Ιδιαίτερα ικανοποιημένη είναι η Λευκωσία από τα αποτελέσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ αλλά και όσα συνέβησαν στο περιθώριό της, ειδικά σε σχέση με τον ρόλο της Κύπρου ευρύτερα στη Μέση Ανατολή σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο. Επίσημες πηγές στη Λευκωσία σημείωναν, μιλώντας στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», τις αλλεπάλληλες συναντήσεις του προέδρου Χριστοδουλίδη με τον διεθνή παράγοντα και κυρίως η τριμερής με τη Γαλλία, οι επαφές με τις ΗΠΑ, η συνάντησή του με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου, αλλά και η συνομιλία του με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου πριν αυτός αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη την Πέμπτη.
Ορόσημο η 11/10
Το σημαντικότερο, όμως, μας επεσήμαναν οι ίδιες πηγές, είναι η Σύνοδος των MED 9 στην Πάφο στις 11 Οκτωβρίου (η Κύπρος προεδρεύει της πρωτοβουλίας αυτή την περίοδο) με τη συμμετοχή των ηγετών της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Κροατίας, της Σλοβενίας, της Μάλτας και της Κύπρου, στην οποία θα παραστεί μεταξύ πολλών άλλων και ο βασιλιάς της Ιορδανίας.
Η Λευκωσία αντιλαμβάνεται ότι η Σύνοδος πραγματοποιείται σε ένα κομβικό σημείο για την περιοχή, τη Μεσόγειο, την ΕΕ και τον πλανήτη ολόκληρο.
Για την ίδια δε την Κύπρο η οποία βρίσκεται σε πυρετώδεις προετοιμασίες και συνομιλίες με πολλές χώρες για το ενδεχόμενο μιας μεγάλης επιχείρησης για εκκένωση των ξένων πολιτών από τον Λίβανο, το βάρος της ευθύνης αλλά και η δυνατότητα να αποδείξει για άλλη μια φορά, όπως έγινε και το περασμένο φθινόπωρο, την κρισιμότητα και τη χρησιμότητα της δικής της παρουσίας, είναι ύψιστης σημασίας.
Οπως μας επισημάνθηκε η Κύπρος επενδύει ολοένα και περισσότερο σ’ αυτόν της τον ρόλο προκειμένου να αποδείξει ότι πέρα από το δικό της πρόβλημα και την προσπάθεια επίλυσής του είναι πάντα και με κάθε τρόπο πρόθυμη να βοηθήσει στην επίλυση άλλων ζητημάτων της περιοχής.
Το Κυπριακό
Σε σχέση με το Κυπριακό δεν προκύπτει κάτι άμεσα και η Λευκωσία βρίσκεται εν αναμονή της συνάντησης που θα έχει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σήμερα με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, αν και ο τελευταίος προεξόφλησε ότι θα πάει με τις ίδιες άτεγκτες θέσεις στη συνάντηση.
Η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί παρά ταύτα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης απάντησε επί της ουσίας στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διασυνδέοντας το Κυπριακό και με τις εξελίξεις στην περιοχή και επισημαίνοντας στον τούρκο πρόεδρο το αυτονόητο όσο και αδιανόητο: το γεγονός ότι ο ίδιος κόπτεται για τη διεθνή νομιμότητα και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για το Μεσανατολικό την ώρα που τα παραβιάζει και τα αγνοεί στην Κύπρο.
Η παρουσία Μητσοτάκη
Τέλος, υπάρχει και κάτι συμβολικό αλλά πολύ σημαντικό για τη Λευκωσία: το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να βρίσκεται στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης κατά την ομιλία Χριστοδουλίδη (σ.σ. παραδοσιακά η Ελλάδα στέλνει τον υπουργό Εξωτερικών) δεν πέρασε απαρατήρητο από την κυπριακή κυβέρνηση και ερμηνεύθηκε ως ένα ακόμα βήμα στήριξης από την Αθήνα στη νέα βάση των σχέσεων Κύπρου – Ελλάδας, της βάσης της κατανόησης, της αλληλοστήριξης αλλά και της απόλυτης ειλικρίνειας.