Σχεδόν έναν μήνα μετά τη συμπλήρωση των 80 ετών από το Μπλόκο της Κοκκινιάς (17 Αυγούστου 1944), άγνωστοι βεβήλωσαν το μνημείο που δεσπόζει στη Μάντρα προς τιμήν των Ελλήνων πατριωτών και συμπολιτών μας που θυσιάστηκαν για την πατρίδα και εκτελέστηκαν από τους Ναζί.
Φασιστικά σύμβολα πάνω το μνημείο
Άγνωστοι έγραψαν με σπρέι συνθήματα για το Γράμμο και το Βίτσι, ενώ μάλιστα σχημάτισαν και τον κέλτικο σταυρό πάνω στο μνημείο της Μάντρας του Μπλόκου της Κοκκινιάς, γνωστό και ως «στοχάδι» (ένα από τα σύμβολα των νεοναζί).
Τις εικόνες ανέδειξε σήμερα το πρωί η σελίδα «ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΚΚΙΝΙΑ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ», τις οποίες σχολίασε ιδιαίτερα ενοχλημένος και με αιχμηρό τρόπο ο δήμαρχος Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης.
Όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος στην ανάρτησή του στο Facebook, «δυστυχώς δεν τελειώσαμε με αυτούς» λέει αναφερόμενος στους φασίστες που «ταλαιπωρούν» ακόμη και σήμερα την Κοκκινιά.
Και προσθέτει: «Θέλουν να μας θυμίζουν ότι είναι πάντα εδώ και ανάμεσα μας. Δεν το ξεχνάμε λοιπόν και συνεχίζουμε να επαγρυπνούμε. Δεν αφήνουμε την Ακροδεξιά να σηκώσει κεφάλι, όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη. Είμαστε εδώ, φύλακες της μνήμης των προγόνων μας και του αύριο των παιδιών μας».
Σημειώνεται πως πριν περίπου ένα μήνα συμπληρώθηκαν 80 χρόνια από το Μπλόκο της Κοκκινιάς (17 Αυγούστου 1944), στη διάρκεια του οποίου οι κατοχικές γερμανικές δυνάμεις σε συνεργασία με το 1ο Σύνταγμα Ευζώνων των Ταγμάτων Ασφαλείας και την Ειδική Ασφάλεια εκτέλεσαν περίπου 200 αγωνιστές-στριες, συνελήφθησαν 6.000 άνθρωποι ως όμηροι και προχώρησαν σε εκτεταμένους εμπρησμούς σπιτιών.
Αναλυτικά η ανάρτηση του δήμαρχου Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη
«Δυστυχώς δεν τελειώσαμε με αυτούς…
Η Κοκκινιά ήταν πάντα από τις πιο ταλαιπωρημένες πόλεις από την οργή των φασιστών. Μίσος για τους ανθρώπους της, μίσος για την πόλη. Από αυτούς, που δεν είχαν πρόβλημα να είναι διαχρονικά εναντίον των προσφύγων, μαζί με τους Γερμανούς, μαζί με τη Χούντα.
Δυστυχώς υπήρχε πάντα στην πόλη μια ισχυρή ακροδεξιά που λούφαρε για λίγο, και στην πρώτη ευκαιρία ξανά σήκωνε κεφάλι.
Σήμερα λοιπόν, λίγες ημέρες μετά τα 80 χρόνια από τη θυσία των πατριωτών και συμπολιτών μας από τους Ναζί και τους Χίτες, κάποιοι βεβήλωσαν τη μνήμη τους.
Με σβάστικες και συνθήματα για το Γράμμο και το Βίτσι, θέλουν να μας θυμίζουν ότι είναι πάντα εδώ και ανάμεσα μας.
Δεν το ξεχνάμε λοιπόν και συνεχίζουμε να επαγρυπνούμε.
Δεν αφήνουμε την Ακροδεξιά να σηκώσει κεφάλι, όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη. Είμαστε εδώ, φύλακες της μνήμης των προγόνων μας και του αύριο των παιδιών μας».