Η Μαρία Καρυστιανού ταράζει τα νερά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Κοινοβουλίου κοινοποιώντας μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ενόψει της επικείμενης ακρόασης του υποψήφιου Έλληνα επιτρόπου για το χαρτοφυλάκιο των μεταφορών, Απόστολου Τζιτζικώστα.

Το email εστάλη από την πρόεδρο του Συλλόγου «Τέμπη 2023» και μητέρα της 20χρονης Μάρθης που σκοτώθηκε στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα και στον Επίτροπο Δικαιοσύνης της ΕΕ Ντιντιέ Ρέιντερς.

Στάλθηκε ενόψει της ακρόασης του Απόστολου Τζιτζικώστα που είναι γνωστό εδώ και ημέρες πρόκειται να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο των μεταφορών και τουρισμού. Στο email, που φέρνει στο φως το Euractiv, η Μαρία Καρυστιανού καλεί τους ηγέτες της ΕΕ να ξανασκεφτούν τον υποψήφιο που πρότεινε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών παραμένει στο προσκήνιο

Τι έχει συμβεί

Το 2023, 57 άνθρωποι -κυρίως νέοι- σκοτώθηκαν σε σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Έκτοτε, το θέμα βρίσκεται συνεχώς στο προσκήνιο και η δικαστική υπόθεση για τον προσδιορισμό των υπευθύνων για το δυστύχημα προχωράει με αργούς ρυθμούς.

Οι συγγενείς των θυμάτων καθώς και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκαλύψει την υπόθεση. Εν τω μεταξύ, τα αδελφό με τη Νέα Δημοκρατία Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) επιμένει ότι δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και εναπόκειται στη δικαιοσύνη να διερευνήσει την υπόθεση.

Πάντως, το θέμα έχει προσελκύσει και την προσοχή των Βρυξελλών.

Η επικεφαλής εισαγγελέας της ΕΕ Λάουρα Κοβέσι, είχε ήδη ξεκινήσει -πριν από το ατύχημα- έρευνα για μια χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ της «σύμβασης 717» που υπογράφηκε το 2014 για την ανακατασκευή και αναβάθμιση του συστήματος σηματοδότησης και τηλεχειρισμού στα ελληνικά τρένα.

Εμπειρογνώμονες έχουν υποστηρίξει ότι το ατύχημα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν τα συστήματα αυτά ήταν σε λειτουργία.

Το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα αφότου η κυβερνώσα Νέα Δημοκρατία ζήτησε και πήρε το χαρτοφυλάκιο των μεταφορών.

Η έρευνα για τη «Σύμβαση 717»

Το email

Στο email της η Μαρία Καρυστιάνου καλεί τους ηγέτες της ΕΕ να σκεφτούν δύο φορές τον υποψήφιο που πρότεινε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πώς είναι δυνατόν η ΕΕ να αναθέτει και να εμπιστεύεται τέτοιες κρίσιμες θέσεις μεγάλης ευθύνης για ολόκληρη την ευρωπαϊκή ασφάλεια και ανάπτυξη των μεταφορών σε πολιτικούς που συνδέονται με μια κυβέρνηση που έχει αποτύχει πλήρως σε αυτόν τον τομέα ασφάλειας στη χώρα τους;» ρωτά με νόημα.

«Οι συγγενείς των 57 θυμάτων αυτού του φρικτού εγκλήματος αναζητούν ενεργά να αποκαλύψουν την αλήθεια ανάμεσα στα ατελείωτα ψέματα που έχουν ειπωθεί από τις αρχές […]. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει εδώ και καιρό τεράστια προβλήματα στον σιδηροδρομικό της τομέα και επίμονες παραβιάσεις ασφάλειας και υποεπενδύσεις που συμβάλλουν σε επαναλαμβανόμενα περιστατικά. Το τραγικό περιστατικό στα Τέμπη είναι το πιο καταστροφικό αποτέλεσμα αυτών των μακροχρόνιων προβλημάτων», τονίζει ακόμη.

Η κ. Καρυστιανού -έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 1,5 εκατομμύριο υπογραφές ζητώντας δικαιοσύνη για το δυστύχημα- αναφέρθηκε επίσης στη «σύμβαση 717» λέγοντας ότι η αποτυχία να ολοκληρωθεί αυτό το κρίσιμο έργο υποδομής ήταν ζωτικής σημασίας για την υποβάθμιση της ασφάλειας των σιδηροδρόμων.

«Σημειωτέον, την περασμένη εβδομάδα, ένα δέντρο εισήλθε στην καμπίνα ενός τρένου με εκατοντάδες ταξιδιώτες και δύο τρένα σταμάτησαν την τελευταία στιγμή μόλις συνειδητοποίησαν ότι κατευθύνονταν προς αντίθετες κατευθύνσεις σε μια μόνο γραμμή», γράφει.

Ο χώρος της τραγωδίας

Η έρευνα της Λάουρα Κοβέσι

Παράλληλα αναφέρεται στην έρευνα της Ευρωπαίας Εισαγγελέα Λάουρα Κοβέσι, σημειώνοντας πως υπογραμμίζει τα «βαθιά ριζωμένα ζητήματα» στις υποδομές μεταφορών της Ελλάδας που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων.

«Με την εν εξελίξει νομική υπόθεση, την τρέχουσα έρευνα για τη Σύμβαση 717 και τα άλυτα ζητήματα σχετικά με την ασφάλεια των σιδηροδρόμων, πιστεύω ότι η ανάθεση των αρμοδιοτήτων για τις μεταφορές θα μπορούσε να υπονομεύσει σοβαρά την εμπιστοσύνη του κοινού στην ευρωπαϊκή διακυβέρνηση και τις υποδομές μεταφορών», αναφέρεται στο email.

Ο Καρυστιάνου εξαπέλυσε επίσης μύδρους κατά του Έλληνα πρωθυπουργού.

«Μετά το περιστατικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «όλα» έδειχναν ότι το περιστατικό προκλήθηκε από «ανθρώπινο λάθος», πριν καν ξεκινήσει οποιαδήποτε έρευνα […]. Υπενθυμίζω ότι οι επίσημες αρχές αμέσως μετά το περιστατικό προσπάθησαν να συγκαλύψουν και να εξαφανίσουν όλα τα στοιχεία από τον τόπο του περιστατικού: Αυτό περιλαμβάνει χημικά αποδεικτικά στοιχεία και ανθρώπινα λείψανα».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο σημείο του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη

Η Ελλάδα ηγείται των μεταφορών και στο Κοινοβούλιο της ΕΕ

Η κ. Καρυστιάνου ανέφερε επίσης ότι το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας (ΕΛΚ) εξέλεξε επίσης την ευρωβουλευτή Ελίζα Βόζεμπεργκ, πρόεδρο της επιτροπής μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (TRAN).

Σύμφωνα με την Καρυστιάνου, αυτή η διπλή εκπροσώπηση εγείρει ανησυχίες σχετικά με «πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων και το κατά πόσον μπορεί να διατηρηθεί η απαραίτητη αντικειμενικότητα και ανεξαρτησία».