Συναγερμός σήμανε την Κυριακή λίγο πριν τις 11 το πρωί στην περιοχή Ροζενά Ξυλοκάστρου όταν ξέσπασε φωτιά σε αγροτοδασική έκταση. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής σταδιακά αυξάνονταν καθώς η πυρκαγιά έπαιρνε μεγάλες διαστάσεις και έφτασε να έχει ένα μέτωπο περίπου 10 χλμ.

Χθες το βράδυ έφτασε στην περιοχή ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας, ενώ επιχειρούσαν 255 πυροσβέστες με εννέα ομάδες δασοκομάντος και 81 οχήματα καθώς και 24 εναέρια μέσα -συγκεκριμένα 14 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα- εκ των οποίων τα δύο για τον εναέριο συντονισμό τους. Παράλληλα συνέδραμαν εθελοντές, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου, καθώς και δύο μηχανήματα έργου του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας. Σύμφωνα με στελέχη της Πυροσβεστικής η πυρκαγιά εξελίχθηκε σε δύσβατη περιοχή εντός δασικής έκτασης με πυκνή βλάστηση, ενώ οι ριπές των ανέμων στην περιοχή έφτασαν τα 7 και σε κάποιες περιπτώσεις τα 8 μποφόρ, δυσκολεύοντας σημαντικά το έργο της κατάσβεσης. Ακόμα, τις προσπάθειες των πυροσβεστών δυσχέραινε σημαντικά το ότι η φωτιά είχε αναπτυχθεί σε δύσβατο σημείο.

Νωρίς το απόγευμα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας πραγματοποίησε διυπουργική-συντονιστική σύσκεψη προκειμένου να υπάρξει εκτίμηση της κατάστασης που είχε διαμορφωθεί. Αργά το απόγευμα η ένταση των ανέμων άρχισε να μειώνεται σημαντικά και τα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας εξέφραζαν την ελπίδα ότι μέχρι τη στιγμή που τα εναέρια μέσα θα χρειαζόταν να απομακρυνθούν λόγω της νύχτας οι επίγειες δυνάμεις θα είχαν καταφέρει να οριοθετήσουν τη φωτιά, ενώ ανάλογα με την εικόνα που θα είχε η πυρκαγιά θα αποφασιζόταν αν θα δινόταν εντολή για περαιτέρω ενίσχυση των επίγειων δυνάμεων.

Εστάλησαν μηνύματα

Οπως αναφέρουν πληροφορίες, δεν υπήρξε άμεσος κίνδυνος για οικισμούς, ωστόσο εκδόθηκαν μηνύματα από τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112. Στο πρώτο, το οποίο εστάλη περίπου στις 17.00, αναφερόταν ότι είναι σε εξέλιξη φωτιά στην ευρύτερη περιοχή Ροζενών Κορινθίας και να είναι οι κάτοικοι σε ετοιμότητα. Λίγα λεπτά αργότερα νέο μήνυμα καλούσε όσους βρίσκονταν στην περιοχή Πύργος Κορινθίας να απομακρυνθούν προς Ζάχολη. Ακολούθησε νέο μήνυμα για όσους βρίσκονταν στην περιοχή Ελληνικό Κορινθίας που τους καλούσε να απομακρυνθούν προς Κάτω Πιτσά.

Ενα ακόμη εστάλη αργά το απόγευμα με το οποίο καλούσαν όσους βρίσκονταν στον οικισμό Μεντουργιάνικα Κορινθίας να μετακινηθούν προς Δεβέρνι.

Στελέχη της Πυροσβεστικής σημείωναν στα «ΝΕΑ» πως παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε κίνδυνος για σπίτια τα μηνύματα εστάλησαν και για τους κατοίκους των περιοχών, αλλά υπήρχαν και αναφορές για πολλούς ανθρώπους οι οποίοι χθες έκαναν εργασίες σε αγροτικές εκτάσεις στην ευρύτερη περιοχή. Και για να μην κινδυνεύσουν από τις φλόγες ή τον πυκνό καπνό τούς προέτρεπαν να απομακρυνθούν προς πιο ασφαλείς περιοχές.

Επίσης από τη φωτιά προκλήθηκαν ζημιές στην «καμπίνα» ενός πυροσβεστικού οχήματος χωρίς να κινδυνεύσουν οι πυροσβέστες που αποτελούσαν το πλήρωμά του. Λόγω της πυρκαγιάς, σε κατάσταση γενικής επιφυλακής τέθηκαν οι πυροσβεστικές υπηρεσίες σε Αττική, Στερεά Ελλάδα, Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο, ενώ υπενθυμίζεται πως χθες ήταν πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς στην περιοχή της Κορινθίας, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου που εκδίδει η Πολιτική Προστασία. Φωτιές εκδηλώθηκαν επιπλέον χθες στην περιοχή Ανω Κουρτέσι Ανδραβίδας και στην Αγία Τριάδα Ρεθύμνου Κρήτης, ενώ από τις 6 το απόγευμα του Σαββάτου έως την ίδια ώρα της Κυριακής σε όλη τη χώρα η Πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίσει 27 αγροτοδασικές πυρκαγιές, εκ των οποίων οι 22 ελέγχθηκαν άμεσα.