Το ραντεβού μπήκε στο… ψυγείο

Αναβλήθηκε για «ευθετότερο χρόνο», η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση του προέδρου Κυριάκου, με μερικά ευγενή μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝουΔου. Η εκδήλωση, η οποία είχε γενικό τίτλο «τσάι και συμπάθεια», είχε στόχο, όπως λέγαμε και χθες, τον κατευνασμό των παθών που έχουν αναπτυχθεί στο εσωτερικό της ΚΟ και θυμίζουν ζευγάρι πριν από τη διάσταση που μπορεί να εξελιχθεί σε κανονικό διαζύγιο.

Γιατί αναβλήθηκε η συνάντηση; Ισως γιατί ο πρόεδρος Κυριάκος είναι γενικώς σε κακό mood αυτή την περίοδο και δεν έχει καμία όρεξη να ακούει τους βουλευτές να αναπτύσσουν το μακρύ τους και το κοντό τους, πράγμα που θα του χαλούσε εντελώς τη διάθεση. Επειτα πρόεδρος είναι, αρχηγός είναι, τη χώρα κυβερνάει, όσο να πεις, «πάσχει» από το ίδιο σύνδρομο όλων των ηγετών: δεν θέλει να ακούει δυσάρεστα πράγματα και, πολύ περισσότερο, δεν θέλει να του επισημαίνουν πράγματα, τα οποία και ο ίδιος διαπιστώνει. Δηλαδή τι θα βγει, αν πέντε ή δέκα βουλευτές αρχίσουν να του λένε για την καθημερινότητα των πολιτών, η οποία πρέπει να βελτιωθεί; Δεν το ξέρει κι ο ίδιος; Δεν το βλέπει; Χρειάζεται να του το επισημάνει ας πούμε ο βουλευτής Κιλκίς ή ο βουλευτής Φθιώτιδας (προς Θεού, δεν έχω τίποτε με τους ανθρώπους – δεν γνωρίζω καν αν επρόκειτο να κληθούν);

– Μήπως δεν αναβλήθηκε αλλά ματαιώθηκε η συνάντηση; ρώτησα κυβερνητικό παράγοντα.

– Οχι, αναβλήθηκε, μου απάντησε σταθερά. Θα πραγματοποιηθεί…

Η γαλάζια γιορτή και οι πρώην

Η κόσμια αιτία για την αναβολή είναι η εκδήλωση της προσεχούς Παρασκευής για τα 50 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος. Η εκδήλωση ως γνωστόν θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Παρασκευή έξω από τα παλιά γραφεία της ΝουΔου, στο εμβληματικό νεοκλασικό της οδού Ρηγίλλης, και ομιλητής θα είναι ένας, μόνο – ο πρόεδρος Κυριάκος. Και επειδή έχει αναπτυχθεί μία ολόκληρη φιλολογική συζήτηση, για το αν θα παραστούν σε αυτήν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς, η εκτίμηση που κάνω (γιατί επίσημη ενημέρωση δεν υπάρχει ακόμη), είναι πως ναι, θα παραστούν.

Δηλαδή, εσείς αν ήσασταν στη θέση τους και σας τηλεφωνούσε ο Πρωθυπουργός προσωπικά, για να σας καλέσει, θα του λέγατε όχι;

Δεν θα του λέγατε…

(Τα τηλεφωνήματα, οσονούπω, αν δεν έχουν γίνει ήδη, τώρα που «μιλάμε»…)

Οι γκρίνες και ο κοστουμάτος

Στο μεταξύ, να ευχαριστήσω θερμά τον Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος επιβεβαίωσε μέχρι κεραίας τα όσα ανέφερε η στήλη για την κακή, έως κάκιστη, σχέση των υπουργών με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Δεν τους σηκώνουν το τηλέφωνο! Τα έλεγα, δεν τα έλεγα; Ο Νικήτας λοιπόν, που δεν μασάει τα λόγια του, βγήκε χθες στο Mega, κατήγγειλε το γεγονός, πρόσθεσε ότι «θέλουμε να αλλάξει αυτό», κι αφού σημείωσε ότι «τώρα έχουν ξεκινήσει και συναντήσεις εργασίας με τους υπουργούς (τα γνωστά δείπνα στις ταβέρνες)», πρόσθεσε με έμφαση, για να μην έχει κανείς την ψευδαίσθηση ότι ταΐζοντας τους βουλευτές λύθηκαν και τα προβλήματα: «Εμείς περιμένουμε να δούμε τα απτά αποτελέσματα».

Δεν θέλω να τον αποθαρρύνω τον Νικήτα που είναι και φίλος μου από παλαιοτάτων χρόνων, όμως δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι θα σταματήσει το γνωστό «Ο κύριος υπουργός είναι σε σύσκεψη»!

Ομως με την πείρα που διαθέτει, είπε και κάτι ακόμη, το οποίο θα εισηγούμουν να του ρίχναμε μια πιο προσεκτική ματιά, διότι πρόκειται, θεωρώ, για κασσάνδρεια πρόβλεψη για την πολιτική, στην Ελλάδα. Είπε, ο άνθρωπός μας, συγκεκριμένα:

«Ο κίνδυνος είναι, και όχι μόνο για τη ΝΔ αλλά για ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, παρατηρούμε στις δημοσκοπήσεις ένα 20% – 25% που λέει ότι δεν γουστάρει κανέναν από όλους. Αυτό το 20% – 25% κάποια στιγμή θα εκφραστεί. Θα βρεθεί ο κοστουμάτος, ο εμφανίσιμος, ο “αιρετικός” που θα το μαζέψει όλο».

Αν δεν είχε γίνει όλο αυτό το… συμπούρμπουλο στον ΣΥΡΙΖΑ, θα έλεγα ότι τον… Κασσελάκη φωτογραφίζει…

«Στους καταυλισμούς δεν μπαίνουμε»

Κοινό μυστικό είναι μεταξύ των αστυνομικών ότι «στους καταυλισμούς των Ρομά δεν μπαίνουμε». Και δεν μπαίνουν όχι γιατί δεν θέλουν, άλλα γιατί αυτές είναι οι «άνωθεν» εντολές. Οχι τώρα, από πολλών ετών. Φυσικά το αποτέλεσμα το βλέπουμε. Ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μού είχε πει προ καιρού ότι το 85% της εγκληματικότητας, κυρίως στην Αττική (και λιγότερο στην υπόλοιπη Ελλάδα), οφείλεται σε Ρομά που είτε δρουν κατά μόνας είτε ως μέλη συμμοριών. Αλλά η Αστυνομία αποφεύγει να εισέλθει στους καταυλισμούς για να τους ελέγξει, διότι, λέει, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τη σωματική ακεραιότητα των αστυνομικών, λόγω της αντίδρασης που συχνά βγάζουν οι Ρομά στη θέα των αστυνομικών δυνάμεων.

Ναι, αλλά όταν η ΔΙΑΣ παίρνει στο κατόπι ένα κλεμμένο αμάξι από Ρομά, και με το που φτάνουν στα όρια του καταυλισμού, και χάνονται μέσα σε αυτόν, η ΔΙΑΣ σταματάει αμέσως την καταδίωξη, αυτό γεννάει μιμητές και επαναλήψεις. Η αλήθεια είναι ότι στους Ρομά, πέραν της διακίνησης ναρκωτικών, των κλοπών και των ληστειών, δεν χρεώνεται βαριά εγκληματικότητα, όμως κάποια στιγμή θα συμβεί και αυτό, ειδικά αν καταστεί πεποίθηση ότι όλοι αυτοί έχουν το ακαταδίωκτο ή ότι εντός του καταυλισμού τους απολαμβάνουν «ασυλίας»…

Πάντως, επειδή κυκλοφορεί – μεταξύ των αστυνομικών – ότι η εντολή «στους καταυλισμούς δεν μπαίνουμε» είναι από πολύ πολύ «άνωθεν», καλόν είναι μια μέρα, να καλέσουν εκεί στο Μέγαρο Μαξίμου μερικά από τα παιδιά της ΔΙΑΣ και να έχουν μια ενημέρωση από πρώτο χέρι, για το τι συμβαίνει. Θα τους βοηθήσει να δουν τα πράγματα πιο καθαρά…

«Χοντράδες» στη μάχη του ΠΑΣΟΚ

Κάνουν ό,τι μπορούν μερικοί μερικοί από όσους υποστηρίζουν συγκεκριμένους υποψηφίους στην εσωκομματική μάχη στο ΠΑΣΟΚ για το αξίωμα του προέδρου να βοηθήσουν τις επιλογές τους – ειδικά εκείνοι που διαπιστώνουν ότι τα «πουλέν» τους χάνουν έδαφος. Διαρροές, δηλώσεις, σχόλια, αναρτήσεις στα social media, όλα στην ημερήσια διάταξη, προκειμένου να πετύχουν τον στόχο της στήριξης. Και υπάρχουν πολλοί και διάφοροι. Εμένα χθες μου «χτύπησε» στο μάτι παρέμβαση του εκ της ανανεωτικής Αριστεράς προερχομένου Θόδωρου Μαργαρίτη. Ο Θόδωρος, τίμιο παιδί που έφυγε από τον ΣΥΡΙΖΑ όταν διαπίστωσε τον Αρμαγεδδώνα που ερχόταν, μπήκε στο ΠΑΣΟΚ σε καιρούς δύσκολους για το κόμμα. Τώρα, στηρίζει μετά πάθους τον Χάρη Δούκα. Γούστο του και καπέλο του, θα σημειώσω, και δεν έχω να πω τίποτε περισσότερο. Αλλά κι αυτός κάπου ξεφεύγει τελευταία. Ας πούμε χθες έκανε κάτι αναρτήσεις και την έπεσε καθαρά στην Αννα Διαμαντοπούλου, που τις προάλλες είχε τοποθετηθεί κάθετα στην προοπτική της συριζοποίησης του ΠΑΣΟΚ, στο δε debate τον είχε κρατήσει, καθαρά, τον Δούκα ότι εν τέλει, αυτό επιδιώκει για το ΠΑΣΟΚ. Ο Μαργαρίτης λοιπόν, προκειμένου να υπερασπιστεί τον Δούκα, κατέφυγε σε «χοντράδες» κατά της Αννας. Εγραψε, μεταξύ άλλων, σε μια ανάρτησή του: «Οπως λοιπόν το “αντιδεξιό” σύνδρομο ανήκει στο παρελθόν έτσι και το αντιΣΥΡΙΖΑ λογικά πρέπει να κλείσει τον κύκλο του. Εκτός για μερικούς Κεντρώους που αν γυρίσουμε πίσω το ρολόι της ιστορίας δεν θα ήταν με τον Καρτάλη αλλά με τον Πλαστήρα όταν εκτελέστηκε ο Μπελογιάννης. Δεν είναι ίδια η ιστορική στιγμή αλλά είναι ίδιος ο αντικομμουνισμός».

Χοντράδες, το προανέφερα!

(Συμφωνεί άραγε με αυτά, ο… chef d’hotel του Χάρη, ο Χρηστάρας ο Πρωτόπαπας, ο οποίος σε μια προηγούμενη φάση της «καριέρας» του ήταν παρά τη Αννα;)