Μαίνεται η φωτιά στην Κορινθία με την κατάσταση να χαρακτηρίζεται «πολύ δύσκολη» και τις δυνάμεις της πυροσβεστικής να δίνουν πλέον τη μάχη με επίγεια μέσα αφού τα εναέρια, με τη δύση του ηλίου, αποσύρθηκαν.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία «δεν υπάρχει ένα ενιαίο μέτωπο αλλά οι δυνάμεις καλούνται να αντιμετωπίσουν πολλές διάσπαρτες εστίες». Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις με 490 πυροσβέστες, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 159 οχήματα.

Τα μέτωπα εντοπίζονται σε Σοφιανά, Σπατανέϊκα, Ψαθοχώρι, Ευρωστίνα και Μαύρο Όρος που είναι και τα πιο δύσκολα, όπως δήλωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

«Αντιμετωπίζουμε μία πολύ δύσκολη κατάσταση με τη φωτιά στην Κορινθία, δεν είναι η πρώτη φορά που δοκιμαζόμαστε στην Πελοπόννησο», είπε ο υπουργός. Ο κ. Κικίλιας συνέστησε «ψυχραιμία, υπομονή και σκληρή δουλειά».

Δοκιμάζεται η Πελοπόννησος

Αεροσκάφη από τον μηχανισμό rescEU

Το πύρινο μέτωπο ενεργοποίησε το μηχανισμό της Ε.Ε. που στέλνει αεροπλάνα για να βοηθήσει. Συγκεκριμένα, μετά την ενεργοποίηση από την Ελλάδα του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε. χθες το απόγευμα, το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της Ε.Ε κινητοποίησε άμεσα τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη από τον μηχανισμό rescEU.

Η Ε.Ε. έχει επίσης ξεκινήσει δορυφορική χαρτογράφηση έκτακτης ανάγκης μέσω του συστήματος Copernicus για την παροχή χαρτών στις τοπικές αρχές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να παρακολουθεί την πρόβλεψη κινδύνου πυρκαγιάς και είναι έτοιμη να κινητοποιήσει περισσότερη βοήθεια εάν χρειαστεί, όπως τονίζει.

Η φωτιά ξεκίνησε την Κυριακή (29/10) στην περιοχή Ροζενά και άφησε πίσω της δυο άντρες ηλικίας 35 και 40 ετών νεκρούς, καμένα δάση, καλλιέργειες και υποδομές. H έκταση του πύρινου μετώπου έφτασε τα 32 χλμ. ενώ οι φλόγες έφτασαν κοντά στην εθνική οδό Πατρών-Κορίνθου.

Η φωτιά ξεκίνησε την Κυριακή

Γιατί «ξέφυγε» το πύρινο μέτωπο

Δύσβατο σημείο, δυνατοί άνεμοι και πλούσια καύσιμη ύλη επηρέασαν δυσμενώς την εξέλιξη της πυρκαγιάς στην Κορινθία σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος, Νίκο Λαυράνο.

«Κάθε δασική πυρκαγιά δίνει ένα εύλογο χρονικό παράθυρο ώστε να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις. Αυτό είναι γύρω στα 15 – 20 λεπτά. Από κει και πέρα, αν οι πυρο-μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν την εξάπλωση της πυρκαγιάς, αυτό το χρονικό διάστημα μικραίνει. Δηλαδή, υπήρχαν τρεις παράγοντες οι οποίοι επηρέασαν δυσμενώς την εξέλιξη της πυρκαγιάς. Αυτοί ήταν η τοπογραφία, το δύσβατο δηλαδή της περιοχής, οι δυνατοί άνεμοι με τις ισχυρές ριπές που υπήρχαν και φυσικά η πλούσια καύσιμη ύλη. Το σημείο όπου ξεκίνησε η φωτιά ήταν σαν ζούγκλα» τόνισε (ΕΡΤ).

«Η ανταπόκριση των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν άμεση, αλλά ήταν τόσο δύσβατο το σημείο και μάλιστα πάρα πολύ επικίνδυνο από την άποψη ότι υπήρχαν απόκρημνες πλαγιές, υπήρχαν κρυφά σημεία, φαράγγια τα οποία ήταν επικίνδυνα και για τους ίδιους μου τους συναδέλφους. Υπήρχε πρόσβαση μόνο από έναν αγροτικό δρόμο, το οποίο ήταν πραγματικά επικίνδυνο να στείλεις τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Τα εναέρια μέσα δυσκολεύτηκαν πάρα πολύ γιατί δεν είχαν τη δυνατότητα να έχουν στοχευμένες, καλές ρίψεις λόγω και του γεωθερμικού φορτίου που είχε αναπτυχθεί αλλά και του έντονου καπνού. Ήταν πολύ δύσκολες οι συνθήκες εξαρχής» εξήγησε ο ίδιος.

Τα εναέρια μέσα δυσκολεύτηκαν πάρα πολύ

Στη συνέχεια, ο ίδιος πρόσθεσε: «Έφυγε η φωτιά μετά το δεκάλεπτο. Ήταν πάρα πολύ δυνατοί οι άνεμοι. Ξεπέρασαν οι ριπές τα 80 χιλιόμετρα την ώρα… ναν μπορεί κάποιος να αντιληφθεί αυτό το νούμερο. Οπότε έφυγε αυτό που λέμε το εύλογο χρονικό διάστημα όπου μπορείς να προσβάλλεις γρήγορα τη φωτιά».

«Έπρεπε να είχε σβηστεί»

Μήνυμα αναγνώστη της σελίδας forecast weather greece, που βρέθηκε στο σημείο όπου ξεκίνησε η καταστροφική πυρκαγιά, ανέφερε τη μαρτυρία του αναρτώντας φωτογραφία από την περιοχή που ξεκίνησαν όλα και σχολιάζοντας πως αυτή η φωτιά έπρεπε να είχε σβηστεί.

«Πάλευαν δύο ώρες με δύο ελικόπτερα μικρής χωρητικότητας. Μετά έφεραν αλλά δύο μεγαλύτερης χωρητικότητας και λίγο πριν νυχτώσει όταν ήταν ήδη αργά εμφανίστηκαν δύο Canadair που το πολύ να έκαναν δύο ρίψεις».

Ο συντονισμός ήταν μηδενικός αναφέρει, μεταξύ άλλων.

Μια πρώτη αποτίμηση

Σύμφωνα με τον Βασίλη Κικίλια η πρώτη αποτύπωση κάνει λόγο για 40.000-50.000 στρέμματα. «Νομίζουμε ότι έχουμε μπορέσει να προστατεύσουμε το πολύ μεγάλο κομμάτι των περιουσιών των συμπολιτών μας μέχρι τώρα. Αυτά τα χωριά που είναι της τάξεως των 15, 20, 25, 30, 35 κατοίκων και λίγο παραπάνω ως προς τις περιουσίες τους και τα σπίτια τους, αλλά η τάξη μεγέθους μιας καταστροφής είναι κάτι το οποίο πλέον εντάσσεται στην εποχή, σε αυτά τα οποία ζούμε και στις συνθήκες τις οποίες αντιμετωπίζουμε», σημείωσε.

700 χλμ μακριά από την εστία της πυρκαγιάς

Το μέγεθος του πύρινου μετώπου είναι τέτοιο που ο καπνός από την Κορινθία έφτασε μέχρι και την Κρήτη όπως φαίνεται σε δορυφορική εικόνα που ανάρτησε στον λογαριασμό του στον X ο μετεωρολόγος και διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρής Κολυδάς.

Όπως επισημαίνει, λόγω της διατήρησης του βορειοδυτικού ρεύματος, αυτό το τριήμερο ο καπνός διαχέεται και σε μεγάλο μέρος και του Νοτιοανατολικού Κρητικού, περίπου 700km μακριά από την εστία της πυρκαγιάς.