Στο πένθος βυθίστηκε το παγκόσμιο μπάσκετ, μετά την είδηση του θανάτου του θρύλου του ΝΒΑ, Ντικέμπε Μουτόμπο.

Ο  Ντικέμπε Μουτόμπο άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 58 ετών μετά από άνιση μάχη που έδωσε με τον καρκίνο.

Ο Ντικέμπε Μουτόμπο Μπολόντο Μουκάμπα Ζαν-Ζακ Γουαμουτόμπο, όπως ήταν το πλήρες όνομά του, έγινε draft στο νούμερο 4 το 1991 από τους Ντένβερ Νάγκετς, με τους οποίους αγωνίστηκε μέχρι το 1996.

Ο ύψους 2,18 μ. και βάρους 111 κιλών σέντερ, ξεκίνησε την καριέρα του με τους Τζορτζτάουν Χόγιας θεωρήθηκε ως ένας από τους κορυφαίους αμυντικούς όλων των εποχών.

Στη συνέχεια, έπαιξε στους Χοκς (1996-2001), στους  Σίξερς (2001-02), στους Νετς (2002-03) και στους Νικς (2003-04) ενώ ολοκλήρωσε την καριέρα του στους Χιούστον Ρόκετς (2004-09).

Με το παρατσούκλι «Mt. Mutombo» («Όρος Μουτόμπο»), ο συνδυασμός του ύψους, της δύναμης και των μακριών χεριών του, οδήγησε σε τέσσερα βραβεία Αμυντικού Παίκτη της Χρονιάς στο NBA, ένα κατόρθωμα που ισοφάρισε μόνο ο Μπεν Γουάλας. Ο Μουτόμπο ήταν μεταξύ των τριών κορυφαίων παικτών για το βραβείο του Αμυντικού Παίκτη της Χρονιάς για εννέα συνεχόμενες σεζόν από το 1994 έως το 2002.

Dikembe Mutombo Top 10 Blocks of His Career

Φημίζονταν για τα φοβερά κοψίματα του, ενώ ολοκλήρωσε την καριέρα του με μέσους όρους 9.8 πόντων (52% στο δίποντο, 68% στις βολές), 10.3 ριμπάουντ και 2.8 κοψιμάτων ανά 30.8 λεπτά συμμετοχής σε 1196 αγώνες κανονικών περιόδων.

Υπήρξε οκτώ φορές All-Star, τέσσερις φορές κορυφαίος αμυντικός, τρεις φορές πρώτος μπλοκέρ, ενώ τη φανέλα του έχουν αποσύρει τόσο οι Χοκς όσο και οι Νάγκετς.

Να σημειωθεί ότι ο Μουτόμπο μπήκε στο Naismith Memorial Basketball Hall of Fame από το 2015.

Ο Μουτόμπο φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Τζώρτζταουν με υποτροφία του ΟΗΕΔΑ. Αρχικά σκόπευε να γίνει ιατρός, αλλά ο προπονητής μπάσκετ των Τζορτζτάουν Χόγιας, Τζον Τόμσον, τον κατεύθυνε για να παίξει μπάσκετ. Δεν μιλούσε σχεδόν καθόλου αγγλικά όταν έφτασε στο Τζορτζτάουν και σπούδασε στο πρόγραμμα αγγλικών.

Ο Μουτόμπο ξεκίνησε το Ίδρυμα Ντικέμπε Μουτόμπο για να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης στη γενέτειρά του, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το 1997.

Ο Μουτόμπο τιμήθηκε με επίτιμο διδακτορικό Ανθρωπίνων Γραμμάτων από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Κόρτλαντ το 2004 για το ανθρωπιστικό του έργο στην Αφρική. Επίσης, ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας από το Πανεπιστήμιο Τζόρτζταουν το 2010. Εκεί παρέδωσε την έναρξη της ομιλίας για το Κολέγιο Τεχνών και Επιστημών του Τζόρτζταουν, του οποίου είναι απόφοιτος.  Έλαβε επίσης επίτιμο διδάκτορα από το Κολέγιο Χάβερφορντ τον Μάιο του 2011