περασμένου έτους, θα μπορούσε να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες, ιδιαίτερα από τη Γηραιά Ήπειρο.
Η πολιτική διευκόλυνσης της έκδοσης θεωρήσεων έχει επίσης σχεδιαστεί για να ενθαρρύνει το εμπόριο.
Για επιχειρηματίες από επιλέξιμες χώρες, η κατάργηση των θεωρήσεων απλουστεύει τα βραχυπρόθεσμα επαγγελματικά ταξίδια, συμβάλλοντας στον εξορθολογισμό των διαπραγματεύσεων και των εμπορικών συνεργασιών.
Για όσους εξακολουθούν να χρειάζονται βίζα, οι διατυπώσεις έχουν επίσης απλοποιηθεί.
Η Κίνα βελτιστοποίησε το έντυπο αίτησης για βίζα, κατάργησε τις ταξιδιωτικές της απαιτήσεις για τον Covid-19, ακύρωσε την απαίτηση για ραντεβού για υποβολή αίτησης για βίζα, μείωσε τα προξενικά τέλη και απαλλάσσει τους αιτούντες βίζα από τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2025.