Η χθεσινή παρέμβαση του προέδρου της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών Χρήστου Ράμμου ήταν από μόνη της μια είδηση. Καθώς μιλάμε για μια εξαιρετικά σπάνια τηλεοπτική εμφάνιση, που έγινε στο Mega, στην εκπομπή της Αναστασίας Γιάμαλη. Και δίνει νέα διάσταση στην υπόθεση των υποκλοπών. Οπως ανέφερε κι ο ίδιος, δεν φανταζόταν ποτέ το 2019 που ανέλαβε επικεφαλής της ΑΔΑΕ ότι θα βρισκόταν μπροστά σε ένα «τέτοιου μεγέθους σκάνδαλο». Προσθέτοντας, δε, ότι δεν πίστευε ότι «πέντε δεκαετίες από το τέλος της δικτατορίας θα αντιμετωπίζαμε μια τόσο τραυματική για τη δημοκρατία εμπειρία». Αποκάλυψε πως είχε ζητήσει να ενημερώσει τη Βουλή για αυτά που είχε εντοπίσει η Αρχή, αλλά του είπαν πως κανείς δεν πάει αυτόκλητος και δεν τον δέχτηκαν. Τονίζοντας πως, όταν είχε ενημερώσει τον τότε αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, απέστειλε ταυτοχρόνως ενημερωτικά σημειώματα σε όλους ανεξαιρέτως τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, στον πρόεδρο της Βουλής και τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης, γεγονός που η κυβέρνηση απέκρυψε. Ενώ επιβεβαίωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και τα υπόλοιπα μέλη της Αρχής δέχτηκαν αδιανόητες πιέσεις, που έφτασαν ως τη δολοφονία χαρακτήρα και τις απειλές.

Του Κώστα Μητρόπουλου

«Θλίψη κι απογοήτευση»

Αν περιμένατε αποκαλύψεις που να αφορούν το «ζουμί» των υποκλοπών, τότε πρέπει να πω ότι ο Ράμμος τήρησε στο ακέραιο το απόρρητο των ευρημάτων της έρευνας της Αρχής. Απάντησε όμως, εμμέσως πλην σαφώς, σε όσα έχουν ειπωθεί για την υπόθεση από κυβερνητικά χείλη. «Ο ωχαδελφισμός κι ο κυνισμός μού προκαλούν θλίψη και απογοήτευση», είπε, απαντώντας σε όσους υποτιμούν το ζήτημα των υποκλοπών, αλλά και στο επιχείρημα «εγώ δεν έχω κάτι να κρύψω» που έχει ακουστεί και από υπουργούς. «Δείχνει ελλιπή δικαιοκρατική και δημοκρατική ευαισθησία», τόνισε, επιμένοντας πως «μια δημοκρατία που δεν έχει συνειδητούς πολίτες μαραζώνει γρήγορα» και πως «για να προστατευτεί η δημοκρατία πρέπει να λειτουργούν οι θεσμοί». Εξήγησε μάλιστα πως δεν είναι τυχαίο ότι το άρθρο 19 του Συντάγματος ορίζει ότι το απόρρητο των επικοινωνιών είναι «απολύτως» απαραβίαστο, μια λέξη που δεν προστέθηκε τυχαία αλλά γιατί το απόρρητο «είναι βάση και για την άσκηση των άλλων συνταγματικών δικαιωμάτων».

Η «νεκρή» μέτοχος της Krikel

Σας έχω προειδοποιήσει πάντως ότι οι αποκαλύψεις για τα «πλοκάμια» της υπόθεσης των υποκλοπών, του Predator και των εμπλεκόμενων επιχειρηματιών θα ενταθούν. Διότι το καπάκι που κράταγε κρυμμένες τις δραστηριότητές τους σε διάφορες χώρες έχει πλέον ανοίξει, ειδικά μετά τις αμερικανικές κυρώσεις που επηρεάζουν άμεσα τις συναλλαγές τους παντού. Τα τελευταία αφορούν τη γνωστή μας, πια, Krikel, η οποία προ ολίγων ημερών διαλύθηκε, υπό την πίεση των αποκαλύψεων και των αυστηρών αμερικανικών κυρώσεων. Η είδηση που αποκάλυψε η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» είναι ότι μια κυπριακή εταιρεία που είναι διαγραμμένη από τον Εφορο Εταιρειών Κύπρου από τον Σεπτέμβριο του 2022, η ENEROSS HOLDINGS Limited, εμφανίζεται στην Ελλάδα ως ενεργός μέτοχος της Krikel, να λαμβάνει αποφάσεις. Μάλιστα, στις 29 Αυγούστου η εγγεγραμμένη στο ΓΕΜΗ της Ελλάδας Krikel πραγματοποίησε έκτακτη Γενική Συνέλευση με αντικείμενο τη λύση της και την εκκαθάρισή της και εκεί εμφανίστηκε μόνο η κυπριακή ENEROSS, ούσα κάτοχος του 100% των μετοχών της Krikel. Παρότι, ξαναλέω, είναι εδώ και δύο χρόνια διαγραμμένη, «νεκρή».

Τα ερωτηματικά

Η ανυπαρξία της ENEROSS δημιουργεί μια σειρά ερωτημάτων. Πώς είναι δυνατόν η Krikel να δημοσίευε οικονομικές καταστάσεις ενώ η μέτοχός της δεν υπήρχε; Πώς τις υπέγραφε ο λογιστής της (ο ίδιος που εκπροσωπεί τον Γιάννη Λαβράνο) χωρίς να αναφέρεται ότι ο βασικός μέτοχος δεν υπάρχει; Πώς έλαβε δάνειο 6,4 εκατ. ευρώ από ελληνική τράπεζα, με εξασφάλιση σύμβαση του ελληνικού Δημοσίου, όταν ο αντισυμβαλλόμενος μέτοχος της Krikel, η ENEROSS, δεν υπήρχε; Και κάτι πιο σοβαρό: Πώς ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2023 η επέκταση του συστήματος Tetra Sepura στον Εβρο και στο Ανατολικό Αιγαίο προϋπολογισμού 7,4 εκατ. ευρώ, πώς παραλήφθηκε και πώς αποπληρώθηκε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αφού δεν υπήρχε πλέον ο αντισυμβαλλόμενος;

Αναζητούνται 200 για την επιστολική

Την είδηση ότι θα επιδιώξει να φέρει τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου για τους απόδημους και στις εθνικές εκλογές επιβεβαίωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η πρόθεση είχε ακουστεί μετά τις ευρωεκλογές. Ενώ ο Πρωθυπουργός το ανέφερε και την προηγούμενη εβδομάδα σε ομογενείς στην Αστόρια, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως θα εφαρμοστεί στις επόμενες εθνικές εκλογές. «Χρειαζόμαστε 200 ψήφους στο κοινοβούλιο γι’ αυτό, αλλά βλέποντας την επιτυχία και την ικανότητα του κράτους να οργανώσει αυτό το σύστημα επιστολικής ψήφου, είμαι βέβαιος ότι ουδείς θα αρνηθεί να παραχωρήσει το δικαίωμα σε εκείνους που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίσουν χωρίς να χρειάζεται να επισκεφθούν την πρεσβεία ή το προξενείο ή να επιστρέψουν στην Ελλάδα». Εριξε, δηλαδή, το μπαλάκι απευθείας στην Κουμουνδούρου, τη Χαριλάου Τρικούπη και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Που δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα είναι, όλα, διατεθειμένα να «βοηθήσουν» με τη στήριξή τους.