Πρώτο αναμένεται να κόψει το νήμα των αυστριακών εκλογών το Κόμμα της Ελευθερίας, σύμφωνα με τα exit polls.

Υστερα από μια προεκλογική εκστρατεία όπου κυριάρχησαν το μεταναστευτικό, η ακρίβεια και η σχέση της Αυστρίας με τη Ρωσία,  το FPÖ, το οποίο ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1950 από πρώην αξιωματικούς των SS, επανακάμπτει και η ακροδεξιά βρίσκεται ξανά στο προσκήνιο.

Τα αποτελέσματα που παρουσιάζει ο Guardian τοποθετεί το ακροδεξιό κόμμα μπροστά (29,1%) από το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (26,2%). Ακολουθεί το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (20,4%), το κόμμα NEOS (8,6%) και οι Πράσινοι (8,6%).

Το Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ), το οποίο προηγείται στις δημοσκοπήσεις από το τέλος του 2022, κέρδισε πρόσφατα και τις ευρωεκλογές, με περιοριστικές προτάσεις για το μεταναστευτικό, αμφισβήτηση της πολιτικής για την πανδημία και εγγύτητα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανήκει στην ίδια ομάδα με το κόμμα του ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

Δύσκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Αυστρία

Ο αρχηγός του, Χέρμπερτ Κικλ , θήτευσε κοντά στον Γιεργκ Χάιντερ τη δεκαετία του 2000, θεωρείται γνήσιος λαϊκιστής και αυτοδιαφημίζεται ως «αντισυστημικός», ενώ φιλοδοξεί, όπως λέει, να γίνει «ο καγκελάριος του λαού».

Το FPÖ έχει συγκυβερνήσει ως «μικρός» εταίρος ήδη δύο φορές με το ÖVP, αλλά ο αμφιλεγόμενος Κικλ δεν θα είναι εύκολο να εξασφαλίσει εταίρο.

Ο σχηματισμός κυβέρνησης δεν αναμένεται να αποδειχθεί εύκολη υπόθεση.